Αφαίρεση θυρεοειδούς: «Κινδυνεύω από άλλες χρόνιες ασθένειες»;

Έκανα πριν ενάμιση χρόνο, ολική αφαίρεση θυροειδή αδένα, λόγω θηλώδους καρκίνου. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Τι παρενέργειες μπορεί να έχει γενικότερα ο οργανισμός μου, μακροπρόθεσμα, ενώ προσέχω την TSH με το χάπι Τ4. Εννοώ, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσω κάποια νοσήματα;

Στο ερώτημά σας απαντά η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η χρήση υψηλής δόσης θυροξίνης μετά από ιστορικό θηλώδους καρκίνου είναι απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία.

Συνήθως, η ανάγκη για διατήρηση της TSH σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν είναι για πάντα αλλά για τα πρώρα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.

Εφόσον γίνει κατάλληλη θεραπεία και υπάρχει μικρός κίνδυνος υποτροπής, μπορεί να μειωθεί η δόση της θυροξίνης μετά την πενταετία.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, οι βασικοί κίνδυνοι είναι από τον σκελετό, καθώς τα άτομα που παίρνουν μεγάλη δόση θυροξίνης για χρόνια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και από το καρδιαγγειακό, καθώς η αυξημένη θυροξίνη μπορεί να αυξήσει την πίεση και τους παλμούς και να προκαλέσει και αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Για τον λόγο αυτό δεν ξεχνάμε να κάνουμε τακτικές επισκέψεις στον ενδοκρινολόγο μας για να ρυθμίζουμε τη δόση της θεραπείας και να προλαμβάνουμε πιθανές επιπλοκές.

Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Αθήνα: Βασ. Σοφίας 102Α, 115 27

Τηλ. 210 7488801

[email protected]

www.endodiabetes.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες: Πώς να την καταπολεμήσεις τώρα που δίνεις Πανελλήνιες;

Κορτιζόλη: Χειρότερη από χοληστερίνη η ορμόνη του στρες που σκοτώνει!

Σχετικά άρθρα