5 «μύθοι» για την περίοδό σου: Τι ισχύει και τι όχι;

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης, δηλαδή κάπου στα 7,5 δις. γυναικών έχουν βιώσει, βιώνουν ή θα βιώσουν το φαινόμενο της έμμηνου ρύσης ή πιο απλά της περιόδου, που έρχεται κάθε μήνα.

Όπως είναι λογικό, σε ένα τόσο διευρυμένο γυναικολογικό φαινόμενο κυκλοφορούν εδώ και χρόνια διάφοροι «μύθοι» γύρω από την περίοδο, που μάλλον ήρθε η ώρα να καταρριφθούν.

Τι είναι, όμως, η περίοδος; Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία η μήτρα εκκρίνει βλεννογόνο ιστό μαζί με το αίμα, μέσω του κόλπου, ουσιαστικά «καθαρίζοντας» την περιοχή της μήτρας για την υποδοχή του νέου ωαρίου, που θεωρητικά αναμένει να γονιμοποιηθεί.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιοι 5 «μύθοι» αφορούν στην περίοδο των γυναικών και τι τελικά ισχύει:

Δεν μένεις έγκυος στην περίοδο

Ευρέως επικρατεί η άποψη ότι εάν κάνεις ελεύθερο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις έγκυος. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια εσφαλμένη αντίληψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες από λάθος και μόνο ενημέρωση. Αν και στην πραγματικότητα, κατά την περίοδο είναι οι λιγότερο «εύφορες» μέρες της γυναίκας, όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια των μηνιαίων κύκλων σου.

Μολονότι, οι γόνιμες μέρες σε κύκλο των 27 ή 28 ημερών είναι περίπου η 15η με 16η μέρα, σε κύκλο 21 ημερών οι μέρες αυτές είναι αρκετά πιο νωρίς. Δεδομένου ότι το σπέρμα ζει στον κόλπο από 5 έως 7 ημέρες, το απροφύλαχτο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα μια εγκυμοσύνη.

Τα αντισυλληπτικά βλάπτουν την υγεία

Πολλές είναι οι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή με αντισυλληπτικά χάπια με αποτέλεσμα να χάνουν τις περιόδους τους. Όμως, σχετικές έρευνες και ειδικοί πάνω στο θέμα υποστηρίζουν ότι αυτό δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία μιας γυναίκας.

Μάλιστα, κάποιοι το πάνε ακόμα πιο μακριά υποστηρίζοντας ότι οι περίοδοι στη γυναίκα είναι ουσιαστικά περιττή ταλαιπωρία, καθώς ο μόνος σκοπός που επιτελούν είναι να δημιουργούν το νέο ωάριο.

Απαγορεύεται το μπάνιο στην περίοδο

Πολλoί υποστηρίζουν ότι το μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι μη ασφαλές, είτε γιατί με το ζεστό νερό έχεις μεγαλύτερη ροή, είτε γιατί με το κρύο σταματάει η ροή του αίματος, που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ζεστό μπάνιο, επειδή ακριβώς αυξάνει τη ροή του αίματος, σε βοηθάει στο να μην έχεις κράμπες και πόνους στην κοιλιά. Παράλληλα, ένα αφρόλουτρο με χλιαρό νερό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να νιώσεις ακόμα καλύτερα.

Συγχρονισμός στην περίοδο

Άλλος ένα μύθος που κυκλοφορεί σχετικά με την περίοδο είναι ότι μπορεί να υπάρξει συγχρονισμός μεταξύ δύο ή περισσότερων γυναικών που κάνουν πιο στενή παρέα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν αποδεικνύεται επιστημονικά κι εφόσον συμβεί, αποδίδεται περισσότερο στην τύχη, πάρα σε επιστημονικά αίτια.

Ταμπόν και παρθενικός υμένας

Μια από τις μεγάλες ανησυχίες νεαρών κυρίως κοριτσιών αναφορικά με το ταμπόν, είναι ότι μπορεί βάζοντάς το να σπάσει ο παρθενικός τους υμένας. Το μικρό μέγεθος του ταμπόν και η ελαστικότητα του κόλπου δεν αποτελούν συνδυασμό που ευνοεί την αντίληψη αυτή. Αυτό που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνεις είναι να το αλλάζεις κάθε 4 – 8 ώρες, ειδάλλως κινδυνεύεις σοβαρά να πάθεις τοξικό σοκ, που μπορεί να καταστεί μοιραίο.

Ένας ακόμα μύθος που επικρατεί είναι ότι το ταμπόν μπορεί να «χαθεί» στον κόλπο σου και να μην μπορείς να το βγάλεις. Αυτό δεν ισχύει, καθώς το άνοιγμα του τραχήλου στον κόλπο σου είναι πολύ μικρό για να χωρέσει ολόκληρο ταμπόν εκεί.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

9 μύθοι σχετικά με την περίοδό σου

Μύθοι για την αντισύλληψη και την περίοδο!

Σχετικά άρθρα