Ποιες παθήσεις ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι;

Ο καρκίνος στο ήπαρ ή καρκίνος στο συκώτι είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένες παθήσεις του ήπατος, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην εμφάνιση/εκδήλωση καρκίνου στο συκώτι.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιες είναι οι παθήσεις αυτές που ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου στο ήπαρ:

Κίρρωση ήπατος

Στην Ευρώπη, το 80% των περιστατικών καρκίνου του ήπατος εμφανίζονται σε άτομα που ήδη πάσχουν από κίρρωση στο συκώτι, μια πάθηση κατά την οποία η λειτουργία του ήπατος αλλοιώνεται κατά τρόπο μη αναστρέψιμο και ταχύτατο.

Γατί συμβαίνει αυτό; Η χρόνια έκθεση του ήπατος σε ιούς και τοξικές ουσίες, όπως το αλκοόλ, τροποποιεί τη δομή του συκωτιού, το οποίο και αποσυντίθεται πρώτα με ίνωση και στη συνέχεια με κίρρωση. Με τον τρόπο αυτό το συκώτι αδυνατεί να εκτελέσει τις λειτουργίες για τις οποίες είναι… προορισμένο, καλλιεργώντας το έδαφος για την εκδήλωση καρκίνου.

Από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για κίρρωση του ήπατος είναι ο αλκοολισμός, οι χρόνιες ηπατίτιδες B και C.

Χρόνιες ηπατίτιδες B και C

Οι ιοί ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C είναι η κύρια αιτία καρκίνου του ήπατος στον κόσμο. Γιατί: Μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατική μόλυνση, η οποία μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο ίνωσης, κατόπιν κίρρωσης και καρκίνου.

Γνωρίζουμε ότι οι δύο ιοί μεταδίδονται από το αίμα και το σεξ και τα άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον γιατρό τους.

Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β κρίνεται απαραίτητο. Μολονότι ακόμα δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο για την ηπατίτιδα C, οι υπάρχουσες θεραπείες κρίνονται επαρκείς αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Μεταβολική Στεατοηπατίτιδα

Γνωστή, επίσης, και ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (ΜΑΣΗ), είναι μια ασθένεια που συναντάται, κυρίως, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί, επίσης, να έχουν και άλλα μεταβολικά προβλήματα, όπως τα υψηλά τριγλυκερίδια, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Γιατί: Τα πλεονάζοντα ραφιναρισμένα σάκχαρα μετατρέπονται σε λίπος στο ήπαρ. Εάν η περίσσεια είναι μεγάλη, προκαλεί χρόνια τοπική φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Το πρόβλημα με τη μεταβολική στεατοηπατίτιδα είναι ότι ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, καθώς οι διαβητολόγοι δεν παρακολουθούν συνήθως το συγκεκριμένο όργανο.

Αιμοχρωμάτωση

Η κληρονομική αιμοχρωμάτωση είναι μια ασθένεια που οδηγεί σε υπερβολική αποθήκευση σιδήρου από τρόφιμα στο ήπαρ. Η εξέλιξή της οδηγεί στην εμφάνιση αλλοιώσεων του ήπατος που μπορεί να καταλήξουν σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Γιατί: Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη γενετική ασθένεια του ήπατος, αλλά είναι ανεκδοτική στην εμφάνιση καρκίνου του ήπατος, η οποία εμποδίζεται εύκολα με τακτική αιμορραγία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι σε περίπτωση που ένας από τους δύο γονείς είναι φορέας, τότε επιβάλλεται τακτικός ιατρικό έλεγχος και παρακολούθηση. Προτείνεται, επίσης, σε εκείνους που έχουν μη φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου. Μια θεραπεία που εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της νόσου, μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης στην κίρρωση και τον καρκίνο.

Αυτοάνοση ηπατίτδα

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του ήπατος, σχεδόν πάντοτε συνδεδεμένη με την παρουσία ανωμαλιών ανοσίας με τη μορφή αυτοαντισωμάτων.

Είναι άγνωστη η αιτία της και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι συχνότερη στις ενήλικες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 60 ετών.

Τι συνέπειες έχει; Είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση και κίρρωση και στη συνέχεια σε καρκίνο.

Μεταστατικός καρκίνος

Ορισμένοι πρωτογενείς τύποι καρκίνου έχουν την τάση να κάνουν μετάσταση στο ήπαρ (συκώτι). Αυτή είναι η περίπτωση των πεπτικών καρκίνων του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος. Οι μεταστάσεις είναι συχνές. Αυτή η μορφή καρκίνου ονομάζεται «δευτεροπαθής καρκίνος του ήπατος».

Γιατί: Τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και φθάνουν κυρίως στα όργανα που βρίσκονται σε μία από αυτές τις διαδρομές. Στην περίπτωση του πεπτικού καρκίνου, το ήπαρ λειτουργεί ως φίλτρο, το οποίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυξημένος σίδηρος στο αίμα: Ποια κληρονομική πάθηση κρύβει;

Καρκίνος στο ήπαρ: «Σε ποια περίπτωση μπορεί να γίνει ηπατεκτομή στον ασθενή»;

 

Σχετικά άρθρα