Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γυναικολογία / Είχα επαφή λίγο μετά από έκτρωση. Από τι κινδυνεύω;

Η 18χρονη Αλίκη ρωτά

Είχα επαφή λίγο μετά από έκτρωση. Από τι κινδυνεύω;

Θα ρωτήσω εκ μέρους της φίλης μου επειδή ντρέπεται, πριν μια εβδομάδα έκανε έκτρωση και ο γυναικολόγο της της είπε να μην έρθει σε ερωτική επαφή για 10 μέρες. Όμως, χθες ήρθε σε ερωτική επαφή με το αγόρι της, ενώ δεν φορούσε προφύλαξη υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης; Δεν τελείωσε μέσα της όμως.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχάς θέλω να ξέρετε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα νέας εγκυμοσύνης . Όμως, το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε την πιθανότητα να μολυνθεί η μήτρα από κάποιο μικρόβιο, κατά τη διάρκεια της επαφής, καθώς η είσοδος της μήτρας που λέγεται τράχηλος, έχει ανοίξει κατά την έκτρωση και μπορεί να μην έχει προλάβει να κλείσει.

Γι’ αυτόν το λόγο ο γυναικολόγος δίνει κάποιες οδηγίες, τις οποίες ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν άλλα προβλήματα στη γυναικολογική υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Ο ρόλος του γυναικολόγου

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ και στο γεγονός της «ντροπής» που αναφέρετε: ο γυναικολόγος είναι ο ιατρός της γυναίκας κάθε ηλικίας κι έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τις ασθενείς του που τον εμπιστεύονται. Αν μια γυναίκα ντρέπεται να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της, τότε καλό είναι να επανεξεταστεί η ποιότητα της συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ τους.

Ο γυναικολόγος, όπως και ο οποιοσδήποτε γιατρός, πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ διαθέσιμος και να δημιουργεί μια άμεση “ζεστή” και “ανοικτή” επικοινωνία με τη γυναίκα. Είναι λογικό να υπάρχουν απορίες από τη μεριά της γυναίκας, αλλά και ανασφάλειες και φόβοι.

Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει δώσει όλη την άνεση και την ευχέρεια στη γυναίκα να επικοινωνεί οποτεδήποτε μαζί του και όχι να δημιουργεί αίσθημα ντροπής και δισταγμού σε μια γυναίκα που έχει μόλις χειρουργήσει ή πραγματοποιήσει κάποια επέμβαση σε αυτήν.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η καθυστέρηση στην περίοδο σημαίνει και εγκυμοσύνη;

Μπορεί να έχω μείνει έγκυος από προσπερματικά υγρά; Πώς θα το μάθω;

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X