ΚΕΕΛΠΝΟ: «Κρίσιμες για τη γρίπη οι επόμενες εβδομάδες»

Οι εβδομάδες που έρχονται είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της γρίπης, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Στo Star μίλησε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος έσπευσε φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά να εμβολιαστεί.

«Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που τα εμβόλια επιστρέφονταν από τα φαρμακεία στις εταιρείες, φέτος εξαντλήθηκαν και είναι αναγκαία η επιπλέον εισαγωγή τους στο εμπόριο, στα ράφια δηλαδή, των φαρμακείων. Τα νοσοκομεία είναι ήδη εφοδιασμένα με σημαντικές ποσότητες εμβολίων. Ακόμα, 20.000 δωρεάν δόσεις εμβολίων έχουν γίνει ήδη ανάρπαστες από το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομειακών μονάδων», είπε χαρακτηριστικά ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης. Το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος εννέα μηνών. Χθες, κατέληξε ένας άνδρας 33 ετών στο νοσοκομείο της Ρόδου, ωστόσο δεν είναι επιβεβαιωμένο αν ο υψηλός πυρετός και ο θάνατός του οφειλόταν στη γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα. Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

«Με λύπη πρέπει να πούμε ότι το επιδημικό αυτό κύμα βρίσκεται -ίσως- κοντά στην κορύφωσή του και θα αρχίσει πιθανότατα να κατεβαίνει τις επόμενες βδομάδες η συχνότητα εμφάνισης νέων περιστατικών, παρ’ όλα αυτά αναμένουμε για τους επόμενους δύο μήνες την ύπαρξη νέων περιστατικών, που θα μειώνονται όσο περνάει ο καιρός», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Πηγή: star.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γρίπη: Στους 39 οι νεκροί και 165 στην εντατική

Ηράκλειο: Από τον ιό της γρίπης H1N1 πέθανε το 5χρονο κοριτσάκι

Γρίπη: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί – Τι θα πρέπει να προσέξετε

Συναγερμός: Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα

Σχετικά άρθρα