Η ιδανική δίαιτα για να χάσεις σίγουρα τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Το να πάρεις μερικά κιλά παραπάνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου δεν είναι μόνο φυσιολογικό, αλλά και απαραίτητο. Το μόνο δύσκολο είναι να χάσεις τα κιλά αυτά μετά το τέλος της εγκυμοσύνης και τη γέννηση του μωρού σου.

Τι πρέπει να προσέξεις στην εγκυμοσύνη

Ας  δούμε, όμως, μαζί μερικές καλές συμβουλές για μια δίαιτα που θα σε βοηθήσει να χάσεις σίγουρα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Αρχικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σου αλλάζει, αυξάνοντας το μέγεθος στο στήθος, τους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς σου.

Η αλλαγή αυτή, όσο κι αν σε ενοχλεί τουλάχιστον στην αρχή, είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και για να το ταΐσεις σωστά μετά τη γέννα.

Απαγορεύεται, λοιπόν, αυστηρά η δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παράλληλα, όμως, απαγορεύεται από τους ειδικούς και το να ξεφύγεις στα κιλά σου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εγκυμονούσες θεωρούν ότι μπορούν να φάνε ό, τι θέλουν και όσο θέλουν, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες για την υγεία των ίδιων, αλλά και του μωρού που θα φέρουν στον κόσμο.

Πόσα κιλά πρέπει περίπου να πάρει μια έγκυος;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κιλά που μπορεί να πάρει η εγκυμονούσα είναι συγκεκριμένα: Στο πρώτο εξάμηνο πρέπει να είναι ελεγχόμενα, δηλαδή 4 με 5 κιλά, ενώ αυξάνονται παραπάνω κατά το δεύτερο εξάμηνο της εγκυμοσύνης.

Συνολικά, το ιδανικό βάρος που μπορεί να πάρει μια έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι 12 κιλά, κάτι όμως που ποικίλει ανάλογα με το πώς ήταν το σώμα της και οι ανάγκες του οργανισμού της πριν από αυτή.

  • Εάν ήταν αδύνατη, τα κιλά μπορεί να είναι από 12,5 έως 18
  • Εάν είναι κανονική, τα κιλά μπορεί να είναι από 11,5 έως 16
  • Εάν είναι υπέρβαρη, τα κιλά μπορεί να είναι από 7,5 έως 11,5

Οι καθημερινές θερμίδες μιας εγκύου

Η κανονική πρόσληψη θερμίδων για μια έγκυο πρέπει να είναι από 2.000 έως 2.500 θερμίδες, στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης νορμάλ, χωρίς επιπλοκές. Προ εγκυμοσύνης, ο μέσος όρος θερμιδικής πρόσληψης μιας γυναίκας είναι περίπου 1.800 θερμίδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή της εγκύου κυρίως ποιότητα και όχι ποσότητα. Με τον όρο «ποιότητα» αναφερόμαστε φυσικά σε μια ισορροπημένη διατροφή και σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Η δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη

Επισημαίνεται ότι, εφόσον θηλάζεις, δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσεις δίαιτα. Κι αυτό, γιατί το μωρό χρειάζεται, για τη φυσική και εγκεφαλική του ανάπτυξη, συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες σε επαρκείς ποσότητες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι συνεπώς σκόπιμο να διατηρήσεις τις διατροφικές συνήθειες που είχες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μετά το τέλος της περιόδου του θηλασμού, μπορείς να ξεκινήσεις δίαιτα, αλλά χωρίς υπερβολές και με το… μαλακό. Κι αυτό, γιατί η εγκυμοσύνη, το μωρό, ο θηλασμός και οι πρώτες μέρες μετά από τον τοκετό έχουν ήδη επιβαρύνει αρκετά τον οργανισμό σου, που χρειάζεται περίοδο προσαρμογής για να συνηθίσει στα νέα δεδομένα που του τίθενται με μια δίαιτα.

Επομένως, είναι προτιμότερο να μειωθεί σταδιακά η λήψη θερμίδων (1.600-1.800 και 1.400-1.600 kcal / ημέρα) και να τεθούν μέτριοι αλλά ρεαλιστικοί στόχοι (500 g έως 1 kg την εβδομάδα).

Τι να προτιμήσεις;

Δεν χωράει συζήτηση ότι θα πρέπει να κόψεις τα κορεσμένα λίπη και τη ζάχαρη και να ρίξεις το βάρος σου στα φρούτα και τα λαχανικά, το άπαχο κρέας και τα ψάρια, καθώς και στο αποβουτυρωμένο γάλα και τα τρόφιμα με άμυλο, όπως είναι τα όσπρια.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των ωμέγα – 3 λιπαρών, που μειώνεις και τις πιθανότητες της επιλόχειας κατάθλιψης. Η συνιστώμενη ποσότητα που καλό θα είναι να καταναλώνεις καθημερινά μετά την εγκυμοσύνη σου είναι η ακόλουθη:

  • 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα έλαιο ξηρών καρπών ή κραμβέλαιο
  • 1 χούφτα αμυγδάλων ή φουντουκιών
  • λιπαρά ψάρια 3 φορές την εβδομάδα

Μόλις αποκατασταθεί πλήρως η πυελική σου περιοχή, επίλεξε κάποιον τύπο σωματικής άσκησης, όπως περπάτημα, γυμναστήριο, ποδηλασία ή κολύμβηση, με την οποία μπορείς να κάψεις θερμίδες και να ανακτήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνεις σημαντικά την απώλεια βάρους.

Μια ενδεικτική δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη

Πρωινό

  • Τσάι ή καφές χωρίς ζάχαρη
  • 2 φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως ή ελαφρώς βουτυρωμένα δημητριακά ή 30 έως 40 g δημητριακών, όπως πετάλων ολικής αλέσεως ή μούσλι
  • 1 γιαούρτι 0%
  • 1 ολόκληρο φρέσκο φρούτο

efivi prwino

Μεσημεριανό

  • Λαχανικά ωμά με λεμόνι ή μια σως γιαουρτιού
  • 150 γραμμάρια κρέατος ή ψαριού, ψημένα στη σχάρα ή σε αλουμινόχαρτο / 100 γραμμάρια μαγειρεμένου αμύλου (ζυμαρικά, ρύζι, κινόα, σιτάρι) και λαχανικά “πράσινα” κατά βούληση / 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • 1 άπαχο γαλακτοκομικό
  • 1 φρούτο

Δείπνο

  • Σούπα
  • 50 έως 100 g λευκού κρέατος ή ψαριού με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο / «πράσινα» λαχανικά στον ατμό
  • 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά
  • 30 γραμμάρια τυριού
  • 1 φρούτο ή 1 κομπόστα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η ιδανική δίαιτα για επίπεδη κοιλιά μετά την εγκυμοσύνη!

Τι να κάνεις για να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης ενώ θηλάζεις

Σχετικά άρθρα