Ιδρώνεις πολύ ακόμα και τον χειμώνα; Μάθε πώς θα το αντιμετωπίσεις!

Το φυσιολογικό για μια γυναίκα μέσα στην ημέρα είναι να ιδρώνει, είτε λόγω σωματικής δραστηριότητας, είτε λόγω της λειτουργίας του οργανισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, μπορεί να σε κάνουν να ιδρώσεις.

Γιατί ιδρώνεις;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ιδρώνεις είναι απολύτως φυσιολογικό διότι έτσι ουσιαστικά το σώμα σου ρυθμίζει την θερμοκρασία του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ιδρώτας είναι η νορμάλ αντίδραση του οργανισμού εφόσον ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σου. Μέσω της εφίδρωσης, το σώμα ρίχνει τη θερμοκρασία του. Τι συμβαίνει, όμως, όταν παρατηρείς ότι ιδρώνεις υπερβολικά και πολύ συχνά μέσα στην ημέρα;

Αρχικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει φυσιολογική ποσότητα ιδρώτα που εκκρίνει ένας οργανισμός καθημερινά, διότι αυτή ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε οργανισμού ξεχωριστά, αλλά και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπου ζεις ή εργάζεσαι.

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, όπου ενώ είναι φυσιολογικό να ιδρώνεις, υπάρχει και μια πέραν του μέσου όρου εφίδρωση, η οποία σύμφωνα με έρευνες αφορά σε 220 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία ονομάζεται υπερεφίδρωση ή υπεριδρωσία. Οι αδένες που είναι υπεύθυνοι για εφίδρωση ονομάζονται απινιδωμένοι αδένες και σε ασθενείς με υπεριδρωσία, αυτοί οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι υπερδραστήριοι, προκαλώντας πολύ περισσότερο ιδρώτα από ό, τι απαιτείται για να «κρυώσει» το σώμα.

Η κατάσταση μπορεί να γενικευθεί (επηρεάζοντας ολόκληρο το σώμα) ή να εντοπιστεί σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Η γενικευμένη υπερίδρωση είναι συχνά ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών (όπως ο υπερθυρεοειδισμός), του διαβήτη, των λοιμώξεων ή των λεμφικών όγκων.

Ποια τα αίτια;

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί επίσης να προκύψει από κατάχρηση ή απόσυρση αλκοόλ ή να προκληθεί από συγκεκριμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αντικαταθλιπτικά. Το άγχος και οι αλλαγές στις ορμόνες έχουν επίσης συνδεθεί με γενικευμένη υπερίδρωσία.

Η τοπική υπερίδρωσία, από την άλλη πλευρά, δεν είναι συνήθως ένα σύμπτωμα μεμονωμένων συνθηκών. Οι περισσότεροι άνθρωποι τη συνδέουν με επιπλέον ιδρώτα, αλλά μόνο το 2% των αδένων του ιδρώτα του σώματος βρίσκονται στην πραγματικότητα εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική υπερίδρωσία μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στα πόδια, στα χέρια, στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματος.

Πότε αποτελεί πρόβλημα;

Επειδή, όπως προαναφέραμε κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες εφίδρωσης, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε πόσο πόση χρειάζεται για να θεωρηθεί υπερβολική. Πώς θα αντιληφθείτε εάν έχετε σοβαρό πρόβλημα; Ένας γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά μπορεί να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, εφόσον παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε υπερβολικά, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Εάν η υπερβολική σου εφίδρωση σε κάνει να νιώθεις άβολα, λόγω της δυσάρεστης οσμής που μπορεί να τη συνοδεύει, καλό θα είναι να ξεκινήσεις την…. αντιμετώπισή της από το σπίτι σου βάζοντας ένα πιο δυνατό αποσμητικό. Μάλιστα, οι δερματολόγοι προτείνουν να βάζεις το αποσμητικό από το βράδυ, ώστε το δέρμα σου να έχει τον χρόνο να το απορροφήσει πλήρως.

Το Botox… σώζει

Επίσης, μια άλλη λύση την οποία προτείνουν πλέον οι ειδικοί είναι και το ενέσιμο Botox, μέσω του οποίου αδρανοποιούνται οι αδένες που ευθύνονται για την παραγωγή του ιδρώτα. Το ζήτημα με τη συγκεκριμένη λύση είναι ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 6 μήνες ίσως και μέσα σε λιγότερο χρονικό διάστημα.

Μίλα στον γιατρό σου

Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι να έχεις υπόψη σου ότι δεν χρειάζεται να… υποφέρεις σιωπηλά, ούτε να νιώθεις άβολα γι’ αυτό, καθώς πολλές γυναίκες στον κόσμο αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Μην διστάζεις, λοιπόν, να μιλήσεις στον γιατρό σου ή σε κάποιον ειδικό για το θέμα που αντιμετωπίζεις, ο οποίος και θα σε κατευθύνει αρμοδίως ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις εξατομικευμένες ανάγκες του οργανισμού σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εννέα μύθοι και μια αλήθεια για τον ιδρώτα

Ιδρώνω πολύ και η μια μου μασχάλη μυρίζει περισσότερο. Πώς να το αντιμετωπίσω;

 

Σχετικά άρθρα