Πένθος: Πώς θα συμβιβαστώ με την ιδέα ότι δεν θα ξαναδώ την αδελφή μου;

Έχασα τη δίδυμη αδελφή μου το Νοέμβριο του 2018. Δεν μπορώ να σταματήσω να τη σκέφτομαι από το πρωί έως το βράδυ. Συγκεκριμένα, σκέφτομαι  από τη μια τις ωραίες στιγμές που περάσαμε μαζί και από την άλλη τις άσχημες στιγμές της ζωής της και τον αγώνα που έδωσε για να ζήσει. Η αδελφή μου ήταν γενναία και ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή που ήθελε να ζήσει και δεν το έβαζε κάτω.

Επίσης, ήθελε να μεταφέρει μόνο θετική ενέργεια και γι’ αυτό παρόλο που ήξερε πως η υγειά της χειροτέρευε μας το έκρυβε. Εγώ έμαθα την αλήθεια τυχαία από μια φίλη.

Στην ουσία ήξερα την αλήθεια 1 μήνα πριν φύγει η αδελφή μου, ενώ αυτή ήταν αντιμέτωπη με την αλήθεια για 6 μήνες χωρίς εμείς να ξέρουμε τίποτα. Ίσως το πείσμα της ότι θα γίνει καλά ήταν η αίτια που είχε αυτή τη στάση. Η αδελφή μου ήταν καλόκαρδη, πανέξυπνη, δημιουργική, εργατική, ευαίσθητη, με αγάπη για τη ζωή. Αντιμετώπιζε την αρρώστια της με τρομερό δυναμισμό και σιγουριά ότι θα βγει νικήτρια.

Ο πόνος και η θλίψη που νιώθω δεν έχουν τέλος. Σαν δίδυμες ήμασταν αχώριστες και δεθήκαμε περισσότερο λόγω της δουλειάς. Δούλευα στο μαγαζί της 7 χρόνια. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Πώς να δεχτώ ένα τόσο θλιβερό γεγονός; Πώς να συμβιβαστώ με την ιδέα πως δεν θα ξαναδώ την αδελφή μου που ήταν ένας άνθρωπος που μου συμπαραστεκόταν σε κάθε στιγμή της ζωής μου;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Είναι μεγάλος και τρομακτικός ο πόνος μετά από μια τέτοια απώλεια. Το ότι γράψατε για να τον μοιραστείτε και να ζητήσετε κάποια συμβουλή είναι μέρος της διαδικασίας του πένθους. Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσετε την απώλειά σας.

Ουσιαστικά, δεν είναι ο χρόνος που γιατρεύει αλλά ο χρόνος που δίνουμε στον εαυτό μας ώστε να επεξεργαστούμε μια μεγάλη απώλεια. Ο θυμός, ο φόβος, η θλίψη και η ανημπόρια είναι φυσιολογικά συναισθήματα και αποτελούν μέρος της διαδικασίας και αυτά, του πένθους. Βοηθούν όπως και οι τελετές, στην αποδοχή του γεγονότος και θα σας δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσετε τη ζωή σας.

Με κάποιο τρόπο όπως το αναφέρατε, η αδερφή σας ζει μέσα σας, μέσα από τις αναμνήσεις σας τις συναισθηματικές εμπειρίες , τα γεγονότα, ευχάριστα ή δυσάρεστα και αυτά κανείς δε μπορεί να σας τα αφαιρέσει.

Θα χρειαστεί βοήθεια από ειδικούς στις περιπτώσεις που το βαρύ πένθος διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες ή είναι αβάσταχτη η διαδικασία του. Επίσης, στις περιπτώσεις που υπάρχουν σκέψεις θανάτου, έντονες ενοχές, συνεχής ενασχόληση ότι το άτομο που επιβίωσε δεν αξίζει τίποτα, υπάρχει μεγάλη έκπτωση της λειτουργικότητας η και ψευδαισθήσεις.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

 

Σχετικά άρθρα