Πώς μοιάζει η ζωή ενός ανθρώπου που πάσχει από σχιζοφρένεια;

Η Esmé Weijun Wang ξέρει ότι δεν ανταποκρίνεται στη στερεοτυπική εικόνα ενός ανθρώπου που πάσχει από ψυχωσική διαταραχή. Έχει αποφοιτήσει από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Stanford και του Michigan, είναι μία καταξιωμένη συγγραφέας ενώ στην προσωπική της ζωή μπορεί να χαίρεται γιατί ζει εδώ και 9 χρόνια πλάι έναν αφοσιωμένο σύζυγο.

Ωστόσο, ως ένα άτομο που πάσχει από τα 20 του από σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, διπολικού τύπου, η 35χρονη Wang έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια αρκετά ψυχωσικά επεισόδια  που περιελάμβαναν οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις ενώ έχει εισαχθεί  3 φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα παρά τη θέλησή της.

Η Wang σε μικρότερη ηλικία είχε ακούσει ιστορίες για έναν θείο της οικογένειας ο οποίος ζούσε σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αλλά αυτό δεν μπόρεσε να μετριάσει το σοκ της όταν κατάλαβε ότι το μυαλό της την είχε προδώσει.

Παρόλο, που προσπαθεί να έχει έλεγχο πάνω στη διαταραχή της, δεν έκρυψε ποτέ ότι πάσχει. Όλος ο κοινωνικός της περίγυρος γνωρίζει το πρόβλημά της και σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε να δώσει μια συγκλονιστική συνέντευξη, αποκαλύπτοντας τη συμβαίνει μέσα στο μυαλό της…

Πότε κατάλαβες για πρώτη ορά ότι κάτι πάει στραβά;

Το 2005. Έκανα μπάνιο στο δωμάτιο μου στο Stanford και άκουσα μία δυνατή φωνή να λέει: «Σε μισώ». Αρχικά, υπέθεσα ότι μπορεί  να ήταν η φωνή κάποιου φοιτητή από τα άλλα δωμάτια της εστίας, όμως επειδή σπούδαζα ψυχολογία και πραγματοποιούσα συνεδρίες με έναν θεραπευτή για κάποια άλλα θέματα, είχα μία υποψία ότι μπορεί να συνέβαινε και κάτι άλλο και πραγματικά είχα τρομάξει αναλογιζόμενη τι μπορεί να έδειχνε αυτό το σημάδι για την ψυχική μου υγεία.

Πώς επηρεάζει η ψύχωση τη ζωή σου;

Κατά τη διάρκεια ενός ψυχωτικού επεισοδίου μπορεί να δω μπροστά μου διάφορα πράγματα, όπως ένα πτώμα σε αποσύνθεση μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Τότε θα ρωτήσω τον εαυτό μου: «Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει όντως ένα πτώμα μέσα το αυτοκίνητο;». Με αυτό τον τρόπο μπορώ κάποιες φορές να υποκριθώ ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Ωστόσο, αν νομίζω ότι με καταδιώκει η σκιά κάποιου δαίμονα, τότε ενστικτωδώς θα αντιδράσω έντονα προσπαθώντας να ξεφύγω. Είναι δυσκολότερο να κρυφτείς όταν βιώνεις τέτοιου είδους ψευδαισθήσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη λειτουργικότητά σου.

Όταν βιώνεις αυτές τις ψευδαισθήσεις, έχεις πάντα επίγνωση του τι συμβαίνει;

Είχα βιώσει μία περίοδο ψύχωσης που διήρκεσε 10 μήνες, και σε αυτό το διάστημα οι ψευδαισθήσεις μου ήταν διαφορετικής έντασης. Όταν η ένταση κορυφωνόταν, ένιωθα πανικό γιατί νόμιζα ότι ο σύζυγός μου θέλει να με δηλητηριάσει, ή θα τον φώναζα και θα του έλεγα ότι μέσα στον εγκέφαλό μου κατοικούν αράχνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν δύσκολο για εμένα να διακρίνω τι μου συνέβαινε. Σε περιόδους που οι ψευδαισθήσεις δεν ήταν τόσο ισχυρές, είχα μία θολή επίγνωση του τι πραγματικά συνέβαινε.

Μετά τη διάγνωσή σου αντιμετώπισες ρατσιστικές συμπεριφορές;

Κάποια στιγμή μου είχε πει κάποιος ότι δεν περίμενε να μπορώ να μιλήσω και να βγάζουν νόημα αυτά που λέω. Αλλά από εκεί και πέρα, είχα την τύχη να μην αντιμετωπίσω κάποια ακραία ρατσιστική συμπεριφορά αυτό εν μέρει οφείλεται  στην υψηλή λειτουργικότητά μου. Ένας από τους λόγους που μοιράζομαι τις εμπειρίες μου, μέσα από το βιβλίο μου, ήταν για να δείξω ότι υπάρχει ζωή ακόμα και μετά τη διάγνωση. Τις περισσότερες φορές γράφουν για τη σχιζοφρένεια άτομα που δεν πάσχουν. Είναι λοιπόν καλό να υπάρχει και μία καταγραφή από τη δική μας οπτική.

Εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία για τη σχιζοφρένεια, πώς αντιμετωπίζεις τα συμπτώματα;

Ακολουθώ φαρμακευτική αγωγή που με κρατά σταθερή. Πραγματοποιώ συνεδρίες με έναν θεραπευτή, ο οποίος με βοηθά ιδιαίτερα τις περιόδους των ψυχωσικών επεισοδίων ή σε στρεσογόνες φάσεις της ζωής μου. Το άγχος μπορεί να λειτουργήσει πολύ επιβαρυντικά σε εμάς.  Το γράψιμο επίσης με έχει βοηθήσει, ιδιαίτερα στις περιόδους που νιώθω ότι χάνω τον εαυτό μου. Επιπλέον, είμαι ευλογημένη να έχω έναν αξιαγάπητο σύζυγό και υπέροχους φίλους και συγγενείς που λειτουργούν πολύ υποστηρικτικά. Τα τελευταία χρόνια οι ψευδαισθήσεις μου είναι πολύ πιο περιορισμένες, προχωράω με αισιοδοξία και προσπαθώ να μην παίρνω τίποτα ως δεδομένο.

Με πληροφορίες από το prevention.com

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το στίγμα της ψυχικής νόσου: Μπορούν οι ασθενείς με σχιζοφρένεια να έχουν φίλους;

Κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια: Ποια συμπτώματα μπορούν να μπερδέψουν την οικογένεια αλλά και τον θεραπευτή;

Είναι κληρονομική η σχιζοφρένεια;

Σχιζοφρένεια: «Έλεγα δεν θα τύχει σε μένα. Λάθος, μπορεί να τύχει στον καθένα»

Σχετικά άρθρα