Μικροβιοφοβία: Σιχαίνομαι τα πάντα αλλά δεν μπορώ να ζήσω έτσι…

Δεν ξέρω πώς να αρχίσω γι’ αυτό θα πω κατευθείαν το πρόβλημα μου… Δεν θέλω να με ακουμπούν οι άνθρωποι. Πλένω συνέχεια τα χεριά μου και τα αντικείμενα που ακουμπήσει κάποιος άλλος εκτός από μένα. Δεν κάθομαι πουθενά για να μην λερώσω τα ρούχα μου και γενικά γίνομαι υστερική αν κάποιος πιάσει κάτι από το δωμάτιο. Δεν ήμουν έτσι ποτέ, έχει λίγους μήνες που με έπιασε και πραγματικά θέλω να το διώξω με κουράζει πολύ…

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ που έχεις τη δύναμη να εκθέσεις τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Αντιλαμβάνομαι πως είναι ιδιαίτερα επώδυνο και επιβαρυντικό να ζεις σε μια κατάσταση στην οποία αναγκάζεσαι να λειτουργείς με έναν τρόπο που γνωρίζεις ότι δεν είναι συνηθισμένος και ίσως τις περισσότερες φορές μη απαραίτητος.

Με βάση την περιγραφή σου πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να αναρωτηθείς αν συνέβη κάποιο δυσάρεστο ή τραυματικό γεγονός στη ζωή σου πριν λίγους μήνες. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να είναι η αιτία που επηρέασε την ψυχοσυναισθηματική σου ισορροπία με αποτέλεσμα την αντίδραση του οργανισμού σου με τις συμπεριφορές που περιγράφεις.

Με άλλα λόγια, θέλω να πω πως αν συνέβη ένα απροσδόκητο για εσένα γεγονός το οποίο δεν μπορούσες να αντέξεις ή να διαχειριστείς είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός σου να βρήκε μέσα από τις συμπεριφορές που αναφέρεις τον τρόπο να επαναφέρει την ψυχική ηρεμία και την αποφυγή που στρες.

Από την άλλη μεριά, φαίνεται πως οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι λειτουργικές για την καθημερινότητα σου και αποτελούν μιας μορφής καταναγκασμό ο οποίος με τη σειρά του σε κουράζει και πιθανόν σε εξαντλεί.

Τέλος, επειδή τα όσα περιγράφεις παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά ψυχαναγκαστικής διαταραχής ή ίσως και σε μικροβιοφοβία θα πρότεινα να επισκεφθείς άμεσα έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να επικοινωνήσεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και να συνεργαστείτε στην διερεύνηση των βαθύτερων ψυχικών σου διεργασιών.

 

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Πώς οδηγεί στην κατάθλιψη;

Τι είναι οι έμμονες ιδέες και πώς αντιμετωπίζονται;

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Κάθε φορά που συναντώ αυτόν τον αριθμό ανεβάζω πυρετό

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: 3 γυναίκες θυμούνται τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι έχουν πρόβλημα

 

Σχετικά άρθρα