diazygio

Η 52χρονη Φανή ρωτά

Απιστία: Γιατί μια απατημένη σύζυγος μπορεί να νιώθει ενοχές;

Είμαι παντρεμένη 30 χρόνια και έχω 3 μεγάλα παιδιά. Ο σύζυγός μου με απατά όλα αυτά τα χρόνια επανειλημμένα και φυσικά  με έχει παραμελήσει σαν γυναίκα… Αποφάσισα να τον πιέσω για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου με την απειλή ότι θα δώσω στον σύζυγο της φιλενάδας του τα στοιχεία που έχω. Μίας και η φιλενάδα του είναι η γυναίκα του αφεντικού του, εκείνος συμφώνησε στην έκδοση. Ωστόσο, έρχεται συνεχώς και κλαίει και με παρακαλάει και αυτό μου προκαλεί τρομερό άγχος, στεναχώρια και τύψεις λες και έχω κάνει εγώ κάτι κακό και όχι αυτός… Πώς πρέπει να αντιμετωπίσω αυτή την κατάστασηα;

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μπορεί  για την πορεία της σχέσης ενός ζευγαριού να έχουν και  τα δυο μέλη συμμετοχή. Αλλά ο καθένας  έχει ευθύνη για τις δικές του πράξεις. Δεν μπορείτε να πάρετε εσείς την ευθύνη για τις πράξεις του συζύγου σας, εκείνος θα πρέπει να το κάνει  και  όχι να νιώθετε σαν να έχετε κάνει κάτι εσείς, δηλαδή σαν να έχετε κάνει εσείς  την απιστία.

Από την άλλη, εσείς πιθανόν να έχετε ανάγκη να δείτε το δικό σας μέρος ευθύνης σε αυτή την εξέλιξη και σίγουρα η βοήθεια ενός  ψυχολόγου θα είναι πολύτιμη σε αυτό.  Αναφέρετε ότι αισθάνεστε άγχος , στενοχώρια και τύψεις και αυτό που  θα σας βοηθήσει είναι  να δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις .

Πιθανώς να υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση μέσα σας και από εκεί να πηγάζουν τα συναισθήματα που αναφέρατε. Η εσωτερική σύγκρουση δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε κολλήσει μπροστά από ένα μεγάλο, αόρατο εμπόδιο και δεν υπάρχει τρόπος να «κερδίσουμε» σε αυτή την κατάσταση. Όμως, αποτελεί συχνά μια παραγνώριση των αναγκών μας και μπορεί να επιλυθεί.

Η  έλλειψη αυτογνωσίας συνεισφέρει επίσης σε ένα μεγάλο μέρος της εσωτερικής σύγκρουσης και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει  ένας ψυχολόγος. Να  γνωρίσετε τον εαυτό  σας και τις ανάγκες του και να δείτε πώς μπορείτε να τις καλύψετε. Όταν δεν γνωρίζετε ποιοι είστε, δεν ξέρετε και σε τι να πιστέψετε,  πώς να συμπεριφερθείτε, τι θέλετε και πώς να διεκδικήσετε. Αυτό συνδέεται και με την έλλειψη προσωπικών προτεραιοτήτων. Πιθανώς να είχατε βάλει για πολλά χρόνια τις δικές σας ανάγκες  σε τελευταία προτεραιότητα μια και λέτε ότι επανειλημμένα  σας απατούσε ο σύζυγος. Πώς νιώθατε όλα αυτά τα χρόνια; Τι κάνατε για αυτό;

Σαν κάτι να άλλαξε τώρα για σας και να αποφασίσατε να αλλάξετε την κατάσταση . Αποφασίσατε να απειλήσετε, αποφασίσατε να διεκδικήσετε διαζύγιο. Τι σας κάνει  να έχετε δεύτερες σκέψεις ; Οι δικές σας ανάγκες ή οι δικές του;

Φυσικά, πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα μακροχρόνιο γάμο υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα μπροστά στο διαζύγιο. Αξίζει να αναρωτηθείτε και να οραματιστείτε προς τα πού θέλετε να κατευθυνθεί η ζωή σας.  Όταν σιγουρευτείτε , όποια απόφαση και να πάρετε θα μειωθούν οι τύψεις και το άγχος. Δείτε το σαν ευκαιρία να θέσετε τους πραγματικούς προσωπικούς σας στόχους.

 

Έλενα ΤσαμκόσογλουΜ. Α

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: info@psychologos-tsamkosoglou.gr

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απιστία: Τον πρόδωσα πολλές φορές και φοβάμαι ότι τον έχασα για πάντα…

Θέλω αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την απιστία του άνδρα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Απιστία: Λέει ότι με συγχώρεσε αλλά φοβάμαι ότι θα μου το χτυπάει πάντα…

Απιστία: Με πήρε τηλέφωνο η ερωμένη του άνδρα μου. Έχασα τον κόσμο!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X