Πυρετός: Πότε θα πρέπει να σε ανησυχήσει και πώς θα μετρήσεις σωστά τη θερμοκρασία σου;

Ο υψηλός πυρετός συνήθως συνοδεύει διάφορες μορφές λοιμώξεων και παθήσεων. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί και από μόνος του χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη ίωση ή μόλυνση που να προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση.

Ας δούμε, όμως, μαζί τι δείχνει ο υψηλός πυρετός και πότε πρέπει να μας ανησυχήσει.

Δεν είναι πάντα σημάδι μόλυνσης

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται από 36 έως 37,2 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου, ενώ πιάνει τα υψηλότερα (φυσιολογικά) του επίπεδα στις γυναίκες κατά τις ημέρες της ωορρηξίας τους οπότε και είναι υψηλότερη και στη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τη νύχτα η θερμοκρασία μας πέφτει.

Κάνουμε λόγο για ύπαρξη πυρετού από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως αναφέραμε προκαλείται ή και συνοδεύει μια ίωση ή και μια μόλυνση. Όμως, μπορεί να προκληθεί και από άλλες ασθένειες, όπως έναν όγκο ή φλεγμονές ή ακόμα και μετά από έντονη άσκηση ή θερμοπληξία.

Πότε πρέπει να σε ανησυχήσει ο πυρετός;

Ο πυρετός είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού μας. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει ο «θερμοστάτης» μας  που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας, προκειμένου να εμποδίσει την ανάπτυξη περαιτέρω μικροβίων και ταυτόχρονα να βοηθήσει τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τη μόλυνση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να προσπαθούμε με φαρμακευτικά μέσα να τον ρίξουμε απότομα.

Ενώ, όμως, η εκδήλωση του πυρετού μπορεί να μαρτυρά την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι και «καμπανάκι κινδύνου», που ίσως θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Για παράδειγμα, όταν παρουσιάζεται πυρετός κατά τη διάρκεια ιογενούς ρινοφαρυγγίτιδας, αυτό είναι ένα σημάδι περαιτέρω μόλυνσης. Επίσης, στις γυναίκες που είναι σύνηθες φαινόμενο οι ουρολοιμώξεις, εάν αυτή συνοδευτεί από υψηλό πυρετό τότε αυτό είναι ανησυχητικό, διότι δείχνει ζημιά στα νεφρά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο πυρετός δεν ξεπερνά τους 38,5 δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Παρ’ όλα αυτά, πυρετός που ανεβαίνει χωρίς φυσιολογική εξήγηση εντός 48 ωρών.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Μέχρι τους 40 βαθμούς ο πυρετός δεν είναι απειλητικός για νεαρά άτομα που συνήθως χαίρουν καλής υγείας.

Όμως, σε πιο ευπαθείς ομάδες, εφόσον ο πυρετός ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό για συγκεκριμένη γνωμάτευση.

Οι ομάδες που θα πρέπει πιο άμεσα να δουν γιατρό σε περίπτωση που ο πυρετός τους ξεπεράσει τους 38 βαθμούς είναι οι ακόλουθες:

  • παιδιά κάτω των ενός έτους
  • οι ηλικιωμένοι που αφυδατώνονται πολύ γρήγορα.
  • έγκυες γυναίκες
  • ασθενείς με χρόνιες ασθένειες (διαβήτης, καρδιακές ή αναπνευστικές διαταραχές)
  • άτομα που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για παράδειγμα μετά από μεταμόσχευση

Πώς μετράμε σωστά τη θερμοκρασία, τη δική μας ή του παιδιού μας;

Μέθοδοι για τη λήψη της θερμοκρασίας

– Με θερμόμετρο στο ορθό: αυτή είναι η πιο ακριβής μέθοδος.

– Κάτω από τη γλώσσα ή κάτω από τον βραχίονα: προσθέστε + 0,5 ° C στο αποτέλεσμα.

– Με ένα υπέρυθρο θερμόμετρο στο αυτί: είναι επιτακτική ανάγκη να στοχεύσετε το τύμπανο, το οποίο απαιτεί επανάληψη της μέτρησης αρκετές φορές.

Ποια είναι τα ενδεδειγμένα φάρμακα κόντρα στον πυρετό;

Για να μειωθεί ο πυρετός, η παρακεταμόλη, η οποία και περιέχεται στην ασπιρίνη, πρέπει πάντα να λαμβάνεται ως η πρώτη επιλογή, επειδή έχει τις λιγότερες παρενέργειες.

Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η κετοπροφαίνη δεν συνιστώνται σε παιδιά και έγκυες γυναίκες ή ακόμη απαγορεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, αντενδείκνυται να συνδυαστούν διάφορες θεραπείες.

Ανεξάρτητα από την αντιπυρετική θεραπεία που επιλέγουμε, πάντα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες και τις δοσολογίες που παίρνουμε.

paidi pyretos

Τι να κάνουμε όταν ένα μωρό έχει πυρετό;

Για να ρίξουμε τον πυρετό σε ένα μωρό θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

  • Δεν το ντύνουμε βαριά
  • Δεν υπερθερμαίνουμε το δωμάτιό του (η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου)
  • Του δίνουμε τακτικά νερά
  • Του δίνουμε παιδική ασπιρίνη, πάντα βάσει της προβλεπόμενης δοσολογίας

Πότε πρέπει να πάμε το μωρό στα Επείγοντα σε περίπτωση που έχει πυρετό:

  • Εάν είναι ηλικίας κάτω των 3 μηνών
  • Εάν το παθαίνει για πρώτη φορά
  • Αν εμφανιστούν κηλίδες στο δέρμα του
  • Αν είναι απαθές ή αν κλαίει διαρκώς χωρίς να σταματήσει

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Υψηλός πυρετός: Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στον γιατρό

Αν και παίρνω αντιβίωση ο πυρετός και ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί: τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα