Πώς θα πεις στο παιδάκι σου ότι θα αποκτήσει αδερφάκι;

Είναι πολύ φυσιολογικό εφ’ όσον έχεις ήδη ένα παιδάκι να είσαι έτοιμη να φέρεις στον κόσμο και ένα δεύτερο ή και τρίτο παιδί. Ο προβληματισμός που συνήθως επικρατεί μεταξύ των γονιών είναι το πώς θα προετοιμάσουν το μεγαλύτερο παιδί ή τα μεγαλύτερα παιδιά για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί μερικές συμβουλές για το πώς θα πρέπει να χειριστείτε το θέμα.

Πριν τη γέννηση

Πότε πρέπει να του το πεις; Ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά. Κι αυτό, γιατί από τη μια το παιδί έχει άλλη αίσθηση του χρόνου και οι 9 μήνες του φαίνονται τεράστιο χρονικό διάστημα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση δεν θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να το συνειδητοποιήσει και να προετοιμαστεί.

Εάν το μεγαλύτερο παιδάκι είναι κάτω των 18 μηνών, καλό θα είναι να του το πείτε σχετικά αργά μέσα στην εγκυμοσύνη, δηλαδή περίπου στον 6ο μήνα αυτής, οπότε και το παιδί βλέπει ότι η κοιλιά της μαμάς μεγαλώνει και εύλογα θα εκφράσει την απορία γιατί συμβαίνει αυτό.

Εάν είναι από 2 έως 4 ετών, τότε καλό θα είναι να του το ανακοινώσετε περίπου στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης μόλις δηλαδή περάσετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον το παιδί έχει κλείσει τα 5 του είναι πιο… ανώδυνη η ανακοίνωση του ερχομού ενός δεύτερου παιδιού, καθώς έχει ήδη αποκτήσει δική του κοινωνική ζωή και είναι λιγότερο εξαρτημένο από τους γονείς του.

Εάν, όμως, έχετε δυσκολίες στο πρώτο τρίμηνο και το παιδί βλέπει ότι υποφέρετε καλό θα είναι να το ενημερώσετε, ειδικά από τη στιγμή που και οι γύρω σας γνωρίζουν ότι μπορεί να δυσκολεύεστε.

Πώς θα του το ανακοινώσετε;

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, καλό θα είναι να του το πεις σε μια ήρεμη στιγμή που θα είστε και οι τρεις μαζί, χωρίς όμως να περιμένετε απαραίτητα κάποια αντίδραση από το παιδί. Με απλά λόγια απλώς το ενημερώνετε για το τι πρόκειται να συμβεί.

Δώστε του τον χρόνο του και αφήστε το να αντιδράσει με τον δικό του τρόπο, χωρίς να δείξετε κάποια ενόχληση ή να το πιέσετε. Εάν δείξει θυμό ή δυσανασχετήσει αφήστε το να εκφραστεί όπως του βγαίνει εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν, μάλιστα, ειδικά βιβλιαράκια που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για να του το πείτε.

Πολύ καλό, επίσης, θα είναι να του δείξετε φωτογραφίες από το υπερηχογράφημά σας ή να του μιλήσετε για την περίοδο που ήσασταν έγκυος σε εκείνο. Προσοχή! Μην του μιλάτε όλη την ώρα για τον ερχομό του νέου μωρού. Αφήστε το να έρθει από μόνο του και να κάνεις τις ερωτήσεις που θέλει.

Κάντε το μέρος της διαδικασίας, ζητώντας του να σας βοηθήσει στο στήσιμο του δωματίου του μωρού. Για παράδειγμα, αφήστε το να επιλέξει το χρώμα στα έπιπλα ή ένα παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να του λέτε πόσο το αγαπάτε, ώστε να μην νιώθει παραμελημένο, ενώ έτσι θα αναπτυχθεί η αγάπη και για το αδερφάκι που έρχεται, καθώς θα αντιληφθεί ότι είστε όλοι μέρος της ίδιας οικογένειας.

Λίγο πριν τη γέννα

Ενημερώστε το για τις μέρες που θα λείψετε από το σπίτι: Είναι πιθανό το μεγαλύτερο παιδί να αγχωθεί και να πανικοβληθεί κατά την απουσία των γονιών από το σπίτι για τη γέννα. Θα πρέπει από πριν να το έχετε ενημερώσει για το ποιος θα είναι στο σπίτι να το προσέχει και πόσο ωραία θα περάσουν.

Πώς θα τα… συστήσετε μεταξύ τους;

Βεβαιωθείτε ότι τη μέρα και την ώρα που θα πάτε σπίτι με το νέο μωρό, το παιδί θα είναι εκεί για να σας υποδεχτεί. Αν όχι θα νομίζει ότι το νέο μωρό ήρθε να του πάρει τη θέση. Καλό θα είναι κατά την… επανένωση με το μεγαλύτερο παιδί της μητέρας, το νέο μέλος να μην είναι εκεί. Στη συνέχεια σταδιακά φέρνετε και το νέο μωράκι από δίπλα και ζητάτε τη γνώμη του μεγαλύτερου παιδιού για το πώς του φαίνεται. Δώστε του χρόνο να το συνηθίσει! Παράλληλα, μιλήστε του για το πώς πήγε η γέννα και αν έχετε δείξτε του και φωτογραφίες. Έτσι, το παιδί θα έχει λιγότερη ζήλεια για το νέο μωρό.

Τι να του απαντάτε;

Σε ερωτήσεις του τύπου «πότε θα το επιστρέψουμε» ή «γιατί δεν παίζει μαζί μου» εξηγήστε του ότι είναι ακόμα μικρό και σιγά σιγά θα μεγαλώσει. Απαντήστε του σε κάθε ερώτηση που σας κάνει. Επαναλάβετε πόσο πολύ τον/την αγαπάτε και πόσο καλό παιδί είναι.

Δώστε του ρόλο

Μην διστάζετε να δώσετε έναν ρόλο στο παιδί αναφορικά με τη φροντίδα του μωρού. Πείτε του ότι είναι μεγάλο παιδί και μπορεί να κάνει πράγματα για να σας βοηθήσει.

Για παράδειγμα, ζητήστε να δείξει το σπίτι στο μωρό, εάν είναι πάνω από 3 χρονών. Βάλτε το ν σας βοηθάει, έστω και υποτυπωδώς στη διαδικασία του μπάνιου του μωρού ή να του τραγουδάτε μαζί ένα νανούρισμα για να κοιμηθεί.

Καθησυχάστε το

Δεν είναι εύκολο να δεχτεί το νέο. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά εάν το πρώτο παιδί είναι μεταξύ 1 και 2 ετών, τότε μην ξεχνάτε ότι είναι κι αυτό μωρό. Ο ένας γονιός, π.χ. η μαμά ασχολείται με το νέο μέλος και ο άλλος, π.χ. ο μπαμπάς φροντίζει με τον ίδιο τρόπο το μεγάλο παιδί.

Μπορείτε μετά το φαγητό να τα βάλετε να κοιμηθούν δίπλα – δίπλα. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες μόνο με το μεγαλύτερο παιδί, όπως για παράδειγμα ποδήλατο ή κάποιο παιχνίδι.

Εάν δείτε ότι τι μεγάλο παιδί σας «μπεμπεκίζει», π.χ. βρέχοντας το κρεβάτι του, μην το μαλώσετε και κάντε υπομονή γιατί είναι μια φάση που προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή.

Πώς να αντιμετωπίσετε την επιθετικότητά του;

Τα πρωτότοκα παιδιά συχνά μπορεί να εκδηλώσουν επιθετικότητα απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας, χτυπώντας το ή τσιμπώντας το. Εκεί οφείλετε να του μιλήσετε και να του πείτε ότι έχει το δικαίωμα να είναι θυμωμένος/θυμωμένη, όμως απαγορεύετε να κάνει κακό στο μωρό. Αφήστε το να εκφράσει τον θυμό του, εκφράζοντας την συμπόνοια και το πόσο συμπάσχετε μαζί του.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Οικογένεια: Πώς προετοιμάζω το παιδί ότι θα έχει αδερφάκι;

Δεύτερο παιδί: Τι αλλαγές φέρνει στην… ισορροπία της οικογένειας;

 

Σχετικά άρθρα