8 συνήθειες που βλάπτουν την ευαίσθητη περιοχή σου!

Αναμφίβολα ο κόλπος σου και εν γένει η ευαίσθητη περιοχή σου είναι ένα σημείο που θέλει πολλή προσοχή και ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα, για να διατηρείς την καλή του υγεία και υγιεινή, αποφεύγοντας πιθανά προβλήματα που μπορεί να σου προκαλέσουν ακόμα και μόνιμες δυσλειτουργίες στην περιοχή σου αυτή.

Μπορεί, λοιπόν, να θεωρείς ότι τα κάνεις όλα τέλεια και ότι είσαι άκρως προσεκτική με τον κόλπο σου, όμως είναι πολύ πιθανό να υιοθετείς μια από τις παρακάτω συνήθειες ή και όλες μαζί που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι άκρως επιβλαβείς και επικίνδυνες για την ευαίσθητη περιοχή σου.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που μπορεί να σε βλάψουν στην περιοχή αυτή.

Η ριζική αποτρίχωση

Η πλήρης αποτρίχωση του αιδοίου δημιουργεί δύο προβλήματα: Κατ’ αρχάς, η αποτρίχωση αυτής της πιο… προσωπικής περιοχής με ξυράφι, κερί ή αποτριχωτική κρέμα μπορεί να είναι η αιτία ερεθισμού, αλλεργιών και μολύνσεων, καθώς μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει μικρές πληγές. Στη συνέχεια, η ολική αποτρίχωση καθιστά την περιοχή του αιδοίου πιο εύθραυστη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τρίχες έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα σε αυτό το μέρος. Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι η χειρότερη επειδή είναι μη αναστρέψιμη και στερεί από αυτή την περιοχή τη φυσική υγρασία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες των τριχών.

Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν ξυριστεί πλήρως ή αποτριχώνονται πλήρως με άλλες μεθόδους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Εάν, ωστόσο, επιθυμείτε να αποτριχωθείτε πλήρως, η λιγότερο επιβλαβής μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική αποτριχωτική συσκευή.

Το άρωμα ή το αποσμητικό

Εάν συνηθίζεις να… ψεκάζεσαι εκεί κάτω γιατί θεωρείς ότι έτσι θα μυρίζεις καλύτερα και θα αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες οσμές μέσα στην ημέρα, κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος. Θα πρέπει να ξέρεις ότι κάθε είδους σπρέι (άρωμα, αποσμητικό κλπ.) είναι αλλεργιογόνα και ιδιαίτερα ερεθιστικά προϊόντα για το δέρμα. Μπορούν, μάλιστα, να περιέχουν άλατα αλουμινίου των οποίων η… αθωότητα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει πραγματικά να αποφεύγεται. Τέλος, τα αποσμητικά σταματήσουν τις φυσικές εκκρίσεις, ειδικά από τη στιγμή που η περιοχή του αιδοίου πρέπει να παραμείνει πολύ ενυδατωμένη.

Τα συνθετικά εσώρουχα

Εάν παθαίνεις επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις είναι καλύτερα να αποφύγεις τη χρήση συνθετικών εσώρουχων. Τα συνθετικά εσώρουχα αυξάνουν την τοπική εφίδρωση, ειδικά από τη στιγμή που η υγρασία σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο μυκητίασης του κόλπου. Καλύτερα να προτιμάς τα εσώρουχα που είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, π.χ. βαμβάκι ή μετάξι, ειδικά αν είσαι ευαίσθητη σε μυκητιάσεις.

Κάνεις γυμνή ηλιοθεραπεία

Εάν συνηθίζεις να κάνεις γυμνή ηλιοθεραπεία, θα πρέπει να ξέρεις ότι το τίμημα που πληρώνεις είναι αρκετά σημαντικό. Το αιδοίο είναι μια περιοχή εξαιρετικά λεπτού δέρματος, οπότε υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων όταν εκτίθεται στον ήλιο, λένε οι ειδικοί.

Εάν, λοιπόν, βρίσκεσαι σε μια παραλία, κόκκοι άμμου μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής σου. Έτσι, καλύτερα να φοράς το κάτω μέρος του μαγιό, ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικό.

Κοιμάσαι με το εσώρουχό σου

Στο μέτρο του δυνατού είναι καλύτερο να αποφεύγεις να φοράς το εσώρουχό σου, όταν κοιμάσαι. Τα βαμβακερά εσώρουχα απορροφούν τις φυσικές εκκρίσεις του αιδοίου, εκείνα που είναι κατασκευασμένα από συνθετικό υλικό αυξάνουν την τοπική διαπνοή. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο κόλπος σου πρέπει να παραμένει καλά ενυδατωμένος για να προστατεύεται καλά.

Αφρόλουτρα και σαπούνια

Το πλύσιμο του αιδοίου με αφρόλουτρο ή σαπούνι που χρησιμοποιείται για το υπόλοιπο σώμα είναι μια συνήθεια, που καλό θα είναι να ξεχάσεις. Γιατί; Η περιοχή του αιδοίου είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή και πρέπει να κρατήσει πολλή ενυδάτωση. Τα τζελ αφρόλουτρα είναι αλλεργιογόνα και στεγνώνουν το δέρμα. Το ίδιο ισχύει και για τα σαπούνια.

Πώς να καθαρίσεις τον κόλπο σου σωστά: Για τη συγκεκριμένη περιοχή καλό θα είναι να προτιμάς αντισηπτικά προϊόντα, ειδικά φτιαγμένα για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό βοηθά στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας και της διατήρησης των «καλών» βακτηριδίων του αιδοίου, η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη του κινδύνου μολύνσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ο καθαρισμός του αιδοίου πρέπει να γίνεται το πολύ δύο φορές την ημέρα. Μην το ξεπλένεις μόνο με νερό, γιατί το νερό αφυδατώνει και δεν εξαλείφει τα μικροβιακά υπολείμματα.

Προσοχή στα απορρυπαντικά

Τα απορρυπαντικά ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα προϊόντα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τον κόλπο σου, καθώς τα εσώρουχά σου που πλένονται με αυτά έρχονται απευθείας σε επαφή μαζί του. Για να αποφύγεις τον ερεθισμό του αιδοίου, καλό θα είναι να αφήσεις τα αρωματισμένα απορρυπαντικά. Επίλεξε καλύτερα ένα υποαλλεργικό και κατά προτίμηση σε σκόνη απορρυπαντικό, καθώς αυτά δεν περιέχουν συντηρητικά (πιθανά αλλεργιογόνα).

Δεν χρησιμοποιείς προφυλακτικό

Το προφυλακτικό είναι το βασικό μέτρο αντισύλληψης, αλλά και προστασίας σου από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα κονδυλώματα, που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή σεξουαλικής μόλυνσης στις γυναίκες.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχω βγάλει ένα εξάνθημα στην ευαίσθητη περιοχή. Τι να κάνω;

Σπυράκια στην ευαίσθητη περιοχή: Πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται;

 

Σχετικά άρθρα