Σχέσεις: Πόσες φορές μπορείς να συγχωρέσεις το ίδιο λάθος;

Ήμουν σε σχέση έναν χρόνο με κάποιον ο οποίος ενώ στην αρχή ήταν πολύ καλός μαζί μου, μέσα στους δυο μήνες άλλαξε. Έγινε απότομος μαζί μου, τον ενοχλούσε η δουλειά μου και στους 7 μήνες είχαμε έναν τεράστιο καυγά κατά τον οποίο με έβρισε τόσο πολύ όσο δεν με έχει βρίσει ποτέ άνθρωπος. Σηκώθηκε και φύγε, λέγοντας μου ότι χωρίζουμε, και μετά από ένα μήνα, άρχισε να με παρακαλεί να τα ξαναβρούμε. Μου ζήτησε συγγνώμη, παραδέχτηκε τη λάθος συμπεριφορά του και με τα πολλά αποφάσισα να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία.

Στο μεταξύ εγώ έχασα τη δουλειά μου και μη μπορώντας να ζήσω άλλο στην Αθήνα, επέστρεψα στην γενέτειρα μου, όποτε αυτός πηγαινοερχόταν. Στην αρχή πάλι όλα ήταν καλά. Κάναμε και σχέδια για το μέλλον μας. Πάλι όμως μετά από λίγο άρχισε να είναι απότομος μαζί μου, μου έλεγε ότι κουράζεται που πηγαινοέρχεται, ότι ήταν λάθος μου που έφυγα και ότι του κοστίζω πολλά χρήματα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ξανα παράτησε και έφυγε πάλι, λέγοντας μου πως δεν ταιριάζουμε. Μια εβδομάδα μετά, άρχισε τα τηλέφωνα να ξαναβρεθούμε και μου ζητούσε να τα ξαναβρούμε και να τον καταλάβω γιατί έχει προβλήματα στη ζωή του.

Κάθε φορά που του έλεγα όχι, με έβριζε πολύ αισχρά και με έλεγε αποτυχημένη, που δεν έχω τη δουλειά μου. Αυτήν τη στιγμή, κάθε τρεις και λίγο,  στέλνει μηνύματα. Τη μια μέρα αγάπης, την άλλη με βρίζει. Έχω αρχίσει να φοβάμαι ότι μια μέρα θα τον βρω έξω από το σπίτι μου και ότι θα μου κάνει φασαρία. Δεν ξέρω τι να κάνω!

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Είναι ολοφάνερο ότι ο πρώην σύντροφος σας έχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς που δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να το αλλάξει. Αυτό το μοτίβο έχει ως εξής: καλοσύνη/αγάπη-θυμός-ξέσπασμα-μετάνοια. Πέρα από όποια άλλα προβλήματα έχει στη ζωή του, (όλοι έχουμε) έχει και την αδυναμία αυτή στην συμπεριφορά του που είναι αυτό το μοτίβο το οποίο δεν δυσκολεύει μόνο εσάς αλλά και τον ίδιο που τον βασανίζει ενδεχομένως σε όλες του τις σχέσεις ως τώρα. Αυτό αποτελεί λοιπόν ένα δικό του πρόβλημα που μόνο εκείνος αν το πάρει απόφαση μπορεί να το αντιμετωπίσει με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ακόμα κι αν τον συγχωρέσετε ξανά το μοτίβο δε θα σταματήσει. Μπορεί αυτή τη φορά η καλή περίοδος μεταξύ σας να διαρκέσει λίγο παραπάνω, όμως και πάλι θα βρει με κάτι να θυμώσει και να «χαλαστεί», ας μου επιτραπεί ο όρος και έτσι θα αρχίσει πάλι να σας φέρετε άσχημα και με αισχρό λεξιλόγιο. Οι στιγμές χαράς μαζί του θα είναι συγκεκριμένες και σίγουρα το μέλλον αβέβαιο και δύσκολο με έναν τέτοιο άνθρωπο, εκτός αν εσείς αντέχετε να ζήσετε με έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε μία διαρκή επανάληψη από την οποία είναι και ο ίδιος ανήμπορος να ξεφύγει. Κοινώς, όσο εσείς τον συγχωρείτε είναι σαν να του τροφοδοτείτε ξανά και ξανά αυτό το μοτίβο.

Αν τον αγαπάτε, τον θέλετε στη ζωή σας και πιστεύτε ότι έχει και καλά στοιχεία και ταιριάζετε σε κάποια πράγματα, τότε η συμβουλή μου είναι να του δώσετε κυριολεκτικά μία τελευταία ευκαιρία στην οποία όμως θα θέσετε σαν όρο να δουλέψει τη συμπεριφορά του με έναν ειδικό γιατί είναι ανεπίτρεπτο να σας μιλάει κατά αυτό τον τρόπο και οφείλει να καταλάβει ότι αυτό είναι κάτι που δε θα το ξανά επιτρέψετε για εσάς.

Αν θέλετε να τον απομακρύνετε και να τον βγάλετε από τη ζωή σας οριστικά, τότε θα πρέπει να μην ανταποκρίνεστε σε κανένα τηλεφώνημα ή μήνυμα του, γιατί όσο απαντάτε τον κάνετε να πιστεύει ότι εφόσον ανταποκρίνεστε ενδιαφέρεστε ακόμα για εκείνον και τη σχέση σας. Ακόμα κι αν βρεθεί έξω από την πόρτα σας θα πρέπει με τα λόγια σας και το ύφος σας να του δείξετε ότι η σχέση αυτή έχει τελειώσει και να μην του αφήσετε το παραμικρό περιθώριο να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε συνέχεια μεταξύ σας. Φυσικά, και θα συνεχίσει να σας ενοχλεί με μηνύματα και τηλεφωνήματα, τα οποία θα παίζουν τραμπάλα μεταξύ αγάπης και μίσους, όμως κάποια στιγμή (μπορεί να πάρει και κάποιους μήνες) θα σταματήσει να επικοινωνεί μαζί σας.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συγχώρεση, λέξη που λυτρώνει και απελευθερώνει…

Συγχώρεση, μια δύσκολη υπόθεση: Πώς την καταφέρνεις όταν σε έχουν πληγώσει;

Πόσο καλό μου κάνει η δύναμη της συγχώρεσης;

Σχετικά άρθρα