Χάος στη Βενεζουέλα: 156 στρατιωτικοί και αστυνομικοί λιποτάκτησαν στην Κολομβία

Συνολικά 156 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, την ώρα που η ένταση ανεβαίνει ανάμεσα στην Μπογοτά και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κουκουτά, και 10 στην Αράουκα, νοτιότερα, ανέφερε χθες η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει πενήντα χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, στην Κολομβία όπου μετέβη από την Παρασκευή αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από την επικράτεια της Βενεζουέλας, έφθασε χθες στην Μπογοτά, όπου αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που προγραμματίστηκε για σήμερα Δευτέρα στην κολομβιανή πρωτεύουσα.

Το Σάββατο, οι αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με το κλείσιμο των συνόρων. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στα σύνορα της Κολομβίας και της Βραζιλίας – χώρας όπου είχε επίσης αποθηκευτεί μέρος της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ – με τη Βενεζουέλα.

Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετρούν 365.315 στελέχη. Υπάρχουν επίσης 1,6 εκατ. πολιτοφύλακες.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χουάν Γκουαϊδό: Ο 35χρονος που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας – Η ταπεινή του καταγωγή, η περίοδος που έμεινε άστεγος και το κάλεσμα προς τον Τσίπρα

Στα σύνορα της Βενεζουέλας ο Γκουαϊδό για να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει τα τελεσίγραφα, ενώ οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν Γουαϊδό

Πρόωρες εκλογές ζητά ο Μαδούρο

Μαδούρο: «Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν τη δολοφονία μου»

Σχετικά άρθρα