Γύρισες το γόνατό σου; Τι πρέπει να κάνεις – Ποιους κινδύνους κρύβει

Μια λάθος κίνηση, μια πτώση, ένα στραβοπάτημα είναι οι συνηθισμένες αιτίες για να γυρίσεις το γόνατό σου ή πιο επιστημονικά για ένα διάστρεμμα στο γόνατο.

Στην περίπτωση αυτή, που προκαλείται από μια ήδη σημαντική καταπόνηση του συνδέσμου του γονάτου, είναι αναμενόμενο να αποκομίσεις μια… βλάβη στο γόνατο που, ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης και τη συνέπεια στη θεραπεία, μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή.

Τι θα πρέπει να κάνεις για να επανέλθει το γόνατο σου ακόμα πιο δυνατό; Πρέπει να βάλεις νάρθηκα ή όχι; Πώς θα ανακουφίσεις την άρθρωση του γονάτου;

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τι λένε οι ειδικοί για την περίπτωση που γυρίσεις το γόνατό σου και πώς θα το αντιμετωπίσεις.

Πώς γίνεται;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ πιθανό όταν κάνουμε σπορ ή κάποια φυσική δραστηριότητα να υποστείς κάποιο διάστρεμμα γονάτου, δηλαδή να γυρίσεις το γόνατό σου.

Πώς συμβαίνει; Συνήθως συμβαίνει όταν το ένα σου πόδι μπλοκάρει, ενώ το άλλο είναι σε πλήρη κίνηση. Στην περίπτωση αυτή, οι σύνδεσμοί του είτε υφίστανται κάκωση είτε «σχίζονται» με αποτέλεσμα τη γνωστή ρήξη συνδέσμων, χιαστών ή πλευρικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον κανείς είναι συνεπής στην αγωγή θεραπείας που ακολουθεί τότε μέσα σε 4 – 6 εβδομάδες αναμένεται να είναι έτοιμος να επανέλθει.

Τι να κάνεις;

Περιμένοντας τη διάγνωση που θα επιβεβαιώσει τη ζημιά που έχεις πάθει, μικρότερη ή μεγαλύτερη, το γόνατο θα πρέπει να είναι σε πλήρη ακινησία. Το λάθος που κάνουμε συνήθως, επειδή είμαστε «ζεστοί» από τη δραστηριότητα, είναι μετά το γύρισμα του γονάτου είναι να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.

Μέγα λάθος: Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον έχει συμβεί κάτι τέτοιο και το αντιληφθούμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πατήσουμε το πόδι μας στο έδαφος. Απαγορεύεται κάθε κίνηση που θα προκαλέσει περαιτέρω πόνο, ειδικά η κάμψη που κάνουμε όταν περπατάμε, καθώς έτσι η ζημιά μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. Το πόδι θα πρέπει να είναι ψηλά και σε έκταση, ώστε να αποφύγουμε τυχόν πρήξιμο.

Τι να ΜΗΝ κάνετε;

Σε καμία περίπτωση μην βάλετε έμπλαστρο ή κάποιο ζεστό κατάπλασμα στο γόνατο. Όπως λένε οι ειδικοί, το γόνατο είναι μια άρθρωση που τείνει να διογκώνεται εύκολα, ειδικά σε περιπτώσεις διαστρέμματος, οπότε και συχνά υπάρχει μια εκροή υγρού.

Τρεις επιλογές έχεις να βάλεις στο γόνατό σου εφόσον το γυρίσεις: Πάγο, ψυκτικό ή κάποιο αντιφλεγμονώδες. Τα παγάκια θα πρέπει να τοποθετηθούν επάνω στο γόνατο, τυλιγμένα σε μια πετσέτα, ενώ εάν επιλέξεις το ψυκτικό τότε θα πρέπει να ψεκάσεις το γόνατό σου από μια απόσταση 20 περίπου εκατοστών.

Όχι πατερίτσες και… κουτσό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αντισταθμίσουμε την αδυναμία και τον πόνο στο γόνατο τείνουμε να χρησιμοποιούμε πατερίτσα ή να περπατάμε με μισό βήμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται αυτό, μιας και είναι πιθανό να κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά στο γόνατό μας, στους συνδέσμους ή τον μηνίσκο.

Αυτό που καλό θα είναι να κάνεις, είναι να βάλεις έναν νάρθηκα, ό οποίος θα στηρίζει το γόνατο. Μην ξεχνάς να έχεις το γόνατο σε μια ελαφριά γωνία των 20 περίπου μοιρών, για να διατηρείς τους συνδέσμους σου πιο χαλαρούς και να μην επιβαρύνονται. Προσέχεις, ο νάρθηκας να εφαρμόζει ακριβώς στο γόνατο για να αποφύγεις οποιοδήποτε ολίσθημα. Συνήθως, αφαιρείται μετά από 2 – 3 εβδομάδες.

Πότε να πας στον γιατρό;

Από τη στιγμή που μετά το πέρας 5 ημερών το γόνατό σου παραμένει πρησμένο και δυσκολεύεσαι να περπατήσεις θα πρέπει να επισκεφθείς έναν ειδικό, οπότε και θα πρέπει να υποβληθείς σε μια μαγνητική τομογραφία που θα δείξει και το μέγεθος της ζημιάς.

Αναφορικά με την αποκατάσταση, η επίσκεψη σε έναν φυσιοθεραπευτή επιβάλλεται, ο οποίος αναμένεται να με ειδικούς χειρισμούς να «στραγγίξει» το γόνατό σου από το υγρό. Στη συνέχεια, σειρά παίρνει η προσπάθεια να λυγίσεις ξανά την άρθρωση χωρίς πόνο και να ανακτήσει σταδιακά το γόνατο την δύναμή του.

Προσοχή! Μην αμελείτε τη διαδικασία αποθεραπείας και αποκατάστασης, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή επούλωση και τη διατήρηση μόνιμης και σοβαρής ζημιάς.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πόνος πίσω από το γόνατο: Πού οφείλεται και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις;

Όταν ο πόνος στο γόνατο επιμένει: αιτίες-συμπτώματα-θεραπεία

Σχετικά άρθρα