Στυτική δυσλειτουργία: Ποιον μοιραίο κίνδυνο μπορεί να κρύβει;

Ως Στυτική Δυσλειτουργία (Σ.Δ.) ορίζεται η σταθερή ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης στύσης ικανής για κολπική διείσδυση και η συχνότητα εμφάνισής της είναι υψηλή παγκοσμίως.

Γράφει ο ο Δρ. Ιωάννης Σ. Μπουζαλάς, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

 

  • 1 στους 2 άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα εμφανίσει κάποια στιγμή Σ.Δ. (ήπια 17%, μέτρια 25%, σοβαρή 10%).

Παρατηρείται συχνά μετά από θεραπευτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του προστάτη και έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με την καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, έλλειψη σωματικής άσκησης, μεταβολικό σύνδρομο).

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει επίπτωση στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των συντρόφων τους.

Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η Σ.Δ. αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου και περιφερικής αγγειοπάθειας. Συνεπώς η Σ.Δ. δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόβλημα της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και ως παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών.

 Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται 3 χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγγεία της στύσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά της καρδιάς και αποφράσσονται ευκολότερα και νωρίτερα!

Οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικού προβλήματος, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η στυτική δυσλειτουργία «καμπανάκι» για έμφραγμα

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πιο αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα από το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα σε άνδρες ηλικίας 40-49 ετών με πρωτοεμφανιζόμενη καρδιακή νόσο.

Μελετώντας στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, βρέθηκε ότι όσοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, αλλά έπασχαν από μέτρια στυτική δυσλειτουργία, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα στη διάρκεια μιας διετίας απ’ όσες εκείνοι που δεν αντιμετώπιζαν διαταραχή στύσης.

Σε όσους, δε, η στυτική δυσλειτουργία ήταν σοβαρή, ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιαγγειακό αίτιο ήταν αυξημένος κατά 35%.

  • Η στυτική δυσλειτουργία όπως και η καρδιαγγειακή νόσος αποτελούν εκδήλωση της ίδιας παθοφυσιολογικής διαταραχής: της νόσου του ενδοθηλίου.

Μπορεί, λοιπόν, η διαταραχή της στύσης να είναι οιωνός καρδιαγγειακής νόσου.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας επιβεβλημένη.

  • Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη στύση σας, κάντε ένα γρήγορο τεστ στα συμπτώματά σας, απαντώντας το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί.

Ονομάζεται Διεθνής Δείκτης Στυτικής Λειτουργίας (International Index of ErectileFunction, IIEF) και χρησιμοποιείται διεθνώς για να αξιολογηθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Ιωάννης Σ. Mπουζαλάς

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών

www.bouzalas-urology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Στυτική δυσλειτουργία: «Το αγόρι μου, μόλις βάζει προφυλακτικό, χάνει την στύση του…»

Στυτική δυσλειτουργία: Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης

 

 

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X