Φιλία ή συμφέρον; Μπορείς να κάνεις φίλους στη δουλειά;

Μπορούμε να κάνουμε φιλίες στη δουλειά μας; Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο; Τι γίνεται όταν στις σχέσεις των ανθρώπων παρεμβάλλεται το συμφέρον; Τι γίνεται όταν στον δρόμο μας «πέσει» ένας frenemy;

Πώς ορίζεται ένας frenemy; Ορίζεται ως ένα άτομο που μας φέρεται σαν φίλος του μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να μας χτυπήσει πισώπλατα.

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα τέτοιο άτομο, ξεκινώντας από το σχολείο και συνεχίζοντας στον εργασιακό μας χώρο.

Ένας frenemy θα σε προσεγγίσει τόσο ώστε να μάθει τα αδύναμά σου σημεία. Αλλιώς πώς θα σε χτυπήσει την κατάλληλη στιγμή; Πώς θα το κάνει αυτό; Λοιπόν, ας πάρουμε μία κλασσική περίπτωση…

Στη δουλειά έρθει μία νέα συνάδελφος, η Μαριάννα, και ξεκινάτε  κάνετε παρέα. Η Μαριάννα μπορεί να σε ακούσει! Ενδιαφέρεται για εσένα και τα προβλήματά σου περισσότερο από όλους τους άλλους συναδέλφους σου. Όλοι είναι καλοί και συνεργάσιμοι, αλλά η Μαριάννα είναι το κάτι άλλο. Νοιάζεται πραγματικά. Μία φορά την εβδομάδα συνηθίζετε να βγαίνετε μαζί για φαγητό και πραγματικά απολαμβάνεις την παρέα της. Η νέα σου φίλη ξέρει να δίνει τις καλύτερες συμβουλές και πραγματικά νιώθεις τυχερή που είχες την τύχη να τη γνωρίσεις.

Μια μέρα όμως όλα καταρρέουν… Η Μαριάννα «κλέβει» την καλύτερη ιδέα που είχες ποτέ στη δουλειά και την παρουσιάζει για δική της ή αναφέρει στον προϊστάμενο σου ότι τον κατηγορείς. Η «φίλη» σου βρήκε την κατάλληλη στιγμή να σε «χτυπήσει πισώπλατα». Το κερασάκι στην τούρτα; Όταν πας να της ζητήσεις εξηγήσεις σου επιτίθεται λέγοντας ότι είσαι παρανοϊκή. Είναι και πολύ καλή ηθοποιός… «Δεν θα έκανα πότε κάτι που θα μπορούσε να σε βλάψει. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι με κατηγορείς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν έχεις καν συναισθήματα»! Θα σου πει έτοιμη να κλάψει…

Ποια είναι η αιτία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά;

Η πιο προφανής απάντηση είναι ο φόβος. Μπορούμε να παρομοιάσουμε έναν frenemy στον εργασιακό μας χώρο σαν έναν μονοκύτταρο οργανισμό, σαν μία αμοιβάδα. Οι αμοιβάδες αντιδρούν στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος με δύο τρόπους. Κάθε νέο άτομο που συναντούν το κατατάσσουν σε μία από τις δύο κατηγορίες τους. Είτε σαν αρπακτικό, είτε σαν θήραμα.

Αν προκαλέσεις φόβο στη Μαριάννα, η «παρόρμηση της αμοιβάδας» θα την οδηγήσει να σε εξουδετερώσει με κάθε τρόπο. Η Μαριάννα σε βλέπει σαν ένα αρπακτικό που μπορεί να τη βλάψει αν το αφήσει να συνεχίζει να κολυμπάει γύρω της και να κάνει τη δουλειά του καλά – ίσως πολύ καλύτερα από εκείνη. Φυσικά, πρόκειται για μία απλή αμοιβάδα και ως τέτοια δεν έχει σούπερ δυνάμεις. Η μόνη της ελπίδα είναι να της αφήσεις χώρο να σε προσεγγίσει, να την εμπιστευτείς και την κατάλληλη στιγμή να σε σπρώξει στον γκρεμό.

Σημάδια πάντα υπάρχουν…

Αφού την έχεις «πατήσει», έρχονται στο μυαλό του όλα εκείνα τα σημάδια στα οποία δεν έδινες σημασία. Θυμάσαι ότι πολλές φορές η Μαριάννα μιλούσε άσχημα για τους συναδέλφους σας, αλλά δεν «πήγαινε» το μυαλό σου ότι θα έκανε το ίδιο και για εσένα.

Τώρα νιώθεις πολύ άσχημα που αφέθηκες να εμπιστευτείς ένα τέτοιο άτομο. Δυστυχώς, πολλές φορές αυτός είναι ο τρόπος που μαθαίνουμε…

Τι μπορείς να κάνεις;

Δεν είναι καλή ιδέα να κάνεις τη Μαριάννα εχθρό σου και να της πεις πόσο σε πλήγωσε η διπροσωπία της. Δεν πρόκειται να κερδίσεις κάτι από αυτό, ούτε να την κάνεις να αλλάξει συμπεριφορά. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ενισχύσεις την πεποίθηση της ότι η δύναμή της έγκειται στο να χτυπά πισώπλατα τους ανθρώπους που την εμπιστεύονται. Προσπάθησε να ξεπεράσεις ό,τι έγινε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και απλά μην την αφήσεις να σε πλησιάσει ξανά, όσο επίμονα κι αν το προσπαθεί.

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να μιλήσεις με κάποιον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στη δουλειά ή για τις ιδέες σου διάλεξε έναν καλό σου φίλο εκτός δουλειάς , τον σύντροφό σου ή τα αδέλφια σου. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στη ζωή σου που μπορούν να σε ακούσουν.

Δυστυχώς, ο τρόπος για  να μάθουμε να αποφεύγουμε τις λυκοφιλίες είναι τις πιο πολλές φορές ο δύσκολος. Μια ή και δύο φορές στη ζωή μας θα την «πατήσουμε», αυτές οι παγίδες ωστόσο  θα μας θωρακίσουν και θα μας κάνουν πιο δυνατούς….

Πηγή: forbes.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 σημάδια τοξικής φιλίας που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή στον χώρο της δουλείας σας;

Διαχείριση θυμού στη δουλειά: Πώς να μείνω ψύχραιμη μπροστά στην αδικία;

Σχετικά άρθρα