Ήταν ο Καρλ Λάγκερφελντ ο τελευταίος… γίγαντας της Υψηλής Ραπτικής;

Ο κόσμος της Μόδας  και της Υψηλής Ραπτικής είναι φτωχότερος από χθες καθώς… θρηνεί για τον χαμό ενός μεγάλου σχεδιαστή, ενός σταρ που είχε την πλήρη εποπτεία της Chanel για περισσότερο από 36 χρόνια… Ο Καρλ Λάγκερφελντ “έφυγε” χθες σε ηλικία 85 ετών.

Μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική προσωπικότητα με μοναδικό στιλ και άποψη για τη μόδα αλλά και τη ζωή -δεν είχε μάλιστα κανέναν ενδοιασμό να εκφράζει δημοσίως τις ενίοτε ακραίες απόψεις του- ανέλαβε έναν Οίκο Μόδας υπό κατάρρευση και κατόρθωσε να τον αναστήσει και να συνδέσει το όνομά του με τη Chanel!

Μια ζωή γεμάτη… μυστήρια!

Η ζωή του “Κaiser” της μόδας καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου! Ξεκινάει ήδη με τη γέννησή του καθώς είναι ασαφές τελικά το πότε γεννήθηκε. Η πιο επικρατούσα ημερομηνία είναι 10 Σεπτεμβρίου 1933, ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι γεννήθηκε το 1985…

Η… συνάντηση με τον Dior που καθόρισε το μέλλον του

Ήταν ακόμη στην εφηβεία όταν η μητέρα του τον πήγε σε μια επίδειξη μόδας του Dior. Η πιο καθοριστική ημερομηνία της ζωής του μέχρι τότε: 13 Δεκεμβρίου 1949. Τότε ήταν που έλαβε την απόφαση να ασχοληθεί με τη μόδα!

“Είμαι αθάνατος”

Στην τελευταία συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, τον Ιούλιο του 2018, είχε δηλώσει “αθάνατος” ενώ δεν μπορούσε να φανταστεί ποιος θα ήταν ο κατάλληλος διάδοχός του στον Οίκο, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν εκείνος που σχεδίαζε κάθε λεπτομέρεια στις collection του. Δεν είχαν απλά την υπογραφή του αλλά ήταν δικές του μοναδικές δημιουργίες και εμπνεύσεις.

O… superstar της μόδας

Από πολύ μικρός ήξερε τι κατεύθυνση ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του. Και το έβαλε στόχο. Μάλιστα έχασε 30 κιλά για να μπορέσει να… χωρέσει στο look που τον έχει χαρακτηρίσει και που δεν αποχωρίστηκε ποτέ! Ασκούσε ωστόσο μια… μαγεία στον χώρο της μόδας, όσο κανείς άλλος ενδεχομένως. Μαύρα γυαλιά, λευκά μαλλιά σε αλογοουρά, γάντια και δαχτυλίδια στα χέρια και πουκάμισο με ψηλό λαιμό. Μάλιστα ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του ότι βάζει να πλένουν καθημερινά τα ρούχα του καθώς είχε… αρρώστια με την καθαριότητα.

karl-lagerfeld-2

Και φυσικά το χαρακτηριστικό του ήταν η… σκηνοθεσία των επιδείξεών του. Θα μείνει στην ιστορία της μόδας για τα “φαραονικά” του ντεφιλέ στο Grand Palais, που το μεταμόρφωνε σε ό,τι σκαρφιζόταν το μυαλό του για να αναδείξει τη συλλογή του και τα μοντέλα του!

Κυνηγός ταλέντων

Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν εκείνος που ανέδειξε πολλά από τα it κορίτσια και τις… σταρ που βλέπουμε και ακολουθούμε στις πασαρέλες. Τόσο παλιότερα όσο και σήμερα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Vanessa Paradis, Κλόντια Σίφερ, Κάρα Ντελεβίν και Lily-Rose Depp.

chanel fashion show
FashionStock.com / Shutterstock.com

Οι ακραίες απόψεις του

Ο Καρλ Λάγκερφελντ ήταν Γερμανός και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη ναζιστική Γερμανία, προτού έρθει με τη  μητέρα του να εγκατασταθεί στο Παρίσι. Οι απόψεις του ήταν γενικώς ακραίες και συχνά αποτέλεσαν αντικείμενο αρνητικών σχολίων.

Αναφέρουμε μερικές:

«Δεν γίνεται να σκοτώνουμε εκατομμύρια Εβραίους και στη συνέχεια να φέρνουμε στη χώρα τους χειρότερους εχθρούς τους» (για το προσφυγικό)

«Επειδή δείχνετε φορέματα σε… στρογγυλές γυναίκες, οι χοντρές γυναίκες λένε “εγώ δεν είμαι έτσι”. Οι άνθρωποι θέλουν να δουν μια εξιδανικευμένη εικόνα» (σχετικά με το γυναικείο πάχος)

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr, parismatch.com, lemonde.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ

Απίστευτο σκηνικό παραλίας στη νέα κολεξιόν του Καρλ Λάγκερφελντ! (βίντεο)

Karl Lagerfeld: Ο «αυτοκράτορας» της μόδας που ζούσε κόντρα σε κάθε στερεότυπο – Η στήριξη της μητέρας του, ο οίκος Chanel και η ομοφυλοφιλία

Το εντυπωσιακό μακιγιάζ στην επίδειξη υψηλής ραπτικής του οίκου Chanel

 

Σχετικά άρθρα