Μέλι, πρόπολη, βασιλικός πολτός: Τα πολύτιμα δώρα της μέλισσας για την υγεία μας

Ο ρόλος της μέλισσας στο οικοσύστημα μπορεί να μην είναι τόσο αναγνωρισμένος όσο θα έπρεπε, είναι ωστόσο πολύ σημαντικός για τον ίδιο τον κύκλο της ζωής στον πλανήτη μας. Οι μέλισσες βοηθούν τον πλανήτη στο να αναπνέει καλύτερα.

Η μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση, μία διαδικασία στην οποία οφείλουμε την παραγωγή σπόρων και καρπών. Μέσω αυτής της διαδικασίας η μέλισσα συλλέγει γύρη και την μεταφέρει σε άλλα λουλούδια γύρω της και έτσι τα άνθη γονιμοποιούνται, παράγονται σπόροι και δημιουργούνται καινούεια φυτά.

Όλα τα φυσικά προϊόντα που μας προσφέρει άμεσα ή έμμεσα είναι πολύ σημαντικά και βοηθούν ιδιαίτερα τον οργανισμό μας και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μέλι, πρόπολη, γύρη και βασιλικός πολτός είναι τα βασικά παράγωγα που καταπολεμούν το αίσθημα της κόπωσης και μας βοηθάνε να μην… πέφτουμε θύματα ιώσεων ειδικά  τον χειμώνα.

Προσοχή! Εάν έχετε διαγνωστεί με αλλεργία στο τσίμπημα της μέλισσας αυτά τα προϊόντα δεν ενδείκνυνται για χρήση από εσάς, τοπικά ή εισπνεόμενα.

Ας δούμε, όμως, ένα – ένα τα προϊόντα αυτά και πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας:

Μέλι

Το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών που αντλούν οι μέλισσες. Όταν φτάνει στην κυψέλη, αποτελείται κυρίως από νερό (έως 85%) και σάκχαρα (15%). Χάρη στις διαδοχικές αναταραχές από τις μέλισσες των εργαζομένων, που το εμπλουτίζουν με ένζυμα, το 80% συγκεντρώνεται σε σάκχαρα. Στη συνέχεια εναποτίθεται σε κοιλότητες που καλύπτονται με κερί.

Γιατί είναι αποτελεσματικό:

Το μέλι αποτελείται από νερό, σάκχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη κυρίως), μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο … σύμφωνα με την επικράτεια της συγκομιδής) και πρωτεΐνες, αμινοξέα και ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη δραστικότητα του αντιβακτηριακή και επούλωση σε πληγές. Περιέχει επίσης αναστολείς οι οποίες εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και αμυντικών, ανοσοδιεγερτικών πεπτιδίων. Σε αυτές τις αντισηπτικές ενώσεις προστίθενται φλαβονοειδή και καροτενοειδή πλούσια σε πολυφαινόλες, με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αν είναι φρέσκο ​​(δηλαδή, η συλλογή του έχει γίνει νωρίτερα από έξι μήνες), θα βρείτε επίσης μια ειδική χλωρίδα της μέλισσας και της κυψέλης με ευεργετικά βακτήρια ή μικρόβια στο δέρμα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο μολύνει το στομάχι, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τέλος, το pH του είναι όξινο, γεγονός που δεν ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ευκαιριακών μικροβίων.

Οδηγίες χρήσης: Λαμβάνετε όλο το χειμώνα για να υποστηρίξετε την ανοσία μια κουταλιά της σούπας (15 έως 20 γραμμάρια) μελιού την ημέρα. Επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει, επειδή όλα τα μέλια έχουν επωφελή αποτελέσματα. Το φυτό δίνει ιδιαίτερα τη γεύση και τη μυρωδιά του. Η μόνη διαφορά: Όσο πιο κεχριμπαρένιο είναι το χρώμα του, τόσο πιο πλούσιο είναι σε πολυφαινόλες.

Ειδικές προφυλάξεις: Το μέλι δεν συνιστάται για παιδιά κάτω του ενός έτους  λόγω πιθανού κινδύνου εμφάνισης αλλαντίασης. Σε περίπτωση διαβήτη, πάρτε το κουταλάκι το πρωί πριν από τη σωματική άσκηση.

Πρόπολη

Η πρόπολη προέρχεται από τις ρητίνες των δέντρων που συλλέγονται από τις μέλισσες για να σφραγίσουν, να καλύψουν και να καθαρίσουν τις κυψέλες τους.

Γιατί είναι αποτελεσματική:

η πρόπολη αποτελείται από 50-55% ρητίνες, υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια (7%), 20 έως 40% κηρού, όλα σχηματίζουν ανοιχτόχρωμη κίτρινη κόλλα. Υπάρχουν επίσης βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πολλά φλαβονοειδή. Αν η κυψέλη δεν είναι ζωμός καλλιέργειας όταν συνυπάρχουν περισσότερα από 400 διαφορετικά μικρόβια και χιλιάδες μέλισσες ενεργοποιούνται σε μια ζεστή, υγρή και εξαιρετικά γλυκιά ατμόσφαιρα, είναι χάρη στην πρόπολη! Είναι αποτελεσματικό ενάντια στα βακτηρίδια, τους μύκητες και τους ιούς.

Οδηγίες χρήσης: Η ευρωπαϊκή καστανή πρόπολη χρησιμοποιείται σε περίπτωση γρίπης ή εξαντλητικών λοιμώξεων, με τη μορφή υδροαλκοολικών εκχυλισμάτων, σκόνης ή μείγματος με μέλι. Για ανοσοτροποποιητικά και αντι-ιική δράση, την εποχή της γρίπης, πάρτε 3 κάψουλες το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ επαρκώς παρέχονται σε φλαβονοειδή πρόπολη.

Η πρόπολη λεύκας ενδείκνυται για την πρόληψη της βαθιάς ανοσολογικής ανεπάρκειας μετά την έναρξη της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει τα υγιή κύτταρα.

Γύρη

Η γύρη βοηθάει ιδιαίτερα στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Όταν οι μέλισσες τρέφονται, μεταφέρουν μαζί τους στην κυψέλη τη γύρη (τον αρσενικό σπόρο των λουλουδιών) σε μπάλες. Κατά τη διάρκεια της… πτήσης τους, αυτές οι μπάλες μετασχηματίζονται από τα ένζυμα της μέλισσας και τα πεπτικά μικρόβια που προκύπτουν από ειδικά γαλακτοβακίλλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γύρη στο λουλούδι είναι διαφορετική από εκείνη στην κυψέλη.

Γιατί είναι αποτελεσματικό:

Είναι το μελισσοκομικό προϊόν, το πλουσιότερο στις πρωτεΐνες (23,7%). Περιέχει επίσης σάκχαρα (27%), μέταλλα (κάλιο) και λακτοβακίλλες όταν είναι νωπά και καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Τα φρέσκα μικρόβια γύρης εξισορροπούν την χλωρίδα και διατηρούν τα έντερα υγιή, λένε οι ειδικοί.

Οδηγίες χρήσης: Πάρτε μια κουταλιά φρέσκιας γύρης την ημέρα, για ένα διάστημα από 5 έως 6 εβδομάδες το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Μια ιδιαίτερη προφύλαξη: Προτιμάτε τη φρέσκια, ξηρή γύρη, η οποία αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης.

Βασιλικός πολτός

Είναι το μοναδικό προϊόν της κυψέλης, για το οποίο δεν χρησιμοποιείται καμία φυτική πρώτη ύλη. Ο βασιλικός πολτός παρασκευάζεται μόνο από τις εκκρίσεις των μικρών μελισσών για να τροφοδοτήσουν τις προνύμφες και τη βασίλισσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι, επίσης, το σπανιότερο προϊόν, μια ομάδα που παράγει μόνο 300 γραμμάρια έως 1 κιλό βασιλικού πολτού.

Γιατί είναι αποτελεσματικό:

Αποτελείται από σάκχαρα και πρωτεΐνες, περιέχει αμινοξέα όπως λυσίνη, προλίνη και ακετυλοχολίνη. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β και βιταμίνης C. Βακτηριοκτόνος, ιοκτόνος, βασιλικός πολτός ενισχύει το σώμα. Στο επίπεδο του ανοσοποιητικού συστήματος, ενεργοποιεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βασικών κυττάρων ανοσίας.

Οδηγίες χρήσης: Η δόση εξαρτάται από την κατάσταση: 0,5 έως 1 g ή ένα κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα στη θεραπεία συντήρησης για 3 εβδομάδες, 5 g μία φορά την ημέρα για τη θεραπεία οξείας λοίμωξης.

Ειδική προφύλαξη: Φυλάσσεται για 6 έως 8 μήνες, προστατεύεται από τον αέρα και στους 4-5 ° C για να αποφευχθεί το «σπάσιμό» του. Προσοχή! Αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Βασιλικός πολτός: μάθε για την θρεπτική του αξία και τι να προσέξεις όταν τον καταναλώνεις

Πρόπολη: πώς να τη χρησιμοποιείς και από τι σε προφυλάσσει

Σχετικά άρθρα