Είμαι έγκυος και έκανα αντιγριπικό εμβόλιο. Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο;

Είμαι 7 εβδομάδων έγκυος και η δουλειά μου είναι δασκάλα. Πριν λίγες μέρες στην τάξη μου είχα κρούσματα της γρίπης Η1Ν1. Η γυναικολόγος μου, μου είπε να κάνω το εμβόλιο και με δική μου επιμονή μου έγραψε 5 μέρες άδεια. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι, αν είναι ασφαλές να γυρίσω μετά από 9 μέρες, αφότου έκανα το εμβόλιο στο σχολείο και επίσης, αν πειράζει που έκανα το εμβόλιο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι ασφαλές για το έμβρυο;

Στο ερώτημά σας απαντά η Φωτεινή Ντζιώρα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εμβόλιο της γρίπης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της γρίπης. Συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Καθώς απαιτείται διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων από την ημερομηνία εμβολιασμού έως την παρουσία προστατευτικών αντισωμάτων η έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου πλεονεκτεί. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Αδρανοποιημένα αντιγριπικά εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα   στάδια   της   εγκυμοσύνης.

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια;

Περισσότερα  δεδομένα για την   ασφάλεια είναι διαθέσιμα για το δεύτερο  και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση  με το πρώτο  τρίμηνο, ωστόσο τα στοιχεία από  τη παγκόσμια χρήση των αδρανοποιημένων αντιγριπικών   εμβολίων δεν υποδεικνύουν κάποια ανεπιθύμητη έκβαση στο έμβρυο και τη μητέρα που να αποδίδεται στο εμβόλιο.

Σχετικές μελέτες σε ζώα δεν κατέδειξε άμεσες ή έμμεσες επικίνδυνες επιπτώσεις, όσον αφορά στην κύηση, στην εμβρυική ανάπτυξη ή στην πρώτη μεταγεννητική ανάπτυξη.

Ποιος ο κίνδυνος για την έγκυο και το έμβρυο;

Ο κίνδυνος από τη νόσηση από τον ιό της γρίπης για τη μητέρα και το έμβρυο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών από το εμβόλιο για τη γρίπη. Υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης όμως η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική συμβουλή προκειμένου να εκτιμηθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη λήψη αυτών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για την πρόληψη της μετάδοσης των λοιμώξεων (καλός και συχνός αερισμός των κλειστών χώρων, τακτικό πλύσιμο χεριών, βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα).

Φωτεινή Ντζιώρα

Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος

Επιμελήτρια ΕΣΥ-Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γρίπη Η1Ν1: Πέθανε άλλη μία ηλικιωμένη στη Λαμία

Πώς να προστατευτώ από την έξαρση της γρίπης;

Γρίπη Η1Ν1: Πώς θα προφυλαχθείς και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σχετικά άρθρα