Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες;

Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει πως ο καθιστικός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αρκετών ωρών μπροστά στην τηλεόραση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι άτομα κάτω των 50 ετών δεν απαλλάσσονται του συγκεκριμένου κινδύνου!

Ο καθιστικός τρόπος ζωής θεωρείται ένας από τους δέκα παράγοντες κινδύνου θνησιμότητας στον κόσμο και μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει το ρόλο του στην εμφάνιση μιας συγκεκριμένης χρόνιας ασθένειας, του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η σχετική έρευνα υπογραμμίζει αυτήν ακριβώς τη σχέση μεταξύ του χρόνου που καθόμαστε, ειδικά μπροστά στην τηλεόραση, και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους και ενήλικες κάτω των 50 ετών.

Το ενδιαφέρον της έρευνας αυτής είναι ότι ενώ τα κρούσματα καρκίνου στα άτομα άνω των 50 ετών αυξάνονται σταδιακά, στις ηλικίες άνω των 50 τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Συμπτώματα και χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου που επηρεάζει τους νεότερους θα έχει κατά πάσα πιθανότητα δυνητικά διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που παρατηρούνται στους ηλικιωμένους. Συνήθως είναι πιο επιθετικός και βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, όταν εντοπίζεται, με αποτέλεσμα μια πιο αρνητική πρόγνωση.

Παρά τις τάσεις αυτές, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει λίγους ειδικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε αρχικό στάδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν να μελετήσουν τον αντίκτυπο του χρόνου που πέρασαν βλέποντας τηλεόραση ή έχοντας άλλες καθιστικές συμπεριφορές, στην υγεία 89.278 Αμερικανών γυναικών που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη.

Η πολλή τηλεόραση… βλάπτει!

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τις συμμετέχουσες, οι 118 περιπτώσεις νεοδιαγνωσθέντος καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκαν μετά από δύο δεκαετίες παρακολούθησης, πάνω από μία ώρα τηλεόρασης ημερησίως συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 12% σε σύγκριση με άτομα που δεν παρακολουθούσαν τηλεόραση ιδιαιτέρως.

Το εύρημα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό για όσους παρακολουθούσαν την τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, σχεδόν κατά 70%.

tileorasi kanalia

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η σχέση ήταν ανεξάρτητη από τον δείκτη σωματικής μάζας (ΔΜΣ), τη σωματική δραστηριότητα και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα, είναι ισχυρότερος παράγοντας για εκδήλωση καρκίνου του ορθού από αυτή του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα αυτά είναι μεταξύ των πρώτων που συνδέουν συγκεκριμένες καθιστικές συμπεριφορές με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο.

Αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από την έγκαιρη ανίχνευση, λένε οι ερευνητές και επισημαίνουν το γεγονός ότι αυτές οι παρατηρήσεις είναι ανεξάρτητες από παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τη σωματική δραστηριότητα, κάτι που υποδηλώνει ότι ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστό κίνδυνο πρόωρης εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης 21 έως 25% των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς θα προστατεύσεις τον οργανισμό σου;

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς η κολονοσκόπηση βοηθάει να τον προλάβεις

 

 

Σχετικά άρθρα