ΚΑΣ: Αυτοψία για τα πολυώροφα ξενοδοχεία κάτω από την Ακρόπολη

Αυτοψία στα δύο ακίνητα του Μακρυγιάννη τη Δευτέρα αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έπειτα από τετράωρη συνεδρίαση μετά τις προσφυγές πολιτών κατά της ανέγερσης πολυώροφων ξενοδοχείων κάτω από την Ακρόπολη.

Το ΚΑΣ αποφάσισε να γίνει αυτοψία τόσο στο οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της εταιρείας VASACO AEKE – Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, όπου σχεδιάζεται ανέγερση εννιαώροφου κτιρίου, όσο και στο δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου που έχει σχεδόν πλήρως αποπερατωθεί.

Πολίτες προσέφυγαν στο ΚΑΣ κατά της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε προκειμένου να ανεγερθεί εννιαώροφο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου, αλλά και για πρώτη φορά το θέμα τού σχεδόν αποπερατωμένου πλέον ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου.

Τι λένε οι αρχαιολόγοι;

Στο θέμα με ανακοίνωσή του έχει παρέμβει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εκφράζει την έντονη ανησυχία του και διαμαρτύρεται για τη διαβλεπόμενη προοπτική αλλοίωσης του ευρύτερου πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης.

Όπως τονίζει, η σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ ανέγερση δεκαώροφου κτηρίου στην οδό Φαλήρου και η επαπειλούμενη ανέγερση εννιαώροφου κτηρίου στην οδό Μισαραλιώτου, και μάλιστα με άδεια του ΥΠΠΟΑ, «θέτουν με τον πλέον εμφανή τρόπο το πρόβλημα που δημιουργεί ο συγκεκριμένους νόμος και κυρίως τα άρθρα 10 και 11, με βάση τα οποία αυξάνονται τα ύψη των οικοδομών σε συγκεκριμένες περιοχές.

»Παρότι από το 2005 οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν για την πολεοδομική πίεση που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντιθέτως ο ΝΟΚ στο άρθρο 10 προέβλεπε την εξαίρεση (από την αύξηση του ύψους) για ακίνητα “σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης ή σε ιστορικούς τόπους ή σε περιοχές με αποκλειστική χρήση κατοικίας”, όχι όμως την εξαίρεση των ακινήτων που βρίσκονται σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές γύρω από σημαντικά μνημεία, όπως είναι η περιοχή του Μακρυγιάννη».

Όπως τονίζει, η προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, εγγεγραμμένης στον Κατάλογο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO, στην εγγύτερη προς αυτήν περιοχή πρέπει να προστατευτεί ουσιωδώς, με βάση τις διατάξεις του Ν. 3028/02.

Σημειώνει ότι η παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα σε συνεργασία ΥΠΠΟΑ-ΥΠΕΝ, καθώς και η παραπομπή εκ νέου των αδειοδοτήσεων στο ΚΑΣ, είναι ενέργειες σε θετική κατεύθυνση.

Τι ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων;

  1. Να επανεξεταστεί η αδειοδότηση του κτηρίου της οδού Φαλήρου και να αλλάξει η απόφαση του ΥΠΠΟΑ για το κτήριο της οδού Μισαραλιώτου.
  2. Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, µε µείωση υψών των κτηρίων και εναρµόνιση των επιτρεπόμενων υψών με τα μέσα ύψη στην περιοχή.
  3. Να εξαιρεθούν από τα άρθρα 10 και 11 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού τα ακίνητα που βρίσκονται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις τις οποίες αφορούν τα άρθρα 10 και 11 του Ν. 4067/2012.

Πηγή: efsyn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

Σχετικά άρθρα