gynaika

Τοξική παιδική ηλικία: Γιατί κάποιοι κάνουν τα πάντα για να τους αγαπούν;

Η Κλαίρη δεν είναι ποτέ σίγουρη για τον δεσμό της. Υπάρχει χωρίς τον άλλο; Θέλει να την αγαπούν, δεν είναι σίγουρη ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και έχει ανάγκη να την φροντίζουν και να ασχολούνται μαζί της.

Η Κλαίρη είναι το τελευταίο παιδί της οικογένειας. Γεννήθηκε επτά χρόνια μετά τους τρεις μεγαλύτερους αδελφούς της. Η μητέρα της ήταν πολύ θλιμμένη, απογοητευμένη και ανικανοποίητη από τη σχέση με τον σύζυγό της. Δεν επιθυμούσε αυτή την απρόσμενη εγκυμοσύνη, αλλά παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να κρατήσει το παιδί.

Πολύ γρήγορα η Κλαίρη ένιωσε την ανασφάλεια της μητέρας της, την κατάθλιψη και το άγχος της και, όπως όλα τα παιδιά, φαντάστηκε ότι φταίει εκείνη γι αυτή την κατάσταση.

Καθώς ο πατέρα της έλειπε συχνά λόγω δουλειάς, η μικρή έμεινε μόνη με τη μαμά της. Από πολύ νωρίς προσπάθησε να κάνει τα πάντα για να ευχαριστήσει αυτή την καταθλιπτική μητέρα: να την βοηθάει, να την διασκεδάζει, να ανταποκρίνεται σε όλες τις επιθυμίες της και να προσπαθεί να την ευχαριστεί πηγαίνοντας καλά στο σχολείο και κυρίως φροντίζοντας να είναι ένα ήσυχο κοριτσάκι. Έτσι, ξέχασε τις δικές της ανάγκες και επικεντρώθηκε σε εκείνες της μητέρας της και ιδιαίτερα στη συναισθηματική της κατάσταση. Ο άλλος – και όχι ο εαυτός της – τέθηκε οριστικά στο επίκεντρο της προσοχής της.

Τριάντα χρόνια αργότερα η Κλαίρη παραμένει μια γυναίκα που έχει ανάγκη να την αγαπούν. Κάνει τα πάντα για να αρέσει, συμμορφώνεται με τις ανάγκες και τις προσδοκίες του συντρόφου της και προσαρμόζεται στα «θέλω» του. Ζει με έναν ελεγκτικό άνδρα (και λίγο διεστραμμένο ναρκισσιστή), ο οποίος συχνά την υποτιμά, ειδικά μπροστά σε άλλους. Εκείνη νιώθει ταπεινωμένη, αλλά δεν λέει τίποτα. Άλλωστε, αυτά για τα οποία την κατηγορεί είναι αλήθεια και η ίδια δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον εαυτό της. Δεδομένου ότι ο θυμός και η απόσταση της φαίνονται αφόρητα, δεν θέλει να δημιουργεί συγκρούσεις, προσπαθεί να αποφύγει τους καυγάδες, συμφωνεί σε όλα με τον σύντροφό της, έστω κι αν αντιβαίνουν τις δικές της επιθυμίες, και χάνει την ταυτότητά της, προτιμώντας να υποκύπτει στις επιθυμίες του.

Η ανάγκη να μας αγαπούν

Η Κλαίρη χαρακτηρίζεται από συμβιωτική προσκόλληση και, όπως όλοι όσοι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, δεν έχει αναπτύξει την αυτονομία της. Οι συμβιωτικοί τύποι θέλουν να βρίσκονται μαζί με άλλους ή να κάνουν πράγματα γι’ αυτούς, την ίδια στιγμή όμως ασφυκτιούν από αυτή την κατάσταση.

Οι φίλοι και οι σύντροφοι αυτών των ανθρώπων αισθάνονται να πνίγονται και προσπαθούν να κρατούν κάποια απόσταση για να αναπνεύσουν λίγο, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο.

Ο συμβιωτικός τύπος, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε κάθε κίνηση στου συντρόφου του, αντιδρά αλλά αμέσως αισθάνεται ότι τον εγκαταλείπουν και τον απορρίπτουν. Κατηγορεί τους άλλους για την αχαριστία τους, αφού ο ίδιος έδειξε τόσο μεγάλη γενναιοδωρία και καλοσύνη… Και είναι αλήθεια! Οι συμβιωτικοί τύποι είναι κοινωνικοί, γενναιόδωροι, ευχάριστοι και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν.

Αυτό επιβεβαιώνει την αρχική τους πεποίθηση, που αναπτύχτηκε κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας: επειδή συχνά δεν υπήρχε ένα ικανοποιητικό και καθησυχαστικό πρόσωπο προς το οποίο μπορούσαν να αναπτύξουν προσκόλληση, και καθώς δεν ήταν κανείς εκεί για να τους δώσει ασφάλεια και να τους αγαπήσει, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έλαβαν αρκετή προσοχή, φροντίδα, αγάπη, παρουσία και ένιωσαν εγκαταλελειμμένοι. Έτσι αισθάνονται ένα μεγάλο κενό μέσα τους, μία στέρηση την οποία επιδιώκουν να καλύψουν με κάθε είδους εθιστικές συμπεριφορές: φαγητό, αλκοόλ, γλυκά, ναρκωτικά, σεξ, οτιδήποτε… αρκεί να μη νιώθουν αυτό το αφόρητο κενό.

 

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πεδίο για την ευγενική παραχώρηση του αποσπάσματος από το βιβλίο «Νικήστε τις Τοξικές Σχέσεις» της Marion Blique. 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παράπονο μιας κόρης: Η μητέρα μου με είχε πάντα για μαριονέτα της

Εκρηκτική σχέση μητέρας-κόρης: Πώς θα σβήσετε τις «φωτιές»;

Μητέρα-Νάρκισσος: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μάνα μου δεν θέλει να είμαι ευτυχισμένη»

Οι  7 επιθυμίες μίας κόρης που δεν αγαπήθηκε

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X