Δισκοκήλη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν χειρουργηθείς

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η δισκοκήλη αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργείο, αλλά συντηρητικά. Όταν, όμως, οι πόνοι επιμένουν κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα του ασθενούς, τότε το χειρουργείο επιβάλλεται για να ανακουφιστεί ο πάσχων από το πρόβλημα αυτό και τους πόνους που του προκαλεί.

Η δισκοκήλη εντοπίζεται κυρίως στην οσφυϊκή χώρα και μόνο στο 20% των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Εάν κι εφόσον πρόκειται ή σκέφτεσαι να υποβληθείς σε επέμβαση για τη δισκοκήλη, καλό θα είναι να ξέρεις 5 βασικά πράγματα για την επέμβαση αυτή.

Είναι η έσχατη λύση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση, εφόσον η κήλη συμπιέζει κάποιο νεύρο στη ρίζα του, προκαλώντας δυσκολία στην κίνηση και έντονους πόνους. Εφόσον οι άλλες λύσεις και θεραπείες (αντιφλεγμονώδη, φυσιοθεραπείες κλπ.) δεν έχουν αποτέλεσμα τότε πάμε στην χειρουργική επέμβαση.

Στην περίπτωση αυτή συνιστάται η αναμονή 6-8 εβδομάδες πριν το χειρουργείο και παρακολουθείται έως και έναν χρόνο, εφόσον ο πόνος είναι υποφερτός.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που απαιτούν άμεση επέμβαση, όπως όταν είναι δύσκολο να κινηθεί το πόδι του ασθενούς, οι μύες του μηρού είναι λιγότερο κινητικοί, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ατροφία, προκαλεί θέμα ακράτειας ούρων ή έντονο πόνο.

Είναι ο πόνος και η επιδείνωσή του, λοιπόν, που καθορίζει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Αυτή επιτρέπει την απελευθέρωση της συμπιεσμένης ρίζας νεύρου. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αντίθετων ιατρικών απόψεων, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε δύο ή και τρεις ειδικούς.

Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από τον χειρουργό, καθώς καμία δεν θεωρείται καλύτερη από μια άλλη. Ο χειρουργός που θα αναλάβει την επέμβαση πρέπει, οπωσδήποτε, να είναι εξειδικευμένος σε επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη.

Η επέμβαση δεν εξαλείφει όλους τους πόνους

Η χειρουργική επέμβαση ανακουφίζει τον πόνο που σχετίζεται με την ισχιαλγία, η οποία ξεκινά από τον γλουτό και καταλήγει στο πόδι. Από την άλλη, όμως, δεν έχει καμία ή ελάχιστη επίδραση στον πόνο στην πλάτη, που προκαλείται από το πρόβλημα στον δίσκο, μιας και αυτή η χειρουργική επέμβαση δεν τον επισκευάζει, απλά αφαιρεί το μέρος που συμπιέζει το νεύρο.

Επιπλέον, εάν ο πόνος που σχετίζεται με την ισχιαλγία εξαφανιστεί μόλις λειτουργήσει μετά την αφύπνιση σε 80 έως 90% των περιπτώσεων, η ανακούφιση είναι μερική εάν το νεύρο έχει συμπιεστεί έντονα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να περιμένετε μερικές εβδομάδες πριν εξαφανιστεί ο πόνος, ο χρόνος, δηλαδή, που χρειάζεται το νεύρο για να ανακάμψει.

Εάν, όμως, το νεύρο είναι πάρα πολύ κατεστραμμένο, το αποτέλεσμα της εγχείρησης δεν θα είναι το αναμενόμενο. Οι ασθενείς παραπέμπουν σε κέντρο φροντίδας πόνου. Είναι προτιμότερο να μην αφήνεται ένας ισχυρός πόνος, όταν η θεραπεία αποτυγχάνει, ιδανικά όχι περισσότερο από 6 μήνες, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί να έχει παρενέργειες

Άτομα τα οποία υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επέμβαση έχει τύχει να αναφέρουν θέμα ακράτειας ούρων. Το θετικό είναι ότι δεν οφείλεται στην πρόκληση κάποιας μόνιμης βλάβης, αλλά στην αναισθησία ή τη λήψη σχετικών φαρμάκων που έχει προηγηθεί και ξεπερνιέται μετά από λίγες ώρες ή μερικές μέρες.

Αλλά μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ένα αιμάτωμα που συμπιέζει τα νεύρα που κατεβαίνουν στο περίνεο. Μια επιπλοκή ευτυχώς σπάνια (περίπου το 1% των περιπτώσεων), αλλά σοβαρή, που απαιτεί επείγουσα παρέμβαση. Καλύτερα να μην παραμελήσετε αυτή την αίσθηση και να μιλήσετε με τους νοσηλευτές ή το χειρουργό, προτείνουν οι ειδικοί. Στην περίπτωση αυτή, θα διεξαχθεί μαγνητική τομογραφία για να ελεγχθεί η παρουσία πιθανού αιματώματος.

Σταδιακή αποθεραπεία

Συνήθως βγαίνουμε από το νοσοκομείο, μετά από 2 έως 3 ημέρες, οπότε και θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες έως τρεις μήνες, πριν ανακάμψει πλήρως ο οργανισμός μας. Η επανέναρξη των δραστηριοτήτων γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας από το ελαφρύ περπάτημα.

Όταν η κήλη είναι χρόνια και σχετίζεται με ατροφία των μυών, οι φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες συχνά συνταγογραφούνται για να ενισχύσουν την πλάτη. Η επανέναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων είναι δυνατή μετά από 2 έως 3 μήνες.

Προσοχή! Η επέμβαση δεν εμποδίζει μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Με την προϋπόθεση, φυσικά, να περιμένει έως ότου η κατάσταση της πλάτης έχει επανέλθει πλήρως, δηλαδή μετά από 6 μήνες έως ένα έτος.

Η κήλη είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά

Είτε λίγες μέρες μετά την επέμβαση, είτε λίγους μήνες αργότερα, η κήλη είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ξανά. Κι αυτό γιατί, εάν ο δίσκος έχει ραγίσει, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.

Σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης επέμβασης, το ενδεχόμενο μιας δεύτερης μπορεί να εξεταστεί, αλλά μετά από μερικούς μήνες. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει η λύση της σπονδυλοδεσίας.

Πρόκειται για την οποία ενώνονται οι σπόνδυλοι πάνω και κάτω από την κήλη για να μπλοκάρει τον δίσκο και να προστατεύσει το νεύρο από περαιτέρω συμπίεση. Είναι μια βαρύτερη χειρουργική επέμβαση, η οποία διαρκεί 2 έως 3 ώρες, απαιτεί 5 έως 6 ημέρες νοσηλείας και 3 έως 4 μήνες ανάκαμψης, αλλά αποτρέπει μια νέα επέμβαση.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δισκοκήλη: «Πονάω πολύ εδώ και χρόνια… Θα θεραπευτώ ποτέ»;

Οσφυαλγία: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

 

 

Σχετικά άρθρα