Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: 70 νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν, χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν αφού πολλά αυτοκίνητα αδυνατούσαν να περάσουν από τους δρόμους, καθώς τα χημικά, τα πλαστικά και τα σπρέι που ήταν αποθηκευμένα στα κτίρια δυνάμωναν τις φλόγες.

Ανείπωτη τραγωδία στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της Ντάκα καθώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυκατοικία, όπου υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, ενώ η αστυνομία εξέφρασε φόβους για αύξηση των νεκρών.

«Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Τζουλφικάρ Ραχμάν.

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα σε τέσσερα γειτονικά κτίρια, όπου ήταν επίσης αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, κυρίως πλαστικά και αεροζόλ.

Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ένα αυτοκίνητο, αφού εξερράγη ένας κύλινδρος φυσικού αερίου που βρισκόταν στο πίσω μέρος του οχήματος. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξερράγη δεξαμενή αερίου κι εξαπλώθηκε σε πενταώροφο κτίριο, πριν συνεχίσει την καταστροφική πορεία της.

Δεκάδες άτομα παγιδεύτηκαν χωρίς να μπορούν να γλιτώσουν από τις φλόγες, επειδή οι στενοί δρόμοι ήταν κλειστοί λόγω της κίνησης στην παλιά πόλη. «Υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Επεκτάθηκε τόσο γρήγορα, ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν να ξεφύγουΝ» ανέφερε ένας άνδρας.

Στα θύματα περιλαμβάνονται περαστικοί, μερικά άτομα που έτρωγαν σε εστιατόρια και άλλα που συμμετείχαν σε γαμήλιο πάρτι. Σκηνές χάους περιγράφει ένας 39χρονος μιλώντας για το πάρτι.

Εκατοντάδες έσπευσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα για να αναζητήσουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Σύμφωνα με τον Ραχμάν, 50 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας από τους τραυματίες είπε πως ο ίδιος και δύο φίλοι του δούλευαν σε εργοστάσιο σε ένα από τα κτίρια, όταν ξαφνικά άκουσαν ένα τεράστιο θόρυβο. Προσπάθησαν να φύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ένας άλλος αξιωματικός της πυροσβεστικής ανέφερε ότι η φωτιά που ξεκίνησε περίπου στις 10.40 μ.μ. ήταν αρχικά «περιορισμένη», αλλά οι περίπου 200 πυροσβέστες δεν κατάφεραν να την σβήσουν. «Θα πάρει χρόνο. Δεν είναι όπως οποιαδήποτε άλλη φωτιά», είπε εξηγώντας ότι η κόλαση οφείλεται στα εύφλεκτα υλικά.

Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι ασυνήθιστες στο φτωχό Μπανγκλαντές, εν μέρει λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες, είχε στοιχίσει τη ζωή 1.100 και πλέον εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού εργατριών, το 2013. Το 2012 πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα