Αργεντινή: 11χρονη, θύμα βιασμού, υπεβλήθη αναγκαστικά σε καισαρική

Δημόσια αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην Αργεντινή η υπόθεση μίας 11χρονης που έπεσε θύμα βιασμού, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άμβλωση για λόγους συνείδησης.

Σε μία χώρα, όπου η νομοθεσία θέτει πολλούς περιορισμούς για τον τερματισμό της κύησης, η επέμβαση καθυστέρησε επτά ολόκληρες εβδομάδες με αποτέλεσμα στο τέλος η 11χρονη να υποβληθεί σε καισαρική.

Τι έχει συμβεί με τη Λουσία;

Η 11χρονη βιάστηκε από τον σύζυγο της γιαγιάς της και έμεινε έγκυος.

«Θέλω να βγάλετε αυτό που μου έβαλε ο γέρος στην κοιλιά» είχε ζητήσει το κορίτσι, όταν προσέφυγε μαζί με τη μητέρα του στα δικαστήρια για να εγκρίνουν την άμβλωση.

Τελικά, μετά την καθυστερημένη «απάντηση» της δικαιοσύνης, οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να της κάνουν καισαρική τομή, καθώς η μικρή διένυε την 23η εβδομάδα της κύησης και οι γιατροί έκριναν ότι κινδύνευε η ζωή της και ότι ήταν ασφαλέστερο από το να της κάνουν άμβλωση.

Το πέντε μηνών έμβρυο βγήκε ζωντανό, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να ζήσει.

Τι λέει η νομοθεσία στην Αργεντινή;

«Θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη η βούληση του παιδιού. Υπήρχαν δύο λόγοι (για να εγκριθεί) η άμβλωση», είπε η δικηγόρος της οικογένειας, Σεσίλια Ντε Μπόνο.

Με βάση τον νόμο, οι δικαστές μπορούν να εγκρίνουν τον τερματισμό της κύησης,  όταν η εγκυμοσύνη έχει προέλθει από βιασμό ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. «Με κάθε ειλικρίνεια, δεν ήταν δυνατόν. Το σώμα της δεν ήταν επαρκώς ανεπτυγμένο για να αντέξει μια εγκυμοσύνη όμως, ακόμη και αν ήταν, οι ψυχολογικές συνέπειες θα ήταν τεράστιες, δεδομένης της κακοποίησης που έχει υποστεί η 11χρονη», εξήγησε μια γυναικολόγος που συμμετείχε στην επέμβαση, στο νοσοκομείο Έβα Περόν του Τουκουμάν.

«Το κράτος είναι υπεύθυνο για το μαρτύριο της Λουσία» κατήγγειλε η φεμινιστική οργάνωση #NiUnaMenos, που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το 2018 ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε την άμβλωση μέχρι τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο αλλά απορρίφθηκε από τη γερουσία, υπό τις πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.

Πηγή: star.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδοφιλία: Βουτιά στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής 

Βιασμός – Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Σεξουαλική κακοποίηση εφήβων: Δεν πρέπει να… μένει μυστικό!…

 

Σχετικά άρθρα