7 παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πλειοψηφία των εγκυμοσύνων όλα πάνε καλά, χωρίς να προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, για κάποιες γυναίκες, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, καθώς κάποιοι παράγοντες, ιατρικοί ή μη, είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της εγκυμοσύνης τους.

Από την άλλη, εφόσον μια γυναίκα που θεωρείται ότι ανήκει στις ομάδες… υψηλού κινδύνου, ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές του γιατρού της από την στιγμή της σύλληψης, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μια απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ας δούμε, όμως, μαζί ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να θέσουν μια εγκυμοσύνη σε κίνδυνο, αλλά και ποιες γυναικες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνουςστην εγκυμοσύνη τους:

Η ηλικία της μητέρας

Το να μείνει μια γυναίκα έγκυος, ενώ είναι ακόμα στην εφηβεία, είναι σχετικά επικίνδυνο, καθώς συνήθως στις ηλικίες αυτές καθυστερεί η συνειδητοποίηση από την πλευρά της γυναίκες ότι είναι έγκυος. Υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, αλλά και ενδεχόμενος πρόωρος τοκετός συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να προκύψουν.

Από την άλλη, υποψήφιες μητέρες που έχουν περάσει την ηλικία των 35, συνήθως δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους, όμως συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες για ψευδοκύηση, εξωμήτριο, υπέρταση και διαβήτη. Τέλος, εφόσον μείνει η γυναίκα έγκυος για πρώτη φορά μετά τα 35 της είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να γεννήσει με καισαρική, αλλά και να παρουσιαστούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο μωρό.

Ο τρόπος ζωής

Εάν η μητέρα καταναλώνει αλκοόλ ή καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, αυτομάτως εμπίπτει στην κατηγορία κινδύνου. Η χρήση οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εθισμού του εμβρύου στο αλκοόλ, αιφνίδιου συνδρόμου θανάτου βρεφών, αποβολής και θανάτου του μωρού κατά τη γέννηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα εκθέτει επίσης το έμβρυο στον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου νηπίων, πρόωρου τοκετού και ορισμένων συγγενών ανωμαλιών.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι γυναίκες με υπέρταση πρέπει να συμβουλεύονται έναν ειδικό. Η τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή του κινδύνου νεφρικής βλάβης, πρόωρου τοκετού, λιποβαρούς μωρού και προεκλαμψίας.

Διαβήτης και παχυσαρκία

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες με διαβήτη να διαχειρίζονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους πριν να μείνουν έγκυες και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Τις πρώτες εβδομάδες, η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκές ανωμαλίες.

Ακόμη και οι γυναίκες με ελεγχόμενο διαβήτη χρειάζονται ειδική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιπλοκών. Η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία του διαβήτη. Η παρακολούθηση είναι επίσης απαραίτητη, εάν η μελλοντική μητέρα πάσχει από παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρη, έτσι ώστε να παραμένει σε καλή υγεία.

Διάφορες παθήσεις

Οι γυναίκες με νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να έχουν υγιή εγκυμοσύνη, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχονται για την πάθησή τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, λιποβαρούς μωρού και προεκλαμψίας. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ορμονική διαταραχή που παρεμβαίνει στην ωορρηξία, συχνά έχουν προβλήματα γονιμότητας, αποβολές, υψηλή αρτηριακής πίεση και κινδυνεύουν από διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ενώ ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλες παρουσιάζουν υποτροπές. Τέλος, οι διαταραχές της αιμοσφαιρίνης, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πολλαπλή κύηση

Η εγκυμοσύνη των δίδυμων, τριδύμων, τετράδυμων, κ.λπ., έχει 50% πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν διάφορες ανωμαλίες και λιποβαρή μωρά. Πολλές μητέρες δυσκολεύονται στην πολλαπλή κύηση για διάφορους λόγους. Η καλή προγεννητική φροντίδα και η τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητες.

egkuos-egkumosuni-douleia-apolusi

Πρόωρος τοκετός

Οι γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει με πρόωρο τοκετό, πριν δηλαδή τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν και πάλι πρόωρα. Με την σωστή ιατρική φροντίδα, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται σημαντικά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Επικίνδυνη για μητέρα και έμβρυο!

Ινομυώματα: Οι κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη της γυναίκας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X