Τζορτζ Πελ: Ο καρδινάλιος που καταδικάστηκε για παιδεραστία – Τα ομοφοβικά του κηρύγματα και η μαρτυρία που σοκάρει

Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στο Βατικανό καθώς είναι από τους πιο υψηλόβαθμους στην ιεραρχία του, που έχουν καταδικαστεί ποτέ για παιδεραστία. Στις 27 Φεβρουαρίου δικαστήριο της Μελβούρνης διέταξε να προφυλακιστεί μετά την καταδίκη του για παιδεραστία, με θύματα δυο αγόρια, μέλη εκκλησιαστικής χορωδίας.

Το γεγονός ότι ήταν στην ουσία τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού δείχνει πόσο ψηλά έχει φτάσει το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων αγοριών από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας. Το στοιχείο που ίσως εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι ο Τζορτζ Πελ έκανε ομοφοβικά κηρύγματα.

Ποια ήταν η καταδίκη του;

Ο 77χρονος καρδινάλιος κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο της Μελβούρνης (νότια) για μία κατηγορία περί σεξουαλικής επίθεσης και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου καθώς και για άλλες τέσσερις κατηγορίες για ασέλγεια με θύματα δύο ανήλικους, μέλη μιας παιδικής χορωδίας, όταν ήταν ακόμη ηλικίας 12 και 13 ετών. Τα κακουργήματα αυτά είχαν διαπραχθεί μέσα στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.

Η καθεμία από τις πέντε κατηγορίες επισύρει 10ετή κάθειρξη σε περίπτωση καταδίκης. Ο καρδινάλιος απέρριπτε τις κατηγορίες και το σώμα των ενόρκων δεν κατέληξε σε απόφαση σε μια πρώτη δίκη, τον Σεπτέμβριο. Όμως ο καρδινάλιος Πελ καταδικάστηκε σε νέα δίκη του, την 11η Δεκεμβρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 77χρονου ιεράρχη άσκησαν έφεση, ζητώντας ο Πελ να παραμείνει ελεύθερος ως την εκδίκαση της έφεσής του.

george-pell
twitter/@AnneOatley

Ο δικαστής Πίτερ Κιντ ακύρωσε την αποφυλάκιση του Πελ υπό όρους για ιατρικούς λόγους και διέταξε να τεθεί υπό κράτηση αμέσως. Εάν η έφεσή γίνει δεκτή, ενδέχεται να διεξαχθεί επαναληπτική δίκη.

Η απαγόρευση της μετάδοσης οποιασδήποτε πληροφορίας για την καταδίκη του Πελ τον Δεκέμβριο είχε επιβληθεί για να μην επηρεαστούν οι ένορκοι σε ενδεχόμενη δεύτερη δίκη του καρδινάλιου. Αλλά αφού η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, το πέπλο σιωπής μπορούσε πλέον να αρθεί.

Φεύγοντας από το δικαστήριο ο Τζορτζ Πελ άκουσε κατάρες τι οποίες εξαπέλυσε ένας επιζήσας της κακοποίησης παιδιών από ιερείς, που έδωσε το ψευδώνυμο Μάικλ Άντβοκεϊτ («παραστάτης», ή «υπέρμαχος», ή «συνήγορος»), αφού το όνομά του έχει απαγορευθεί να δημοσιοποιηθεί με δικαστική απόφαση, καταράστηκε τον Πελ. Φώναξε στον καρδινάλιο «να καείς στην Κόλαση».

katholiki ekklisia

Η προσπάθεια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πασχίζει το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίσει μια σωρεία σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από τις ΗΠΑ ως τη Χιλή, από τη Γερμανία ως την Αυστραλία. Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο δημόσια την Κυριακή για μια «μάχη μέχρις εσχάτων» εναντίον ενός «εγκλήματος που πρέπει να σβηστεί από τη Γη».

Ο πρώην ταμίας και στενός σύμβουλος του Πάπα είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας που καταδικάστηκε ποτέ για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης με θύματα ανήλικους.

 

Η μαρτυρία ενός από τα παιδιά που κακοποίησε ο Καρδινάλιος

Ένα θύμα του Πελ έχασε τη ζωή του το 2014 από υπερβολική δόση χρήσης ναρκωτικών, ενώ ένα άλλο άτομο, που επιβίωσε και βρέθηκε στο δικαστήριο, δήλωσε στο BBC ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμη.
«Πέρασα μέσα από τη ντροπή, τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την αγωνία. Όπως συμβαίνει σε πολλούς επιζώντες, μου πήρε χρόνια να καταλάβω τον αντίκτυπο στη ζωή μου» , πρόσθεσε.

george-pell
twitter/@jmil400

Ποιος είναι ο Τζορτζ Πελ;

Ο Pell είναι ουσιαστικά ο ταμίας του Βατικανού και της Αγίας Έδρας στη Ρώμη, μια υψηλόβαθμη θέση που τον τοποθετεί τρίτο υπεύθυνο μετά τον πάπα. Πριν από το διορισμό του στο Βατικανό το 2014, κατείχε ανώτερες θέσεις στην καθολική εκκλησία της Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένου του αρχιεπισκόπου του Σίδνεϊ και του αρχιεπισκόπου της Μελβούρνης. Είναι ο ανώτερος Καθολικός της Αυστραλίας και μάλιστα κάποτε πίστευε ότι βρίσκεται στη διαδρομή για να αντικαταστήσει τον Πάπα Φραγκίσκο όταν πεθαίνει. Τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά αφού κατέληξε να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Τζορτζ Πελ πλέον είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει παραπεμφθεί σε δίκη για σεξουαλική παρενόχληση.

katholiko-vivlio-stauros

Πώς ξεκίνησαν όλα

Τον Ιούνιο του 2018 ο Τζορτζ Πελ κατηγορήθηκε από την αστυνομία της πόλης Victoria της Αυστραλίας ότι είχε διαπράξει σεξουαλική κακοποίηση. Ο Τζορτζ Πελ αμέσως αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο Pell έφυγε από το Βατικανό για να επιστρέψει στην Αυστραλία ώστε να αντιμετωπίσει την προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε τον Μάρτιο και διήρκησε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας ακρόασης, ο δικαστής πρέπει να καθορίσει εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά ώστε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε δίκη.
Τελικά ο δικαστής αποφάσισε να στείλει τον Τζορτζ Πελ σε δίκη για να αντιμετωπίσει τις μισές από τις κατηγορίες. Ο λόγος ήταν ότι τέθηκε ζήτημα αξιοπιστίας των μαρτύρων. Επίσης στη συνέχεια αποσύρθηκαν κι άλλες κατηγορίες από την εισαγγελία. Ο George Pell είχε δηλώσει αθώος.

george-pell
twitter/7News Yahoo7

Στα κηρύγματά του κυριαρχούσε η ομοφοβία

Το γεγονός ότι ο Τζορτζ Πελ ήταν από εκείνους που δεν δίσταζαν να κάνουν ομοφοβικές δηλώσεις και κηρύγματα είναι που εξοργίζει ακόμη πιο πολύ κάποιους. Αν οι κατηγορίες είναι αληθείς τότε οι δηλώσεις που έκανε ήδη από τη δεκαετία του 1990 πρέπει να αναφερθούν. Κάποιες από αυτές ακολουθούν.

Όπως είχε πει σύμφωνα με το αυστραλιανό ABC News: «Η ομοφυλοφιλία γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια δραστηριότητα είναι λάθος και ότι, για το καλό της κοινωνίας, δε θα πρέπει να ενθαρρύνεται».

Έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου στη Μελβούρνη, στη μνήμη των gay μαθητών των καθολικών σχολών, που είχαν χάσει τη ζωή τους μετά από αυτοκτονία, έκρινε σωστό να καταδικάσει και πάλι την ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με την The Guardian:
«Αν συνδέονται με την ομοφυλοφιλία, είναι ένας ακόμη λόγος να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που πηγαίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση» , είπε εκείνη τη μέρα, και είπε ακόμη: «Η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία, από ότι το κάπνισμα.»

george-pell
twitter/@CatholicDoors

Όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ το 2006, ο Πελ απάντησε στις κινήσεις για τη νομιμοποίηση των διαδικασιών τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν «μητέρα και πατέρα» και ότι η εκκλησία θα παρουσιάσει «κοινωνιολογικά ευρήματα» για να αποδείξει τους ισχυρισμούς τους και δε θα «επιτραπεί ποτέ» σε χριστιανικά ιδρύματα τεκνοθεσίας, να υποστηρίξουν τον νόμο.

Τέλος, το 2007, ο Πελ δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν αξίζουν τις ίδιες προστασίες κατά των διακρίσεων, με τις φυλετικές μειονότητες: «Ανεξάρτητα από τα ζητήματα της βασικής δικαιοσύνης, δεν είμαι βέβαιος ότι είναι καθόλου αλήθεια, ότι οι ομοφυλόφιλοι σήμερα υφίστανται το ίδιο είδος νομικού και πολιτικού μειονεκτήματος, που οι μαύροι, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, υπέφεραν, πριν από 40 χρόνια και, σε κάποιο βαθμό, ακόμα υποφέρουν.»

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, avmag.gr, theguardian.com

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδοφιλία: Βουτιά στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής 

Νίκος Γεωργιάδης: Ο πρώην βουλευτής που καταδικάστηκε για υπόθεση παιδεραστίας – Πώς έγιναν οι αποκαλύψεις και η δικαστική πλάνη που επικαλείται(video)

Στη φυλακή ο καρδινάλιος George Pell μετά την καταδίκη για τον βιασμό ανηλίκων

Πέτρος Μαντούβαλος: Από βουλευτής στο εδώλιο με 13 χρόνια κάθειρξη – Η εμπλοκή του στο «παραδικαστικό κύκλωμα No2» και η παύση του από δικηγόρος

Σχετικά άρθρα