Είναι φυσιολογική η περιέργεια των παιδιών για το σεξ;

θα ήθελα να με βοηθήσετε λίγο στο πώς θα διαχειριστώ το παρακάτω γεγονός που συνέβη πριν από λίγες μέρες. Έχω μια κορούλα που είναι πεντέμισι όταν πήγα να την πάρω από το νηπιαγωγείο η εκπαιδευτικός μου είπε ότι μιλούσαν για το ανθρώπινο σώμα και πώς το προστατεύουμε κι η μικρή μου ανέφερε το εξής: έχω ένα ανιψιό που είναι δέκα κι είχε ζητήσει στη μικρή μου να κατεβάσουν τα παντελόνια τους κι η μικρή να κοιτάει το πέος του ανιψιού μου. Η εκπαιδευτικός με ενημέρωσε, το είπα στην αδερφή μου κι είπε “έλα μωρέ, φυσιολογικό είναι αυτό”. Η γνώμη μου είναι η περιέργεια του σώματος είναι φυσιολογική αλλά στην ίδια ηλικία. Παρακαλώ ενημερώστε με σχετικά με αυτό. Ευχαριστώ πολύ.

Στο ερώτημά σας απαντά η Δήμητρα Τραυλού, Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Σύμβουλος

Έχετε πολύ δίκιο όταν λέτε ότι “η περιέργεια του σώματος είναι φυσιολογική, αλλά στην ίδια ηλικία”. Η κόρη σας και ο ανιψιός σας βρίσκονται σε διαφορετική ηλικιακή φάση. Μετά τα 9-10 λίγο πριν από την εφηβεία τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για τις σχέσεις με άτομα του άλλου φύλου και εκδηλώνουν μεγαλύτερη επιθυμία για διακριτικότητα και απομόνωση. Αντιθέτως στην ηλικία της κόρης σας η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας μπορεί να προκύψει και μέσα από παιχνίδια φίλων τόσο του άλλου όσο και του ίδιου φύλου. Και πάντως όταν συμβαίνει γίνεται συνήθως μεταξύ παιδιών που παίζουν συχνά μαζί, νιώθουν πιο άνετα μεταξύ τους και κανένα παιδί δεν πιέζεται ή αισθάνεται άσχημα για αυτό που συμβαίνει.

goneis milane paidi

Τι ερωτήσεις να κάνετε στο παιδί;

Θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στην κόρη σας και με αφορμή αυτό που σας είπε η δασκάλα να την ρωτήσετε να σας περιγράψει το περιστατικό χωρίς να την κάνετε να νιώσει πως έκανε κάτι κακό. Ρωτήστε την με φυσικότητα όπως θα ρωτάγατε για μια οποιαδήποτε μέρα στο σχολείο. Μπορείτε ακόμη να την ρωτήσετε αν έχει ξανασυμβεί είτε με τον ξάδελφό της είτε με άλλο παιδί. Είναι σημαντικό να την ρωτήσετε πώς ένιωσε σε κάθε περίπτωση. Αυτό θα είναι η αφορμή για να συζητήσετε λίγο μαζί της και να την ενημερώσετε σχετικά. Πείτε της δηλαδή πως είναι φυσικό να θέλει να μάθει για το σώμα της και για τις διαφορές που έχει το άλλο φύλο και μπορείτε τότε να την ενημερώσετε γι αυτές τις διαφορές. Ανάλογα με το τι θα σας πει, ερωτήσεις όπως “πού έμαθες γι αυτό”, “πότε έγινε”, είναι πολύ βοηθητικές.

Τι πρέπει να της εξηγήσετε και πώς;

Μιλήστε της με απλά λόγια για την ηλικία της. Εξηγήστε της πως δεν αγγίζουμε την περιοχή των γεννητικών οργάνων του άλλου παιδιού, ούτε και επιτρέπουμε να μας αγγίξουν αντίστοιχα. Πείτε της πως μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση από το άγγιγμα της γενετικής της περιοχής, αλλά ότι αυτό ποτέ δεν επιτρέπεται να γίνεται δημόσια, παρά μόνον στον ιδιωτικό της χώρο. Έτσι μαθαίνει βασικούς κανόνες και όρια. Ρωτήστε την αν έχει απορίες και ποιες είναι αυτές.

Πώς να της μάθετε για τους κινδύνους της… σεξουαλικής παρενόχλησης; 

Μιλήστε της για τον τρόπο που μπορεί να προστατευτεί. Μάθετε από τη νηπιαγωγό ποια θέματα θίξανε στο σχολείο και ενισχύστε το έργο της μιλώντας κι εσείς μαζί της με τη σειρά σας. Εξηγήστε της τι είναι παρενόχληση. Δηλαδή όχι μόνον όταν κάποιος αγγίζει την γενετική σου περιοχή αλλά και όταν σου ζητά να κάνεις το ίδιο για την δική του και δεν έχει σημασία το πόσο καλά τον γνωρίζει αυτόν που της ζητά κάτι τέτοιο. Και φυσικά τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που κάποιος άγνωστος προσπαθήσει να την πείσει να τον ακολουθήσει ή την παρενοχλήσει σεξουαλικά. Τονίστε της ότι για την σεξουαλική παρενόχληση ποτέ δεν φταίει το παιδί. Τέλος πείτε της ότι έχει το δικαίωμα να διακόψει κάθε παιχνίδι που θα την κάνει να νιώσει άβολα κι ότι είναι σημαντικό να σας ενημερώσει γι αυτό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σεξουαλική αφύπνιση στο νήπιο: Πώς να το διαχειριστούν οι γονείς;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά- Πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Παιδική σεξουαλικότητα: οι κινήσεις του παιδιού που προκαλούν ντροπή στο γονιό και πώς να το διαχειριστεί

Βιασμός – Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

 

Σχετικά άρθρα