Φιλία: Πόσους συμβιβασμούς να κάνω για να μείνω σε αυτήν την παρέα;

Εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με την παρέα μου… Αρχικά ανήκω σε μια παρέα που συνολικά είμαστε 4 κοπέλες. Οι τρεις φαίνεται ότι τα πάνε τέλεια μεταξύ τους, με έμενα όμως όχι… Συνέχεια διαφωνούν μαζί μου, μου μιλούν απότομα και γενικά δεν νομίζω να με θεωρούν δυναμική όπως αυτές… Τώρα τελευταία τ πράγματα χειροτέρεψαν επειδή θέλουν να κάνουμε παρέα με δυο κοπέλες, με τις οποίες εγώ έκανα παρέα παλιά για χρόνια και με με παράτησαν… Έτσι τσακωνόμαστε συνέχεια για αυτές… Μάλιστα, η μια από τις φίλες μου το είπε ξεκάθαρα ότι θέλει κάθε φορά να βγαίνουμε με αυτές.
Εγώ έκανα προσπάθεια και βγήκα για να μην υπάρξουν εντάσεις στην παρέα αλλά και πάλι δεν το ευχαριστήθηκα. Δεν νιώθω άνετα με αυτές τις κοπέλες και δεν τις εμπιστεύομαι. Εγώ πρότεινα την ιδέα στην παρέα μου να βγαίνουμε μια αυτές και μια μεταξύ μας αλλά και πάλι η μια δεν το δέχεται! Τώρα κανονίζουν συνέχεια με αυτές χωρίς να με ρωτούν. Δεν με υπολογίζουν καν και με πληγώνει!
parea apokleismos
Δεν παίρνουν από λόγια! Και τώρα που βγήκαμε, ήμουν θυμωμένη και δεν πέρασα καλά! τέλος οι φίλες μου δεν είναι οι κοπέλες που τους αρέσουν τα κλαμπ ενώ εγώ τρελαίνομαι για αυτά, όμως συμβιβάστηκα να πάω με τα νερά τους και να μην πηγαίνουμε… Αλλά ξαφνικά αποφάσισαν να πάμε μια φορά σε κλαμπ αλλά μόνο με αυτές… Έχω κουραστεί να υποχωρώ συνέχεια . Δεν με υπολογίζουν καθόλου! Σας παρακαλώ, πείτε μου τι να κάνω!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Από τα λεγόμενα σου διακρίνω μία κατάσταση αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά. Από τη μία φαίνεται να υπάρχουν κάποια ζητήματα σε ό,τι αφορά τη σχέση με τις φίλες σου και από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι όλο αυτό σου προκαλεί μία σειρά από δυσάρεστα συναισθήματα.

Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες όπου τα όρια της ευθύνης του καθενός είναι λίγο ή πολύ δυσδιάκριτα. Επιπλέον δεν είναι σπάνιες και οι λεγόμενες παρεξηγήσεις κατά τις οποίες απουσιάζει η άρτια επικοινωνιακή και συναισθηματική κατανόηση μεταξύ των μελών μιας παρέας/σχέσης κλπ. Γενικότερα, οι σχέσεις αποτελούν μία δυναμική έννοια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι συνεχώς τελούν υπό δοκιμή. Κάποιες περνούν τα τεστ, άλλες μένουν μετεξεταστέες και υπάρχουν και εκείνες που διακόπτουν εντελώς. Οι έννοιες της υποχώρησης και του συμβιβασμού είναι βασικές ως προς την επιβίωση και τη μακροημέρευση των σχέσεων χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται μονόπλευρη υποχώρηση ή μονομερή συμβιβασμό.

parea bullying

Παρά το γεγονός ότι κάθε σχέση διαθέτει τα δικά της μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα προσπαθήσω εντός αυτών των γραμμών να μοιραστώ μαζί σου ορισμένα απλά μεν χρήσιμα δε βήματα που αφορούν τον τρόπο προσέγγισης αντίστοιχων καταστάσεων σε μία σχέση.

Δες παρακάτω ποια είναι αυτά τα βήματα

  1. Βεβαιώσου για τα αληθινά συναισθήματα που σου προκαλεί η κατάσταση αυτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς αισθάνεσαι προκειμένου να μπορέσεις μετέπειτα να το περιγράψεις επαρκώς.
  2. Αναλογίσου με ψύχραιμο και όσο το δυνατόν λιγότερο υποκειμενικό τρόπο το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο ποσοστό δικής σου ευθύνης σε όλο αυτό. Εάν δεν υπάρχει προχωράς στο επόμενο βήμα. Εάν υπάρχει, αναγνώρισέ το και αποδέξου το προκειμένου να το βελτιώσεις.
  3. Επικοινώνησε στις φίλες σου, με τρόπο ειλικρινή και ευγενικό και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τα συναισθήματά σου (π.χ. ότι πληγώνεσαι, ότι αισθάνεσαι πως δε σε υπολογίζουν) και μη λησμονήσεις να τονίσεις ότι αυτό που λες είναι απλά ότι αισθάνεσαι και όχι κάποια μομφή προς το μέρος τους.
  4. Άκουσε προσεκτικά τι έχουν να σου πουν και πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς ξανά τα λόγια τους αλλά και τον τρόπο τους χωρίς να βιαστείς να πάρεις αποφάσεις.
  5. Αξιολόγησε τη κατάσταση που έχεις μπροστά σου και βάλε στη ζυγαριά τα συν και τα πλην αυτής της σχέσης. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι πράγματι δε σε υπολογίζουν και είσαι γενικά στην «απ’ έξω», τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείς ότι σου αξίζουν καλύτερα πράγματα.
  6. Μη λησμονείς να είσαι καλά με τον εαυτό σου και τις επιλογές του καθώς επίσης και να τον φροντίζεις – βελτιώνεις όπου κρίνεις ό,τι χρειάζεται

 

Κωνσταντίνος Γερακίτης

Ψυχολόγος – τελειόφοιτος Msc «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή»

 

 

 

Σχετικά άρθρα