Πότε πρέπει να κάνεις γενική ούρων και ποιες τιμές είναι ανησυχητικές

Είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας έχει «γράψει» να κάνετε μια γενική εξέταση ούρων, είτε για έναν γενικό έλεγχο (check – up) είτε για να εντοπιστεί η αιτία κάποιου προβλήματος.

Στα αποτελέσματα της εξέτασης ούρων θα δείτε διάφορους δείκτες και σχετικές τιμές, οι οποίες μαρτυρούν αν όλα είναι καλά ή όχι.

Τι σημαίνουν, όμως, οι δείκτες που βλέπετε στα αποτελέσματα; Πώς ακριβώς ερμηνεύονται οι τιμές τους και πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Πότε γίνεται η γενική ούρων;

Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυτταροβακτηριολογική (ECBU) εξέταση των ούρων γίνεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιος μολυσματικός ιός, κάποιο βακτήριο, δηλαδή, που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τυχόν μόλυνση. Στην περίπτωση αυτή, βοηθάει τον γιατρό να επιλέξει τη σωστή αγωγή, ανάλογα με το είδος της μόλυνσης.

Γλυκόζη στα ούρα

Η εξέταση για γλυκόζη στα ούρια ή γλυκοζουρία μετράει ακριβώς τα επίπεδα τη γλυκόζης στα ούρα. Εάν από την εξέταση εντοπιστεί γλυκόζη στα ούρα, τότε υπάρχει υποψία ύπαρξης διαβήτη. Στην περίπτωση τέτοιου ευρήματος, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη διαβήτη με σχετική εξέταση αίματος. Όμως, είναι πολύ πιθανό μια τέτοια ένδειξη να μαρτυρά ότι έχουμε φάει πριν δώσουμε το δείγμα, κάτι που απαγορεύεται.

Κυτταρολογική ούρων

Στην κυτταρολογική ούρων, ο μικροβιολόγο μπορεί να δει τις τιμές των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και τους κρυστάλλους στα ούρα, που μπορεί να σημαίνει και ύπαρξη λιθίασης.

Ας δούμε, όμως, τι σημαίνουν οι τιμές σε αυτές τις κατηγορίες:

Λευκά αιμοσφαίρια: Μι φυσιολογική τιμή πρέπει να είναι κάτω των 10.000/ml. Εάν η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη, τότε υπάρχει κάποια μόλυνση.

Ερυθρά αιμοσφαίρια: Η φυσιολογική τιμή είναι και εδώ κάτω από 10.000/ml. Μια μεγαλύτερη τιμή μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές εξηγήσεις, με την πιο συχνή να είναι η απαρχή μιας νεφρικής ανεπάρκειας, που οφείλεται σε υψηλή πίεση.

Κρύσταλλοι στα ούρα: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία τους δεν είναι ανησυχητική, καθώς και δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη κάποιου κλινικού προβλήματος. Το πρόβλημα προκύπτει, όταν ένας κρύσταλλος μετακινηθεί στα νεφρά.

Η μικροβιολογική ανάλυση των ούρων

Όπως προαναφέραμε, αφορά στον εντοπισμό μικροβίων – βακτηριδίων, με το μικρόβιο Ε -Coli να είναι υπεύθυνο για το 80% των περιπτώσεων λοιμώξεων.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν έχει βρεθεί κανένα μικρόβιο στα ούρα. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ένα ή περισσότερα μικρόβια/βακτήρια έχουν εντοπιστεί στα ούρα σας. Εφόσον εντοπιστεί κάποιο μικρόβιο στα ούρα, επιβάλλεται να γίνει αντιβιόγραμμα, το οποίο βοηθάει τον γιατρό σας να επιλέξει την κατάλληλη αγωγή για την περίπτωσή σας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εξέταση ούρων: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται και γιατί

Τεστ ούρων μπορεί να ανιχνεύσει πόσο υγιεινή διατροφή κάνεις

 

Σχετικά άρθρα