Το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας

Έχεις παρατηρήσει ποτέ τα παιδιά σου πόσο χαίρονται όταν ανακαλύπτουν κάτι; Τη χαρά που νιώθουν; Το λαμπύρισμα στα μάτια τους; Το χαμόγελο που φτάνει μέχρι τα αυτιά τους; Τα επιφωνήματα ευτυχίας που βγάζουν; Τις κινήσεις νίκης που κάνουν; Αν ναι, τότε είμαι σίγουρη πως θα θέλεις να τους δώσεις περισσότερες ευκαιρίες αναγνώρισης και όχι μόνο. Πολύ σωστά. Μέσα από το παιχνίδι της αναγνώρισης, τα παιδιά αναπτύσσουν την αίσθηση της αφής, διευρύνουν τους ορίζοντες της φαντασίας τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και αποκτούν μεγαλύτερη ευφράδεια λόγου μέσα από τους συνειρμούς των λέξεων. Και φυσικά καλλιεργούν την κριτική ικανότητά τους μιας και πρέπει να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα από τις υποθέσεις που κάνουν.

Τι θα χρειαστείς:

  • ένα άδειο κουτί στις διαστάσεις που προτιμάς
  • διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι (από παιχνίδια μέχρι είδη προσωπικής υγιεινής, όπως για παράδειγμα οδοντόβουρτσα)
  • ένα μαντίλι ή φουλάρι για το κλείσιμο των ματιών

Χρήσιμες οδηγίες

  • Πρώτα πρώτα χρειάζεται να προμηθευτείς ένα άδειο κουτί που να είναι όμορφο και προσιτό στα παιδικά ματάκια. Αν δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα γι’ αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παλιό κουτί παπουτσιών και να το “ντύσεις” με ζωγραφιές, αυτοκόλλητα ή χαρτόνια. Μπορείτε να το κάνετε και μαζί με τα παιδιά ως κατασκευή!
  • Αποφάσισε ποια αντικείμενα θα βάλεις μέσα στο κουτί. Όταν τα έχεις τοποθετήσει μέσα, αποφάσισε με ποια σειρά θα αναγνωρίσετε τα αντικείμενα.
  • Μετά δέσε το φουλάρι ή το μαντίλι στα μάτια του πρώτου παιδιού και άστο να βάλει το χέρι του μέσα στο κουτί, να ψαχουλέψει και να τραβήξει έξω από το κουτί ένα αντικείμενο.
  • Στη συνέχεια, χωρίς να βγάλει το μαντίλι από τα μάτια του, θα αρχίσει να περιγράφει το αντικείμενο με βάση την αφή του, όπως το νιώθει δηλαδή, ακουμπώντας το. Και με βάση τα στοιχεία που θα αναγνωρίζει, που θα εκφράζει, θα οδηγείται μέσα από ένα συνειρμό σκέψεων στο να αναγνωρίζει το αντικείμενο. Αν το βρει, το κρατά και ανοίγει τα μάτια του. Αν όχι, τότε το βάζει ξανά στο κουτί. Το παιχνίδι συνεχίζεται κλείνοντας τα μάτια ενός άλλου παιδιού ή γονέα.

Μια συμβουλή:

  • Για το παιχνίδι διάλεξε πολλά αντικείμενα και σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και αφή. Όσες περισσότερες επιλογές δώσεις στα παιδιά σου, τόσο πιο πολύ θα ακονίσεις τις αισθήσεις τους και θα εξάψεις τη φαντασία τους.

Προσοχή!

Είναι καλό να αποφύγεις να βάλεις αντικείμενα που σπάνε ή που είναι βαριά γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να υπολογίσουν το βάρος, ούτε το πόσο εύθραυστα είναι κάποια αντικείμενα!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Άντρης Χαιραλλά, “30+1 τρόποι για να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου”. Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Πηγή – i-write για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Cocooning μαζί με τα παιδιά στο σπίτι!

Δημιουργική απασχόληση: Ζωγραφίστε παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα!

Happy Learning: Eπαναπροσδιορίζοντας την έννοια της δημιουργικής απασχόλησης

 

 

 

Σχετικά άρθρα