Χειριστικός σύζυγος: Του ζητάω άδεια για να πάω στους γονείς μου!

Είμαι παντρεμένη εδώ και 3 χρόνια και έχω ένα κοριτσάκι 1 έτους. Με τον άντρα μου έχουμε περάσει πολλά δύσκολα άλλα και ωραίες στιγμές. Με αγαπάει και με προσέχει, όπως και το παιδί μας φυσικά. Είναι ένας πολύ καλός πατέρας και σύζυγος. Ωστόσο έχω καταλάβει  ότι είναι χειριστικός. Δεν με αφήνει να κατεβαίνω στο χωριό το καλοκαίρι. Δεν εργάζομαι, οπότε  είμαι σπίτι όλη μέρα και γενικά όποτε θέλω να πάω να δω τους δικούς μου στο χωριό πρέπει πρώτα να τσακωθούμε.

Βάζει πάνω απ’ όλα τη βολή του και το ότι δε θα μας βλέπει. Έχω χρησιμοποιήσει όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα, αλλά κουράστηκα να συζητάω τα αυτονόητα και το θεωρώ άδικο και παράλογο να ζητάω άδεια για να πάω στο σπίτι των δικών μου.

Μου αρέσει να τον φροντίζω, και το σπίτι μας, αλλά χρειάζομαι και εγώ λίγο χρόνο. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα;

Ευχαριστώ.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Φυσικά, και είναι παράλογο να ζητάτε άδεια από το σύζυγο για να πάτε στο χωριό σας. Το δέσιμο του, που περιγράφετε μαζί σας και με το παιδί, φαίνεται υπερβολικό αλλά πριν βγάλετε αυτό το συμπέρασμα θα χρειαστεί να δείτε αν αυτή είναι η πραγματικότητα. Να δείτε αν υπάρχουν άλλα ζητήματα μεταξύ σας ή με τους γονείς σας. Τη δική σας συμπεριφορά προς τους δικούς σας και αυτών προς εσάς. Αν οι ρόλοι μέσα στο σπίτι είναι ισότιμοι. Το πώς συσχετίζεστε εσείς και ο ίδιος με τους άλλους ανθρώπους, πώς ήσασταν μεταξύ σας πριν το παιδί και πώς μετά, αλλά και το είδος της σχέσης που είχε με τους γονείς του.

Σε διαφορετική περίπτωση και εάν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος εξωτερικός λόγος για τη συμπεριφορά του τότε πιθανόν με κάποιο τρόπο του έχετε δείξει ότι αυτή η συμπεριφορά του είναι ανεκτή από εσάς. Κρατάτε αμφιθυμική στάση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και αυτή η αμφιθυμία σας πιθανόν να συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις.

Μπορείτε σε άσχετους χρόνους να προκαλέσετε συζητήσεις γι’  αυτά τα θέματα και να ερωτηθεί στο τι είναι αυτό που τον τρομάζει αν απομακρυνθείτε. Αν όπως λέτε σας αγαπάει πραγματικά θα χρειαστεί επιπλέον να σας σέβεται εσάς και τις επιθυμίες σας, εφόσον είναι σε λογικά πλαίσια όπως το θέμα που περιγράφεται.

Θα ήταν χρήσιμο να ζητήσετε τη συμβολή ενός ειδικού είτε μόνη σας είτε μαζί αν το επιθυμεί και ο ίδιος.

 

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χειριστικά άτομα: Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν για να σας ελέγξουν

Είμαι χειριστική. Θέλω να αλλάξω αλλά δεν μπορώ να ξεφύγω απ’ το μυαλό μου!

Χειριστικός άνθρωπος: Πώς θα τον αναγνωρίσεις, πώς θα τον αντιμετωπίσεις

Σχέση με ένα χειριστικό άτομο: Πώς θα βγεις από το αδιέξοδο;

Σχετικά άρθρα