Κρήτη: Βατραχάνθρωποι αναζητούν τον 61χρονο αγνοούμενο βοσκό

«Λύγισε» η Κρήτη στο άγριο σφυροκόπημα της Ωκεανίδας, η οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο νησί. Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του 61χρονου κτηνοτρόφου, πατέρα πέντε ανήλικων παιδιών, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας.

Πυροσβέστες, λιμενικοί, εθελοντές, αλλά και βατραχάνθρωποι συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν δύτες από την Αθήνα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον ποταμό Βατουδιάρη σε μια μεγάλη έκταση, από τον Εμπρόσνερο μέχρι τις εκβολές του ποταμού στην Γεωργιούπολη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η συντονισμένη επιχείρηση αναζήτησης του 61χρονου είναι καλύτερες, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πέσει, ενώ έχουν κοπάσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο αγνοούμενος,  χάθηκε τη Δευτέρα το πρωί στην προσπάθειά του να περάσει από σημείο που είχε πλημμυρίσει, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη, ενώ λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, όχι όμως και ο ίδιος.

Τουλάχιστον 30 πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντές όλη νύχτα «χτένιζαν» την περιοχή για να εντοπίσουν ένα ίχνος του, ενώ με το πρώτο φως της μέρας στην επιχείρηση μπήκαν και βατραχάνθρωποι.

Εικόνες αποκάλυψης έχουν καταγραφεί στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Λίγες ώρες αφότου κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η ιστορική γέφυρα του Κερίτη, ακολούθησε η γέφυρα στις Βουκολιές, αλλά και στον Πλατανιά, στην Παλιά Εθνικό Οδό.

Στο νομό Χανίων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να έχουν σχεδόν αποκλειστεί. Την ίδια ώρα πέντε γέφυρες έχουν καταρρεύσει στον δήμο Πλατανιά από τις σφοδρές καταιγίδες.

Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό οικογένειας στον Πλατανιά

Αίσιο τέλος είχε και η επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας από το σπίτι της στην περιοχή Δρακιανά του δήμου Πλατανιά.

Το σπίτι βρισκόταν σε πιο υψηλό σημείο της περιοχής, όπου εκτός από έντονες κατολισθήσεις, σημειώθηκαν και πλημμύρες. Το νερό στο οδικό δίκτυο που οδηγούσε προς το σπίτι είχε φτάσει τα δύο μέτρα και οι πυροσβέστες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν βάρκα για να προσεγγίσουν την εγκλωβισμένη οικογένεια.

Ασφαλείς είναι επίσης και δύο οικογένειες από την περιοχή Χλιαρό του Πλατανιά που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους.

Έσπασε κάθε ρεκόρ ο όγκος νερού και χιονιού που έπεσε στην Κρήτη

Το ευρωπαϊκό ρεκόρ βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων κατέρριψαν τα Χανιά μετά από τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν το νησί.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του meteo, Σταύρο Ντάφη, πρόκειται για το ρεκόρ του μεγαλύτερου ύψους μηνιαίου υετού (δηλαδή βροχής και χιονιού). Το Ασκύφου, που υπάγεται στον δήμο Σφακίων, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ Ελλάδας, που είχε καταγραφεί στη Ζαγορά τον Φεβρουάριο του 2018, με 1.155 χιλιοστά νερού και πλησιάζει το ευρωπαϊκό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο Γκοντάλεν της Νορβηγίας, με 1.190 χιλιοστά νερού.

Εκκενώθηκαν σπίτια στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο κατέρρευσε η γέφυρα του Σταυρωμένου έξω από σχολείο, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά σπίτια στην περιοχή, καθώς φούσκωσε επικίνδυνα ο ποταμός Πλατανιάς και 44 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και πέρασαν τη νύχτα στα ΚΑΠΗ του δήμου και σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου.

Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στον ΒΟΑΚ στο ύψος των Σισών, όπου μέρος του βουνού υποχώρησε κι έκλεισε τον δρόμο.

Στην Κρήτη ο Σπίρτζης

Μετ’ εμποδίων έφτασε στην Κρήτη το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς το ελικόπτερο super puma που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί στα Χανιά, λόγω της κακοκαιρίας.

Ο υπουργός συμμετείχε σε ολονύχτια σύσκεψη, στην οποία τόνισε πως είναι εντολή του πρωθυπουργού να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο νησί.

Όπως είπε θα δοθούν στην περιφέρεια Κρήτης 10 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν τα σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα που έχουν κλείσει και έχουν προκαλέσει αποκλεισμούς χωριών.

Σήμερα Τρίτη, θα φτάσουν στην Κρήτη δυο μεγάλες γέφυρες από τις ένοπλες δυνάμεις και αν χρειαστεί θα σταλούν κι άλλες ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε, επίσης, ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

Πηγή: star.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρήτη: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία με εντολή Τσίπρα

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στην Κρήτη – Αγνοείται 61χρoνος οδηγός αυτοκινήτου

Σχετικά άρθρα