Συνταγματική Αναθεώρηση: Δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής τίθεται για δεύτερη ημέρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η συζήτηση πήρε μια ημέρα παράταση, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης η ψηφοφορία των προτάσεων θα διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης αντί για σήμερα το βράδυ.

H σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων λίγο μετά τις 10:00 ενώ αυτή αλλά και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ψηφοφορία θα γίνει με ψηφοδέλτια «σεντόνια» και είναι εξαιρετικά πιθανό λόγω του όγκου των διατάξεων το αποτέλεσμα να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Ο τρόπος κατάρτισης απασχολεί βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούν κατά πόσο η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη και ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης, όπως επιμένει η συμπολίτευση.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει προτείνει 24 αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει 56 προτάσεις.

Επίσης, έξι συμπληρωματικές προτάσεις με τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών, έχουν καταθέσει και μεμονωμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες υπερψηφίστηκαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και αφορούν:

  • Αποσαφήνιση της έννοιας επιείκειας ώστε η Δικαιοσύνη να γίνει πιο εύκαμπτη πιο ανθρώπινη και πιο δίκαια.
  • Προσθήκη ώστε στις κατηγορίες απαγόρευσης διακρίσεων, να συμπεριληφθούν ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.
  • Ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων.
  • Υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας για την προστασία, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
  • Αποσαφήνιση του άρθρου 22 για τους όρους εργασίας, ώστε να προστατεύονται και να κατοχυρώνονται οι εργαζόμενοι.
  • Συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι μπορούν επίσης να συζητηθούν στην Ολομέλεια και συμπληρωματικές προτάσεις είτε άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων είτε μεμονωμένων βουλευτών εφόσον έχουν τις 50 υπογραφές.

Ήδη, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, έχει αναφέρει ότι θα καταθέσει πρόταση την οποία συνυπογράφουν 67 βουλευτές για τεχνικού τύπου αλλαγές στο άρθρο 108, για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από έναν μήνα και στην ψηφοφορία που θα επαναληφθεί τότε, θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.

Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180.

Εννοείται ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συνταγματική Αναθεώρηση: Όλα τα βλέμματα στις αλλαγές στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανέβηκαν οι τόνοι με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών

Σχετικά άρθρα