Η μητέρα μου με πληγώνει και με προσβάλλει συνεχώς. Δεν αντέχω άλλο!

Αντιμετωπίζω πολύ μεγάλο πρόβλημα με την μητέρα μου. Μου συμπεριφέρεται πολύ ψυχρά τις περισσότερες φορές σε αντίθεση με τη μεγάλη μου αδερφή που λατρεύει και της το δείχνει με κάθε τρόπο. Ζούμε μόνες μας αλλά λόγω σχολείου εγώ και δουλειάς εκείνη βλεπόμαστε πολύ λίγες ώρες οπότε είναι δύσκολο να έρθουμε σε αντιπαράθεση για κάτι. Όμως τον τελευταίο καιρό με προσβάλλει συνέχεια γιατί έχω πάρει κάποια κιλά.

Προσπαθώ να της εξηγήσω ότι η συμπεριφορά της με πληγώνει και αυτή αντιδράει με πολύ άσχημο τρόπο. Δεν παραδέχεται ποτέ τα λάθη της και δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη. Μου δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν με αγαπάει. Αλλά ταυτόχρονα θέλει να καθορίσει την ζωή μου αφού τελειώσω το σχολείο.

Πλέον δεν μιλάμε 1 εβδομάδα ενώ έχω κάνει προσπάθεια να τα βρούμε. Δεν ξέρω τι να κάνω πάντοτε με έκανε να νιώθω μειονεκτικά και πάντοτε με έκανε να νιώθω ότι δεν με αγαπάει εφόσον η ίδια μου έχει εξομολογηθεί ότι όταν έμαθε πως ήταν έγκυος σε εμένα στεναχωρήθηκε αρκετά πήγε πρώτη φορά σε γυναικολόγο στον 5 μήνα και γενικά αδιαφορούσε σε όλη την εγκυμοσύνη.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Καλησπέρα αγαπητή φίλη,

Βλέπω μπροστά μου να ξετυλίγεται μια οικογενειακή ιστορία ιδιαίτερα φορτισμένη αμφίπλευρα. Αν και από απόσταση, διακρίνω ωριμότητα και υπευθυνότητα εκ μέρους σου δεδομένου ότι “μπήκες στο κόπο” να αναζητήσεις μία λύση για τη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζεις.

Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν έχω καθόλου εικόνα του ψυχολογικού προφίλ και της προσωπικότητας της μητέρας σου, θα χρειαστεί να εστιάσω σε σένα και συγκεκριμένα στο τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις όσο πιο λειτουργικά γίνεται αυτό που συμβαίνει. Και αυτό όχι επειδή πιστεύω ότι μόνο εσύ χρειάζεται να κάνεις κινήσεις αλλά επειδή πήρες τη πρωτοβουλία να στείλεις μήνυμα εδώ ψάχνοντας για λύση.

mana kori

Σε πρώτη φάση λοιπόν, θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσπαθήσεις να βρεις μία όσο το δυνατόν πιο ήσυχη και ήρεμη στιγμή και για τις δυο σας προκειμένου να καθίσετε κάπου και να εκφράσεις στη μητέρα σου τα συναισθήματα σου για όσα συμβαίνουν μεταξύ σας, για το τρόπο που σε αντιμετωπίζει (αυτά που σε απασχολούν) κλπ. Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσεις ήρεμη και σταθερή φωνή ώστε να καταλάβει και να αισθανθεί ότι η κουβέντα δε γίνεται για να τη κατηγορήσεις αλλά για να εκφραστείς.
Να είσαι συγκεκριμένη σε αυτά που θα πεις και ξεκάθαρη, αναφερόμενη μόνο στα συναισθήματά σου για όσα συμβαίνουν και χωρίς τη χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών.
Σε ό,τι αφορά τώρα το ότι έχεις πάρει κάποια κιλά και εκείνη το αντιμετωπίζει όπως αναφέρεις, έχε κατά νου ότι το γεγονός αυτό πιθανότατα προκαλεί αρκετές αρνητικές σκέψεις και άγχος στη μητέρα σου για την υγεία σου. Προφανώς ο τρόπος που στο επικοινωνεί αυτό δεν είναι πολύ λειτουργικός. Δεν αποκλείεται να ισχύει το ίδιο και σε ότι έχει να κάνει με τη πορεία σου μετά το σχολείο.

Παρ’ όλα αυτά μην ξεχνάς ότι σε λίγο καιρό θα είσαι ενήλικη, κάτι που σημαίνει ότι θα είσαι όλο και περισσότερο σε θέση να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή και τις επιλογές σου. Η έννοια της ωριμότητας έχει δύο πρόσωπα , το ένα της ατομικής ευθύνης και το άλλο της “ελεύθερης” επιλογής των αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να τονίσω ξανά πως η θέληση και η βούληση να προσπαθήσεις να προσεγγίσεις τη μητέρα σου και να της εξηγήσεις τι αισθάνεσαι, αποτελεί σημάδι ψυχικής υγείας αλλά και ωριμότητας όπως προείπα. Ακριβώς αυτό είναι το φυσιολογικό, να εκφραζόμαστε δηλαδή συναισθηματικά, ιδιαίτερα σε ανθρώπους της στενής οικογένειάς μας.

Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις αυτό που αναφέραμε και εύχομαι όλα να πάνε πολύ καλά.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, κράτα στο μυαλό σου ότι από τη στιγμή που εσύ θα έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, το μόνο που θα απομένει είναι να γίνει το ίδιο και από τη πλευρά της μητέρας σου. Αν τώρα, λέμε αν, δε γίνει, να είσαι σίγουρη ότι σε καμία περίπτωση δε θα ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό.

Να είσαι πάντοτε καλά!

 

Κωνσταντίνος Γερακίτης

Ψυχολόγος – τελειόφοιτος Msc «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή»

Σχετικά άρθρα