ΚΕΕΛΠΝΟ: Τους 56 έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη

Κατά 19 αυξήθηκαν τα θύματα της γρίπης, σε διάστημα μίας εβδομάδας, καθώς μέχρι την Κυριακή (03/02) ανέρχονταν σε 37.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές που οφείλονται στον ιό της γρίπης ανέρχονται συνολικά σε 56.

Η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Αύξηση παρουσιάζουν και οι επισκέψεις στον γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης.

Ειδικότερα, την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Από αυτά, τα 149 (37,2%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Ο υποτύπος Α (Η1Ν1) είναι και πάλι ο επικρατέστερος, καθώς ανιχνεύθηκε στα 101 δείγματα (84,9%), ενώ ο υποτύπος Α (Η3Ν2) σε 18 (15,1%).

Σαράντα νέα κρούσματα χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από την αρχή της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, τον Οκτώβριο του 2018, τα σοβαρά κρούσματα ανέρχονται σε 226, εκ των οποίων 219 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Εμβολιασμένα ήταν μόλις 29 (13%). Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 49 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (αριθμός νοσηλειών ΜΕΘ και θανάτων) δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος του συνόλου της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη. Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που είτε κατέληξαν είτε νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες προτεραιότητας, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας. Αυτές είναι:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, νευρομυικά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, κλπ.)

Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωϊδες και θηλάζουσες

Παχύσαρκα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 kg/m2)

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και όλοι όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών –π.χ. αστυνομικών, στρατιωτικών και άλλων σχολών – κλπ.)

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι)

Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, κλπ. που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Πηγή:cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γρίπη: Στους 39 οι νεκροί και 165 στην εντατική

Ηράκλειο: Από τον ιό της γρίπης H1N1 πέθανε το 5χρονο κοριτσάκι

Γρίπη: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί – Τι θα πρέπει να προσέξετε

Συναγερμός: Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από γρίπη μέσα σε μία εβδομάδα

Σχετικά άρθρα