Το παιδί μου ροχαλίζει. Τι προβλήματα «κρύβει» ένα αθώο ροχαλητό;

Δεν είναι λίγα τα μικρά παιδιά που ροχαλίζουν. Οι γονείς όταν ακούν αυτή τη… γλυκιά μελωδία είναι λογικό να ανησυχούν. Μπορεί και να μην είναι τίποτα, μπορεί όμως ένα ροχαλητό να κρύβει προβλήματα καρδιολογικά, νευρολογικά, αναπτυξιακά και συμπεριφοράς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ειδικά αν το παιδί ροχαλίζει κάθε μέρα!

Η συχνότητα ροχαλητού έχει σημασία

Στην Ευρώπη 3-12% των παιδιών κάτω από 6 ετών ροχαλίζει! Αυτό που πρέπει να ελέγξουν οι γονείς είναι κάθε πότε συμβαίνει αυτό. Ένα απλό κρύωμα που μπουκώνει την παιδική μυτούλα μπορεί να είναι η αιτία ενός περιστασιακού ροχαλητού. Όταν όμως το ροχαλητό γίνεται χρόνιο, τότε μπορεί να “κρύβει” διαταραχές ύπνου που συνδέονται με διάφορα άλλα προβλήματα… Οι γονείς τότε οφείλουν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό να τους κατευθύνει!

Οι παιδίατροι δεν συνηθίζουν να ρωτούν τους γονείς αν το παιδί ροχαλίζει! Και οι γονείς συχνά δεν δίνουν σημασία σε ένα τέτοιο σύμπτωμα, που μπορεί να το βρίσκουν και… αστείο! Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το ροχαλητό μπορεί να συνδέεται με πρόβλημα στις αναπνευστικές οδούς και να προκαλεί ζημιά στο καρδιολογικό ή το νευρικό σύστημα του παιδιού. Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Psychology Today την περίοδο 2004-2016, το ροχαλητό μπορεί να συνδέεται με θέματα υπερκινητικότητας, έλλειψης προσοχής, συμπεριφοράς και συναισθήματος.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Παρατηρείστε το παιδί σας όταν κοιμάται, ειδικά σε περιόδους που δεν είναι κρυωμένο. Ελέγξτε αν αναπνέει σωστά και αν παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα υπνικής άπνοιας… Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι:

  • υπερβολικός ιδρώτας
  • διαταραγμένος ύπνος
  • να ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα
  • δίψα κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • ενούρηση στο κρεβάτι του

Αν μέσα στη μέρα το παιδί δείχνει κουρασμένο, ταλαιπωρημένο αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε μια υπερένταση, τότε πρέπει και πάλι να προβληματιστείτε!

Υπνική άπνοια

Ακόμα και αν υπάρχει ιστορικό ροχαλητού στην οικογένεια, δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε λιγότερο! 1-10% των παιδιών στην Ευρώπη υποφέρουν από υπνική άπνοια. Τι είναι αυτό; Το πρόβλημα συνήθως οφείλεται σε μια υπερτροφία στις αμυγδαλές κυρίως στην ηλικία 4-5 ετών. Θα χρειαστεί να γίνει μια χειρουργική επέμβαση για να λυθεί το ζήτημα. Χωρίς φροντίδα, μπορεί να μην οξυγονώνεται επαρκώς η καρδιά και ο εγκέφαλος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστεί και η ορμόνη της ανάπτυξης που εκκρίνεται τη νύχτα και να υπάρχουν επιπτώσεις στο βάρος και το ύψος του παιδιού.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί μου ροχαλίζει. Να ανησυχήσω;

Ροχαλητό: Ποιες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα