Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Πότε μια γυναίκα ΔΕΝ πρέπει να χάσει λίπος;

Η 13χρονη Βιολέττα ρωτά

Πότε μια γυναίκα ΔΕΝ πρέπει να χάσει λίπος;

Είμαι κορίτσι 13 χρονών κι ζυγίζω 60 κιλά. Θα ήθελα να τα χάσω. Πώς μπορείτε να με βοηθήσετε;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά να σε ενημερώσω πως αυτό μόνο σαν πληροφορία δεν αρκεί στην ηλικία που είσαι. Άρα, θα ήταν καλό να έχω μερικές πληροφορίες όσον αφορά το βάρος σου από τα προηγούμενα χρόνια έως  σήμερα.

Επίσης, καλό θα ήταν  να γνωρίζω το ύψος σου ώστε να έχω πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ΔΜΣ σου, καθώς και τη φυσική σου δραστηριότητα. Διότι μεταξύ 8 με 13 ετών συνήθως μπαίνουμε στην εφηβεία, κι αυτό διαρκεί μερικά χρόνια. Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει νωρίτερα σε κορίτσια που είναι υπέρβαρα, και να καθυστερήσει σε κορίτσια που αθλούνται έντονα ή είναι πολύ αδύνατα.

Ωστόσο, τα περισσότερα κορίτσια αναπτύσσονται νωρίς στην εφηβεία, ενώ τα αγόρια αρκετά αργότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που, πολλές φορές, τα κορίτσια είναι ψηλότερα από τα αγόρια στο γυμνάσιο.

Ακόμα ένα σημάδι φυσιολογικής ανάπτυξης είναι το αυξημένο λίπος, συγκεκριμένα, από το 8% σωματικού λίπους, οι κοπέλες φτάνουν κοντά στο 20%. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε δίαιτα για να χάσετε αυτό το λίπος – είναι καλό για τον οργανισμό σας και την αναπαραγωγική σας ικανότητα.

Το σώμα εκκρίνει ορμόνες που κάνουν τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα, άρα το σώμα μετατρέπεται από παιδικό σε γυναικείο. Ακόμη, αυτές οι ορμόνες, προκαλούν σκαμπανεβάσματα στη διάθεση το οποίο έχει επιπτώσεις και στη διατροφή.

Ωστόσο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναρωτιέσαι αν αυτά  που σου συμβαίνουν είναι φυσιολογικά και να επικρατεί φόβος ειδικά δε  όταν όλες οι αλλαγές έρχονται μαζεμένες.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν πτυχιούχο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο και να ενημερωθείς για το τι σημαίνει εφηβεία, και για το  τι αλλαγές θα έχεις στο σώμα σου, όπως και το να σε καθοδηγήσει στο να έχεις  ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να μην έχεις προβλήματα με το βάρος σου μελλοντικά.

Τέλος θα σε συμβούλευα  να αγαπήσεις το σώμα σου και να  θυμάσαι ότι η εφηβεία πάντα περνάει!

Αρέστη Κλεοπάτρα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc. Διατροφή και Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

Email επικοινωνίας: kleo.aresti@hotmail.com

Τηλ. επικοινωνίας: 693 2036133

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πλήρης δίαιτα για να χάσεις κιλά σε μέση και πόδια!

Αν και έχω έντονη σωματική δραστηριότητα, δεν χάνω κιλά! Τι λάθος κάνω;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X