Το μωρό μου τσιρίζει! Πώς να διαχειριστώ τις τσιρίδες του;

Υπάρχουν λόγοι που ωθούν ένα παιδί στην ηλικιακή κατηγορία 1-3 ετών να τσιρίζει ασταμάτητα και ενοχλητικά… Αφού εντοπίσετε τις ρίζες της συμπεριφοράς του μπορείτε στη συνέχεια να διαχειριστείτε τις τσιρίδες του και να το ηρεμίσετε…

Τα μωρά τσιρίζουν γιατί:

Προσοχή

Θέλουν την προσοχή της μαμάς σαν να λένε: “Κοίταξέ με, εδώ είμαι κι εγώ”!

Επιθυμία

Άλλα παιδιά τσιρίζουν για να αποκτήσουν κάτι που θέλουν να γίνει δικό τους σαν να λένε: ” Το θέλω τώρα”.

Χαρά

Άλλες φορές τα μικράκια απλώς ανακαλύπτουν τη δύναμη της φωνής τους και πόσο μπορούν να πειραματιστούν με αυτή και να ασκήσουν δύναμη στον μικρόκοσμό τους, βλέποντας τις αντιδράσεις των άλλων.

Θυμός ή Νεύρα

Άλλα παιδιά τσιρίζουν όταν είναι θυμωμένα ή εκνευρισμένα

Πώς να διαχειριστείτε τις τσιρίδες;

Εντοπίστε σε ποια κατηγορία από τις παραπάνω ανήκουν για να έχετε την κατάλληλη αντίδραση

Προσοχή: 

Αν μιλάτε στο τηλέφωνο και το παιδί σας τσιρίζει για να σας τραβήξει την προσοχή, πλησιάστε το, χαμογελάστε, κρατήστε του το χεράκι ή τρίψτε του την πλατούλα, στείλτε του ένα φιλάκι ή κάντε μια μικρή ωραία κίνηση που δείχνει ότι του δίνετε προσοχή.

Επιθυμία

Ρωτήστε “Τι θέλεις; Δείξε μου” και πάρτε το αγκαλιά για να σας δείξει τι θέλει. Αν δεν είναι δυνατόν να του δώσετε αυτό που θέλει, τότε πείτε του “Αυτό δεν κάνει”, του αποσπάτε την προσοχή και του δίνετε άλλες επιλογές.

Χαρά

Αν το παιδί σας τσιρίζει από χαρά, αλλά ενοχλεί τους γύρω του, πάρτε το αγκαλίτσα, κάντε του μια εντριβούλα στην πλάτη και θυμίστε του “στο σπίτι χρησιμοποιούμε τη χαμηλή/ σιγανή φωνή, για μέσα στο σπίτι”. Θυμηθείτε όταν είστε έξω, να του πείτε “εδώ χρησιμοποιούμε τη δυνατή φωνή, αλλά στο σπίτι τη σιγανή φωνή”.

Θυμός

Σε μικρές ηλικίες μια καλή μέθοδος είναι να του αποσπάσετε την προσοχή:

  • Βάλτε μουσική
  • Ζητήστε του να κάνει φωνές ζώων
  • Διαβάστε του ένα βιβλίο
  • Δείξτε του κάτι που το ενδιαφέρει
  • Εξασκηθείτε στη δυνατή και τη σιγανή φωνή. Όταν τσιρίζει δοκιμάστε να κοιτάξετε το παιδί κατάματα και να ψιθυρίσετε. Είναι πολύ πιθανό ότι θα μειώσει την ένταση για να σας ακούσει. Διδάξτε του πώς να ψιθυρίζει. Σε στιγμή ηρεμίας κάντε διαγωνισμό ψιθυρίσματος και χρησιμοποιήστε το όταν φωνάζει.

Θυμηθείτε ότι πρόκειται για ένα στάδιο που θα περάσει!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Καταπληκτική Μαμά: Πρακτικές συμβουλές για μαμάδες με παιδιά 1-3 ετών. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις mamaya για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σε νευρίασε; 3 τρόποι να διατηρείς τη ψυχραιμία σου με το παιδί

9+1 tips για να… αποκωδικοποιήσεις το κλάμα του μωρού σου

Οι κολικοί στο μωρό: Όταν ουρλιάζει χωρίς να υπάρχει λόγος…

 

 

Σχετικά άρθρα