Τοπική ή γενική αναισθησία; Σε ποιες επεμβάσεις εφαρμόζεται και τι πρέπει να προσέξεις

Σύμφωνα με τις στατιστικές 2 στους 3 ενήλικες θα χρειαστεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους να κάνουν κάποια επέμβαση που θα χρειαστεί αναισθησία. Μια λέξη που συχνά μας κάνει να ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί, αλλά κάτι που είναι απαραίτητο στις επεμβάσεις.

Ποια είναι, όμως, τα είδη και οι τύποι αναισθησίας; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται στην αναισθησία; Είναι, τελικά, δικαιολογημένοι οι φόβοι που μπορεί να έχουμε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι  λόγοι ανησυχίας δεν πρέπει να είναι έντονοι, διότι τα τελευταία χρόνια τα ατυχήματα σε χειρουργεία κατά τη διάρκεια αναισθησίας, έχουν μειωθεί πάρα πολύ, σε σημείο που σχεδόν να έχουν εξαλειφθεί χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αυτό που ισχύει είναι ότι ανάλογα με την περίσταση, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος της αναισθησίας που θέλει και αυτά είναι τα εξής τρία: Τοπική, τοποπεριοχική ή περιοχική και γενική αναισθησία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επέμβαση ο χειρουργός ενημερώνει σχετικά τον ασθενή για τα οφέλη και τους κινδύνους του τύπου της αναισθησίας που έχει επιλέξει.

Τα είδη της αναισθησίας

Τοπική αναισθησία

Για ποιον; Η τοπική αναισθησία προορίζεται για μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, επιφανειακές και σε περιορισμένη περιοχή, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση κάποιας εστίας μόλυνσης ή οδοντικής φροντίδας.

Πώς γίνεται; Στην περίπτωση αυτή χορηγείται στον ασθενή λιδοκαΐνη. Αυτό εμποδίζει τη μεταφορά των νεύρων γύρω από το σημείο της ένεσης. Έτσι, το οδυνηρό «μήνυμα», δηλαδή ο πόνος, δεν μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο.

Ποιοι οι κίνδυνοι; Οι περιπτώσεις αλλεργίας είναι εξαιρετικά σπάνιες με τοπικά αναισθητικά, λένε οι ειδικοί. Εάν, πάντως, το προϊόν εγχύθηκε εσφαλμένα σε αιμοφόρο αγγείο, θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή καρδιακά προβλήματα.

Προσοχή: Η επίδραση της λιδοκαΐνης στην τοπική αναισθησία φεύγει άμεσα μετά την επέμβαση και δεν χρειάζεται να είστε νηστικό/νηστική πριν από αυτή.

Τοποπεριοχική ή περιοχική αναισθησία

Για ποιον; Η τοποπεριοχική ή περιοχική αναισθησία είναι πολύ χρήσιμη για την απομόνωση ενός άκρου, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης καρπιαίου σωλήνα στον καρπό ή σε ένα «κότσι» στο πόδι. Επιτρέπει, επίσης, την αναισθησία σε ένα μέρος του σώματος (γίνεται με επισκληρίδιο ή νωτιαία αναισθησία).

Πώς γίνεται; Για μια επέμβαση στον βραχίονα ή το πόδι, ένα τοπικό αναισθητικό εγχέεται κοντά σε μια ομάδα νεύρων, υπό τον έλεγχο υπερήχων. Το προϊόν παράγει αποτελέσματα σε 10 έως 30 λεπτά και παραμένει αποτελεσματικό για αρκετές ώρες, επιτρέποντας τον καλύτερο έλεγχο του πόνου μετά τη διαδικασία. Ο ασθενής μερικές φορές είναι ηρεμισμένος για να ηρεμήσει το άγχος του. Πρέπει να είναι νηστικός πριν την επέμβαση. Είναι ένα προληπτικό μέτρο, σε περίπτωση που ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της παρέμβασης θα αναγκάσει να το θέσει σε πλήρη ύπνο.

Ποιοι οι κίνδυνοι; Οι εγχυθείσες δόσεις είναι γενικά λιγότερο σημαντικές από ό, τι στην τοπική αναισθησία. Εάν, παρά την καθοδήγηση με υπερήχους, τραυματίστηκε ένα νεύρο, ο ασθενής μπορεί να έχει περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά νευρολογικά επακόλουθα (απώλεια κινητικών δεξιοτήτων ή ευαισθησία). Αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ευτυχώς η εξαίρεση του κανόνα.

Προσοχή: Ο/Η ασθενής παραμένει ξύπνιος/ξύπνια κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η επίδρασή της φεύγει μετά από μερικές ώρες πλήρως.

Γενική αναισθησία

Για ποιον; Η γενική αναισθησία παραμένει ουσιαστική για κάθε βαθιά χειρουργική επέμβαση της καρδιάς, των πνευμόνων ή της κοιλιάς. καθώς και για μεγάλες παρεμβάσεις.

Πώς γίνεται; Τρεις τύποι φαρμάκων εγχύονται και δρουν άμεσα. Συγκεκριμένα, οι αναισθησιολόγοι «βυθίζουν» το άτομο σε απώλεια συνείδησης. Τα οπιοειδή εμποδίζουν τον πόνο που σχετίζεται με τη χειρουργική επέμβαση και οι μύες χαλαρώνουν. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται αναπνευστική υποστήριξη στον/στην ασθενή. Δεδομένου ότι δεν έχει πλέον το αντανακλαστικό κατάποσης, πρέπει να έχει άδειο στομάχι για να εμποδίσει το υγρό ή το φαγητό να φτάσει στους πνεύμονες του. Δεν επιτρέπεται να τρώτε στερεά τρόφιμα 6 ώρες από τη χειρουργική επέμβαση. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν, μέχρι και 2 ώρες πριν, να πίνετε νερό, τσάι ή καφέ, αλλά χωρίς γάλα, σόδα ή χυμό φρούτων.

Ποιοι οι κίνδυνοι; Αν και εξαιρετικά σπάνια, η αλλεργία στη θεραπεία είναι η πρώτη αιτία ατυχήματος κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεταβλητός ανάλογα με τον οργανισμό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σχετικός πριν την επέμβαση, λένε οι ειδικοί. Είναι πολύ πιθανό κατά το ξύπνημα από την ολική αναισθησία, ο/η ασθενής να είναι σε σύγχυση, κάτι που συνήθως απαντάται σε γυναίκες, μη καπνιστές και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να προβλεφθεί με την ένεση κατάλληλων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται για προβλήματα μνήμης όταν ξυπνούν, αλλά αυτό το φαινόμενο εξασθενεί σε λιγότερο από 24 ώρες.

Προσοχή! Ο/Η ασθενής κοιμάται καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, χωρίς να ακούει ή να βλέπει τίποτα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είναι τελικά επικίνδυνη η επισκληρίδιος αναισθησία;

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Είναι επικίνδυνη η τοπική αναισθησία για την έγκυο;

 

Σχετικά άρθρα