Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Εδώ και ένα χρόνο υποφέρω από αρρωστοφοβία. Είχα ένα ξαφνικό περιστατικό με τη χολή, εξετάσεις, χειρουργείο και εφιάλτες . Έχω εμμονές. Βέβαια έχω πολύ άγχος, στρες και δεν μιλάω. Είμαι κλειστός χαρακτήρας. Έχω  πρόβλημα στο χέρι, αυχενικό βραχιόνιο σύνδρομο και μια βλάβη στο νεύρο. Πήρα χαπάκια. Δεν ήταν έντονος ο πόνος. Τώρα με χτυπά στη μέση, στο δεξί πόδι και το μυαλό μου πάει στα χειρότερα, ότι έχω διαβήτη, σκωληκοειδίτιδα, διαβήτη νευροπάθεια, νεφρά. Δεν μπορώ άλλο.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Υπάρχουν τα πραγματικά γεγονότα και οι υποθέσεις που δημιουργούν τους φόβους σας. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που δυσκολεύονται να ανοιχτούν να εκφράσουν και δεν νοιώθουν τα ανάλογα συναισθήματα στις ανάλογες καταστάσεις είναι και περισσότερο επιρρεπείς στις σωματοποιήσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το σώμα καλείτε μέσα από ένα σύμπτωμα να εκφράσει το πραγματικό συναίσθημα, άλλες φορές με λιγότερο κόστος για τον οργανισμό και άλλες με πολύ μεγάλο κόστος, με βαριές σωματοποιήσεις. Το βάρος της σωματοποίησης εξαρτάτε από την ένταση, την ποιότητα και την ποσότητα των συναισθημάτων που δεν εκφράζονται.

Σε πολλούς ψυχοσωματικούς ασθενείς παρουσιάζεται μια καταφανή διανοητική δυσκολία να λεκτικοποιήσουν τα συναισθήματα τους. Αυτά τότε αντί να μεταβιβάζονται στο νεοφλοιό και να βρίσκουν έκφραση μέσω της συμβολικής χρήσης λέξεων βρίσκουν άμεση έκφραση μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος και μεταφράζονται σε μια γλώσσα των οργάνων.

Άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν ψυχοσωματικά ένα άτομο είναι το βαρύ πένθος, η παιδικόμορφη προσωπικότητα, ενώ θετικά επηρεάζουν η κοινωνικότητα, τα κατοικίδια ζώα και τα εικονικά φάρμακα. Η ψυχοθεραπεία μεταβάλει τις ψυχικές παθογόνες άμυνες σε πιο ώριμες, διευκολύνει στην κατανόηση του συστήματος που οδηγεί στη σωματοποίηση και αυξάνει την αυτορυθμιστική ικανότητα του ασθενούς.

Σε ό,τι αφορά την υποχονδρίαση αυτή αναπτύσσεται σε νεαρά άτομα που έχουν περάσει σοβαρές ασθένειες τα ίδια η κάποιο κοντινό τους πρόσωπο. Και ο στόχος μιας θεραπευτικής προσέγγισης είναι να διορθώσει τις παρερμηνείες των συμπτωμάτων, να τα αντέξει, να πεισθεί για την ψυχολογική φύση των προβλημάτων του. Να εγκαταλείψει το δευτερογενές όφελος όπου υπάρχει, δηλαδή την προσοχή και τη φροντίδα του περιβάλλοντος, γιατί το πληρώνει με το φόβο και το άγχος που συνεπάγεται ο ρόλος του αρρώστου.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Άγχος για την υγεία: Μήπως η αρρωστοφοβία σας καταστρέφει τη ζωή;

Υπερβολικό άγχος με την υγεία: Όταν η ανησυχία μετατρέπεται σε πρόβλημα

Αντιμετωπίζεται με χάπια η αρρωστοφοβία;

Σχετικά άρθρα