«Μετωπική» Στουρνάρα – Πολάκη: Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο διοικητής της ΤτΕ

«Πυρά» εναντίον του Παύλου Πολάκη εξαπολύει ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά από τη διαρροή του διαλόγου μεταξύ του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και της κυβέρνησης για να διαφυλάξουν το ελληνικό Δίκαιο και την «ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για «ανήκουστη προσπάθεια να επηρεάσει τη διοίκηση της ΤτΕ» αλλά και «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Η διαρροή του διαλόγου της συζήτησης μεταξύ των Πολάκηκαι Στουρνάρα, αναφορικά με τον έλεγχο που θα διενεργηθεί στο δάνειο που έχει λάβει ο αναπληρωτής υπουργός από την Attica Bank, έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του διοικητή της ΤτΕ:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή.

Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Ο διάλογος και οι αντιδράσεις

Ο διάλογος Πολάκη-Στουρνάρα δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα και σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

Στην επικοινωνία τους, ο κ. Πολάκης ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του δανείου του να ασχοληθεί και με σειρά δανείων που έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα σε κόμματα και πολιτικούς.

Αναλυτικά η συνομιλία Πολάκη – Στουρνάρα:

ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας;
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάλιστα, ο ίδιος.
Π: Είμαι ο Παύλος ο Πολάκης.
Σ: Γεια σας τι κάνετε;
Π: Είμαι πάρα πολύ καλά. Σας πήρα τηλέφωνο γιατί θέλω να σας πω ότι πολύ καλά κάνετε και ελέγχετε το δάνειο που πήρα από την Attica Bank. Αυτός είναι ο θεσμικός σας ρόλος.
Σ: Μα όχι εμείς δεν έχουμε κάνει κάτι
Π: Είδα πως έχετε βγάλει μία ανακοίνωση.
Σ: Όχι δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση.
Π: Μα εδώ έχει πλημμυρίσει όλος ο κόσμος ότι θα ελέγξετε το δάνειο μου.. Και τέλος πάντων δεν θέλω να μου πείτε κάτι… Καλά το κάνετε. Θέλω να σας πω το εξής: Μόλις τελειώσετε τον έλεγχο με το δικό μου δάνειο, σας παρακαλώ πολύ, να ελέγξετε και τα εξής δάνεια.
1. Το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, στον κ. Μητσοτάκη, που δεν είχαν δώσει δραχμή 12 χρόνια,
2. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ,
3. Τα δάνεια μίας σειράς πολιτικών, όπως είναι η Μαρία Σπυράκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα σκασμό λεφτά, είναι ζήτημα να έχουν γυρίσει ένα πεντοχίλιαρο ο καθένας και δεν τρέχει τίποτα,
4. Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος –ποσό 33 εκατ. ευρώ- που ένα μεγάλο τους κομμάτι είναι απαιτητό από το 2017 αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει κάνει τίποτα.

Εγώ πήρα να σας πω ότι καλά κάνετε κι ελέγχετε εμένα, αλλά μόλις τελειώσετε με μένα, γιατί καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, να ελέγξετε κι αυτά. Γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο.
Σ: Να σας πω… Επειδή υπήρξε ένα δημοσίευμα και η Εποπτική Αρχή ζητάει έλεγχο για το προϊόν το οποίο προσφέρουν διότι η Τράπεζα Αττικής είναι από αυτές που ελέγχουμε εμείς ενώ οι άλλες είναι συστημικές και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε.
Π: Τι μου λέτε κ. Στουρνάρα; Ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια που χρεοκόπησαν τη χώρα και έφεραν τα μνημόνια και μπορείτε να ελέγξετε μόνο τις συνεταιριστικές; Τι σόι κεντρικός τραπεζίτης είστε;
Σ: Όχι, έχει αλλάξει πλέον κι αν μου πει ο SSM θα το κάνω.
Π: Δηλαδή ο SSM σας είπε να ελέγξετε την Attica και το δικό μου δάνειο; Μάλιστα. Να σας κάνω και μία δεύτερη ερώτηση. Επειδή ο Πανταλάκης είναι δικός σας από όσο ξέρω…
Σ: Μπα, όλοι δικοί μου είναι.
Π: Ναι, δικοί σας, συνεργάτες σας κλπ… Να σας πω, ο κ. Πανταλάκης σας έδωσε το δικό μου το δάνειο κι εσείς το δώσατε στο Πρώτο Θέμα;
Σ: Όχι, δεν έκανα τέτοιο πράγμα, αν είναι δυνατόν.
Π: Εντάξει, σας πιστεύω ότι δεν το κάνατε. Ωραία, επαναλαμβάνω λοιπόν, όταν ελέγξετε το δικό μου, ελέγξτε και τα άλλα γιατί αλλιώς θα έρθω από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε την έρευνα.
Σ: Μάλιστα, καλά.
Π: Καλό απόγευμα.
Σ: Καλό απόγευμα.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» είπε πως θεώρησε πως ο συνομιλητής του αστειεύεται όταν του είπε πως η συνομιλία τους καταγράφεται. Η ίδια εφημερίδα γράφει πως ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και του εξέφρασε τη δυσφορία του.

Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Πολάκης επανήλθε με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ξημερώματα της Τρίτης.

«Και τώρα κύριε Αρχιτραπεζίτα;; (…) Θα περιμένω 3 μέρες να ελέγξετε ΚΑΙ τα δάνεια που σας είπα στο τηλέφωνο….Μετά ,αν δεν ,….θα ρθω από κει να κουβεντιάσουμε από κοντά», έγραψε ο ίδιος, απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα.

Εντονότατη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Πολάκη ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία».

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλίατους. Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία» γράφει η ανακοίνωση της ΝΔ και καταλήγει:

«Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτήν την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

Με τη σειρά του, το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «μεθόδους μαφίας».

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν αδίστακτα μεθόδους μαφίας. Ο νυν Υπουργός μαγνητοφωνεί παρανόμως τον κεντρικό τραπεζίτη, τον απειλεί ευθέως και δημοσιοποιεί την συνομιλία. Οι τέως Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται με απειλές τύπου υποκόσμου για παράνομες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης από ξένα κέντρα 50εκ, για την συμφωνία των Πρεσπών και αδιαφανείς αναθέσεις», τονίζει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Ζούμε καταστάσεις Μαδούρο. Καθεστωτισμός, αμοραλισμός. Κύριος υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Παρακμή και εκφυλισμός. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει ο Ελληνικός λαός».

Ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε σχετικά:

«Ο Π. Πολάκης είναι ένας εξαιρετικά έντιμος άνθρωπος, μέχρι αηδίας θα έλεγα, το δάνειο δεν κινείται στη σφαίρα της αδιαφάνειας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης» δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πολάκης: «Χάθηκαν 230 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Τζανακόπουλος: Να απαντήσει ο Στουρνάρας αν έχει υπογράψει κι άλλες συμβάσεις με τη Novartis

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X