Μπορώ να κατακτήσω την ευτυχία παρόλο που νιώθω μόνη;

Πολλές φορές νιώθω ανήμπορη και φοβισμένη, άλλες φορές πάλι όχι. Δεν ξέρω πώς μπορώ να κατακτήσω στην ευτυχία, ενώ νιώθω τόσο μόνη. Είμαι σαν άνθρωπος υπέρ του δέοντος εσωστρεφής με μηδαμινή κοινωνική ζωή. Όσο για διαπροσωπικές σχέσεις εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Φοβάμαι να αφεθώ, φοβάμαι σαν μικρό κοριτσάκι.

Συγνώμη που είμαι τόσο πολύ δειλή, μα έχω πληγωθεί αρκετά μέχρι τώρα. Οι σχέσεις είναι ένα μεγάλο ρίσκο, μια ρώσικη ρουλέτα. Δεν έχω που να απευθυνθώ και βαθιά μέσα μου κλαίω!

 

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Φυσικά και μπορείτε να κατακτήσετε την ευτυχία. Απλά μην ξεχνάτε πως  για οποιαδήποτε κατάκτηση -μια και εσείς χρησιμοποιήσατε αυτή τη λέξη γεμάτη δύναμη – χρειάζεται να κάνετε εσείς η ίδια κάποια βήματα.  Αν σας φαίνεται τρομακτικό να τα κάνετε μόνη σας μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για ψυχολογική υποστήριξη.

Σίγουρα έχετε μέσα σας τη δύναμη και μόνη σας το επισημαίνετε ότι δεν νιώθετε πάντα ανήμπορη και φοβισμένη. Πώς  νιώθετε τότε; Τι σας κάνει να νιώθετε τη δύναμη σας; Δείτε το και στραφείτε προς αυτό . Επαναλάβετε τις σκέψεις ή τη συμπεριφορά που βλέπετε ότι σας ωφελεί και σας οδηγεί στο στόχο σας , στην ευτυχία.

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν εύκολα φιλίες και παρέες και κάποιοι όχι. Όλοι έχουν δικαίωμα  στην ευτυχία . Πρώτα πρέπει να δουν τι θέλουν , έχει σημασία να δούμε τι εννοεί ο καθένας ως ευτυχία και συγκεκριμένα εσείς να αναρωτηθείτε για τον εαυτό σας. Πώς θα ήταν αν ήσασταν ευτυχισμένη; Τι θα κάνατε; Τι σας εμποδίζει;

Αναφέρετε τον φόβο ως εμπόδιο που ίσως σας κρατάει πίσω. Αναφέρετε και παρελθοντικές εμπειρίες που σας πλήγωσαν. Ίσως υπάρχουν ανοιχτά τραύματα που χρειάζεται να επεξεργαστείτε και να θεραπευτούν  για να προχωρήσετε.  Αν δούμε τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν και το εντοπίσουμε τότε έχουμε πιθανότητες  να αποφύγουμε το ίδιο αποτέλεσμα στο μέλλον.

Οι ανθρώπινες  σχέσεις  συχνά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να είναι πολύπλοκες και να μας δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα.  Φαίνεται να είστε σε φάση που θέλετε να δουλέψετε προς  μια αλλαγή. Να θυμάστε ότι μπορείτε να την κάνετε και ότι έχετε τη δυνατότητα/επιλογή  να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη.

 

Έλενα ΤσαμκόσογλουΜ. Α

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 30 σκέψεις που φέρνουν χαρά: Όποιος τις έκανε είδε μεγάλη αλλαγή!

Βρες το νόημα της ζωής: Tι είναι και τι δεν είναι ευτυχία;

Ευτυχία: 3 πράγματα που δεν πρέπει να ξανακάνετε για να την αποκτήσετε

Ευτυχία: Ποια είναι τα 10 μικρά βήματα για να την αγγίξετε;

Συναίσθημα: Τα λάθη που σαμποτάρουν την προσωπική μας ευτυχία

Ευτυχία στο σήμερα ή ευτυχία στο μέλλον;

Σχετικά άρθρα