Γιατί ο έρωτας κάνει καλό στην καρδιά σου;

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι και φέτος… προ των πυλών και ήρθε η ώρα να αναλύσουμε γιατί ο έρωτας, εκτός όλων των άλλων, κάνει και μεγάλο καλό στην υγεία και κατ’ επέκταση στην καρδιά σου, βοηθώντας τα μέγιστα στην εύρυθμη και καλή λειτουργία της!

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί 5 καλούς λόγους για τους οποίους ο έρωτας κάνει μεγάλο καλό στην υγεία σου:

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το να περνάς περισσότερο χρόνο με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σου έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι κάνε πολύ καλό στην ρύθμιση της αρτηριακής σου πίεσης και κατ’ επέκταση κρατάει σταθερούς τους παλμούς της καρδιάς σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περνώντας χρόνο με τον άνθρωπο που αγαπάς, δεν υπάρχει ένταση, γι’ αυτό και υπάρχει ηρεμία στους παλμούς σου.

«Γυμνάζει» την καρδιά

Όταν «κλειδώνετε» το βλέμμα με το άτομο που κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο δυνατά, το μυαλό σου αυτόματα απελευθερώνει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίες κάνουν την καρδιά σας να αυξήσει και να δυναμώσει τον ρυθμό της.

Αυτές οι εντάσεις μικρής διάρκειας μπορούν να… γυμνάσουν την καρδιά σου, τόσο ώστε να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά, παρόμοια με τον τρόπο που θα σου εξασφάλιζε η συστηματική αερόβια άσκηση (αν και σε μικρότερο βαθμό, φυσικά).

Οι αγκαλιές κάνουν καλό

Εάν άλλο στοιχείο μιας ερωτικής σχέσης που κάνει καλό στην υγεία και ειδικότερα στην καρδιά σου είναι και οι αγκαλιές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν σε αγκαλιάζει ο άνθρωπος που αγαπάς ο οργανισμός σου παράγει την ορμόνη ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης που σε βοηθάει να χαλαρώσεις μειώνοντάς σου το στρες και χαμηλώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής σου πίεσης.

Βελτιώνει το κυκλοφορικό

Κατά πάσα πιθανότητα, τουλάχιστον στην αρχή μιας σχέσης, με τον καλό σου ή την καλή σου περνάτε αρκετά καλά και γελάτε συχνά. Αυτός είναι, λοιπόν, και ο λόγος για τον οποίο μέσω του έρωτα και της αγάπης θα δεις βελτίωση και στο κυκλοφορικό σου σύστημα, με την ροή του αίματος να γίνεται πιο ελεύθερα και χωρίς προβλήματα. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερες πιθανότητες να πάθεις κάποιο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Ρίχνει την χοληστερίνη

Μπορεί ν ζούμε στην εποχή των γραπτών μηνυμάτων και των e-mails, όμως έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που ξέκλεψαν 20 λεπτά από τον χρόνο τους για να γράψουν ένα ερωτικό γράμμα στον άνθρωπο που αγαπάνε είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Το κράτημα των χεριών ηρεμεί

Στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης, συχνά τα ζευγάρια κρατιούνται χέρι – χέρι. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό είναι ευεργετικό ειδικά για τις γυναίκες, για τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι το να κρατιούνται χέρι – χέρι με τον καλό τους τις ηρεμεί, μειώνοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον πόνο και το στρες.

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τα 12 πολύ σημαντικά οφέλη του σεξ στην υγεία!

5 εκπληκτικά οφέλη της αγάπης και του έρωτα

 

Σχετικά άρθρα