Τι μπορεί να φέρει η δεύτερη συνάντηση Τραμπ – Κιμ;

Με δείπνο άρχισαν τη Σύνοδό τους στο Ανόι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Στις πρώτες τους δηλώσεις, πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η νέα τους συνάντηση να έχει θετικά αποτελέσματα. Στο Βιετνάμ βρίσκεται η ΕΡΤ για τη νέα συνάντηση Τραμπ – Κιμ.

«Πιστεύω πως η Σύνοδος θα είναι επιτυχημένη», είπε ο Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το τετ-α-τετ, που θα είναι επικεντρωμένο στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, θα είναι «αντάξιο του πρώτου ή καλύτερο».

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά μεγάλα αποτελέσματα που όλοι θα χαιρετίσουν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της Πιονγιάνγκ: «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να συμβεί αυτό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ονειρεύεται να επιτύχει εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν, βρίσκεται υπό πίεση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια μάλλον αόριστη δήλωση περί «αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου».

Οι επικριτές του εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ώστε να δώσει την εντύπωση μιας σημαντικής προόδου και να αποσπάσει την προσοχή απ’ αυτά που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρώην δικηγόρος του, ο Μάικλ Κοέν, ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου μια εκρηκτική μαρτυρία.

Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έδωσε συγκεκριμένες ενδείξεις για τις συγκεκριμένες προόδους που θα μπορούσαν να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, δεύτερη και τελευταία ημέρα αυτής της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη βιετναμική πρωτεύουσα.

Στο δείπνο, ο Τραμπ συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπηρεσιακό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι. Μαζί με τον Κιμ ήταν ο κορυφαίος απεσταλμένος του Κιμ Γιονγκ Τσολ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα