Το άγχος της γυναίκας που προσπαθεί να γίνει μάνα…

Εδώ και ένα χρόνο κάνουμε προσπάθειες με τον σύντροφό μου για να αποκτήσουμε ένα παιδί αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει. Κάθε φορά που έχω περίοδο ή ψυχολογία μου πέφτει και κάνω αρνητικές σκέψεις…

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το ερώτημα σας είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί για τον εξής λόγο: η απάντηση όπως φαντάζεστε είναι να χαλαρώσετε και να μην αγχώνεστε, το οποίο είναι πραγματικά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο.

Για αρχή αναγνωρίστε πως έχετε άγχος. Μοιραστείτε το και φροντίστε τον εαυτό σας. Με το να κάνετε πως δεν υπάρχει στην ουσία του δίνετε μεγαλύτερη δύναμη πάνω σας. Η βασική λειτουργία του άγχους είναι να μας βάζει σε εγρήγορση για κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο. Στη δική σας περίπτωση είναι ο τρόπος του μυαλού σας να σας θυμίζει ότι αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε είναι κάτι σημαντικό.

Η πιο δύσκολη περίοδος αυτή τη στιγμή είναι οι δύο εβδομάδες μεταξύ ωορρηξίας και περιόδου. Εκείνες τις δύο εβδομάδες προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας ευχάριστες δραστηριότητες που θα σας κάνουν να ξεχαστείτε λίγο. Κανονίστε να βγείτε έξω, να πάτε κάπου οι δυο σας. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξετε αυτές τις δύο εβδομάδες είναι ότι άθελα σας μπορεί να δίνετε πολλή προσοχή σε «ύποπτα» συμπτώματα ή «περίεργες» αισθήσεις που είτε τα θεωρείτε δείγματα εγκυμοσύνης ή ως σημάδια αποτυχίας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε εγρήγορση και υπερ-αναλύετε κάθε αίσθηση που μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα, αλλά τη μεταφράζετε με βάση το δικό σας άγχος. Αυτή η διαδικασία, πέρα από το ότι είναι ανούσια, στην ουσία σας προσθέτει έξτρα άγχος. Για αυτό το λόγο αντισταθείτε και προσπαθήστε να μην δίνετε σημασία. Θα χρειαστεί να το προσπαθήσετε αρκετά, αλλά πρέπει ενεργά να διώξετε το άγχος και την επίμονη ενασχόληση με αυτό το θέμα.

Ταυτόχρονα, επισκεφτείτε έναν ειδικό για να σας κατευθύνει κατάλληλα. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας για τα επόμενα βήματα σας αλλά και για συμβουλές.

Τέλος, θα σας έλεγα να προσέξετε λίγο τη σχέση σας αυτή την περίοδο. Ακόμα και όταν υπάρχουν τα παιδιά, η βάση μιας ευτυχισμένης οικογένειας είναι το ζευγάρι. Μην αφήσετε το άγχος για την απόκτηση ενός παιδιού να δημιουργήσει ρήξη στη σχέση σας.

Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά και όπως τα επιθυμείτε.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εγκυμοσύνη: Η ευθύνη της δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τη μητέρα

Είναι τελικά δικαίωμα μίας γυναίκας να μη θέλει να μείνει έγκυος;

Μύθοι και αλήθειες για τη νέα μητέρα: Καταρρίπτοντας τα κλισέ

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μπορεί να ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Γονείς που είναι ακόμα «παιδιά»: Πώς να «μεγαλώσεις» όταν έχεις ήδη την ευθύνη ενός ανθρώπου;

 

Σχετικά άρθρα