Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Ο 12χρονος γιος μου είναι εθισμένος στο κινητό και στο Ίντερνετ. Τι να κάνω;
paidi kinito ethismos

Η 45χρονη Αλίκη ρωτά

Ο 12χρονος γιος μου είναι εθισμένος στο κινητό και στο Ίντερνετ. Τι να κάνω;

Ο γιος μου είναι 12 ετών και έχει κολλήσει με το κινητό, το youtube και την τηλεόραση. Δεν θέλει να βγαίνει έξω και δεν βρίσκει λόγο να βρεθεί με τους φίλους του. Του «έκοψα» το κινητό για ένα διάστημα. Μήπως πρέπει να κόψω και το Ίντερνετ στην τηλεόραση; Για να αρχίσει να δουλεύει λίγο το μυαλό του και να αλλάξει λίγο η στάση του. Τι προτείνετε; Ευχαριστώ!

Στο  ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Καλησπέρα αγαπητή φίλη!

Στις μέρες μας αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο,  η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών (και όχι μόνο) με ηλεκτρονικά αντικείμενα η οποία πολλές φορές συνδυάζεται παράλληλα με μία κατά κάποιο τρόπο «κοινωνική αποχή». Ωστόσο ερώτηση χωρίς απάντηση δύσκολα υφίσταται οπότε το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για το κάθε λογής φαινόμενο και την αντιμετώπισή του.

Σε πρώτη και άμεση φάση, αυτό που σίγουρα οφείλεις να διασφαλίσεις είναι η τοποθέτηση/ρύθμιση ενός γονικού φίλτρου σε internetκαι youtube, προκειμένου να είσαι βέβαιη ότι το παιδί σου είναι αρκετά προστατευμένο από τυχόν ακατάλληλο περιεχόμενο που συχνά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο!

ethismos video games

Ύστερα καλό θα ήταν αντί να «κόψεις» το internet, να θέσεις κάποια όρια σε ότι αφορά το χρόνο ενασχόλησης με τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Θεωρώ πως το παιδί θα προτιμήσει το λιγότερο από το καθόλου. Τώρα, σε περίπτωση που δεν έχει συνηθίσει σε μία τέτοια συμπεριφορά (τοποθέτησης ορίων), καλό θα ήταν να ξεκινήσεις σταδιακά να συζητάς μαζί του για το θέμα αυτό, εκθέτοντας του από τη μία τις σκέψεις σου σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες (χωρίς υπερβολές όμως στα λόγο σου) και από την άλλη την ξεκάθαρη απόφαση σου να περιορίσεις, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, το χρόνο που περνά μπροστά από μία οθόνη.

Σε αυτή σου τη προσπάθεια, καθίσταται μείζονος σημασίας ζήτημα η συμφωνία με τον έτερο γονέα προς λήψη μίας κοινής γραμμής συμπεριφοράς ως προς το θέμα αυτό χωρίς αποκλίνουσες τάσεις, προκειμένου το παιδί να έχει απέναντί του μία ξεκάθαρη στάση που θα κληθεί να ακολουθήσει και όχι μπερδεμένες και αμφιλεγόμενες οδηγίες.

Τέλος, να θυμάσαι  πως η προσπάθεια που θα ακολουθήσει δεν είναι μόνο δική σου αλλά και του παιδιού σου το οποίο θα κληθεί να τροποποιήσει μία μέχρι πρότινος συνήθη συμπεριφορά του, γεγονός που όπως καταλαβαίνεις ενδέχεται να έχει τις δυσκολίες του.

agori kinito ethismos

Συνεπώς μη ξεχνάς να επιβραβεύεις το παιδί σου (με κάτι που του αρέσει) κάθε φορά που προχωρά έστω και ένα μικρό βήμα προς τον επιθυμητό στόχο (λιγότερο internet– πιο πολύ κοινωνική ζωή).

 

Κωνσταντίνος Γερακίτης

Ψυχολόγος – τελειόφοιτος Msc «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή»

konstantinosgera@yahoo.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου η χρήση του κινητού;

Πρέπει το παιδί να έχει κινητό; Τα υπέρ και τα κατά

Παιδί και ηλεκτρονικά παιχνίδια: Πόση ώρα μπορεί να παίζει ο γιος μου;

Ο γιος μου είναι εξαρτημένος από τα video games

 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X